Το πιο ταπεινό superfood είναι ήδη στην κουζίνα σας

Το βραστό αβγό είναι μια από τις πιο πλήρεις τροφές της φύσης και αποτελεί διατροφικό «θησαυρό» που αξίζει να έχετε καθημερινά στο πιάτο σας.
Μικρό, πρακτικό και πεντανόστιμο, το βραστό αβγό είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές στη φύση. Από την υποστήριξη της μυϊκής μάζας μέχρι την υγεία των ματιών και του εγκεφάλου, δείτε γιατί αξίζει να το καταναλώνετε καθημερινά.
Διαβάστε ακόμη: Πού θα βρείτε τα πιο ευφάνταστα σοκολατένια αβγά στην Αθήνα
1. Πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
Τα βραστά αβγά περιέχουν περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας το καθένα. Η πρωτεΐνη αυτή είναι ιδανική για την αποκατάσταση και τη διατήρηση των μυών μετά την προπόνηση, καθιστώντας τα αυγά εξαιρετική επιλογή για όσους αθλούνται ή θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα.
Διαβάστε ακόμη: Φυσικές βαφές: Βάψτε τα πασχαλινά αβγά με εύκολα υλικά
2. Προσφέρει κορεσμό και βοηθά στον έλεγχο του βάρους
Η πρωτεΐνη και το λίπος που περιέχουν τα αβγά αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πείνα και η υπερκατανάλωση τροφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αβγών στο πρωινό μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
3. Πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Τα βραστά αβγά είναι φυσική πηγή σημαντικών βιταμινών όπως οι βιταμίνες A, D, E, B2, B6 και B12. Επίσης, περιέχουν σελήνιο, ψευδάργυρο, φωσφόρο και σίδηρο, θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
4. Καλή πηγή χολίνης: τροφή για τον εγκέφαλο
Η χολίνη είναι μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων και είναι κρίσιμη για τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες σε όλες τις ηλικίες. Ένα μεγάλο αβγό περιέχει περίπου 147 mg χολίνης.
5. Προστατεύει την υγεία των ματιών
Οι κρόκοι των αβγών είναι πλούσιοι σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη — δύο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη. Αυτές οι ουσίες συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή και δρουν σαν φίλτρα κατά της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας.
6. Συμβάλλει στην υγεία των οστών
Τα αβγά είναι μία από τις λίγες φυσικές διατροφικές πηγές βιταμίνης D, που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών. Έτσι, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
7. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Χάρη στο σελήνιο, τη βιταμίνη A και τη βιταμίνη B12 που περιέχουν, τα βραστά αβγά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων. Η κατανάλωση ενός αβγού την ημέρα μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά ιούς και βακτήρια.
8. Καλή επιλογή για διαβητικούς
Τα αβγά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και είναι ασφαλής τροφή για άτομα με διαβήτη. Συνδυασμένα με λαχανικά ή δημητριακά ολικής άλεσης, προσφέρουν ισορροπημένο και χορταστικό γεύμα.
9. Εύκολο, πρακτικό και οικονομικό
Τα βραστά αβγά είναι εύκολα στην προετοιμασία, διατηρούνται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες και μπορείτε να τα πάρετε παντού, στο γραφείο, στο σχολείο ή σε ένα πικνίκ. Επιπλέον, είναι μια προσιτή σε τιμή τροφή, ιδανική για κάθε οικονομικό προϋπολογισμό.
10. Δεν επιβαρύνει την καρδιά όταν καταναλώνονται με μέτρο
Παρά τη φήμη τους λόγω της χοληστερίνης, οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι τα αβγά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε υγιή άτομα, όταν καταναλώνονται με μέτρο (1–2 την ημέρα). Αντίθετα, περιέχουν υγιεινά λιπαρά και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά.
Τα βραστά αβγά δεν είναι απλώς ένα υγιεινό σνακ ή ένα γρήγορο πρωινό. Είναι μια υπερτροφή γεμάτη πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία και ευεξία σας με απλό και νόστιμο τρόπο. Απολαύστε τα σκέτα, σε σαλάτες, τοστ ή σαν βάση για πιο δημιουργικές συνταγές και δώστε καθημερινά μια γευστική ώθηση στον οργανισμό σας.