Με το άκουσμα των καμπάνων το Μεγάλο Σάββατο και την Αναγγελία της Ανάστασης, η μαγειρίτσα έχει την τιμητική της στο βραδινό οικογενειακό τραπέζι. Αυτή η παραδοσιακή σούπα με εντόσθια και αρωματικά χόρτα λειτουργεί ως “γέφυρα” ανάμεσα στη νηστεία της Σαρακοστής και στο πασχαλινό γλέντι της Κυριακής.

Δείτε ακόμη: Μια αναπάντεχη συνταγή για σοκολατένια αβγά

Η μαγειρίτσα έχει τις ρίζες της στο εβραϊκό Πάσχα, καθώς σύμφωνα με παλαιά ιουδαϊκή παράδοση ο Θεός πρόσταξε τους πιστούς να καταναλώνουν όλα τα μέρη του αρνιού. Η σούπα προέκυψε για λόγους οικιακής οικονομίας αλλά και για να επιτευχθεί μία πιο ήπια μετάβαση του οργανισμού στην κρεατοφαγία και αρχικά έμοιαζε με πατσά. Η μαγειρίτσα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, με μυρωδικά και αβγολέμονο, καθιερώθηκε από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ. Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίστηκαν τοπικές παραλλαγές της συνταγής, ανάλογα με τα προϊόντα και τις γευστικές παραδόσεις κάθε περιοχής.

Σας παρουσιάζουμε 2 εναλλακτικές συνταγές, για όσους δεν είναι φαν του αρνιού.

1. Μαγειρίτσα με μανιτάρια

Υλικά:

500 γρ. μανιτάρια champignon
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. ρύζι γλασέ
1 λίτρο νερό
αλάτι
πιπέρι
150 γρ. σπανάκι

Για το αυγολέμονο
3 κρόκους αυγών
1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 ματσάκι άνηθο
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα
πιπέρι
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
1 κ.σ. άνηθο, φρέσκο
1 κ.γ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Βάζετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε το ελαιόλαδο και αφήνετε να κάψει.
  2. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα μανιτάρια, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα και τα σοτάρετε για 6-8 λεπτά.
  3. Προσθέτετε το ρύζι, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύετε με μια κουτάλα.
  4. Κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζετε για 10 λεπτά.
  5. Ψιλοκόβετε το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια και το σπανάκι, και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα.
  6. Ανακατεύετε με την κουτάλα, κλείνετε ξανά το καπάκι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμα 4-5 λεπτά.

Για το αυγολέμονο:

  1. Ρίχνετε σε ένα μπολ τους κρόκους, τη μουστάρδα, τον χυμό και το κορν φλάουρ, και ανακατεύετε με ένα σύρμα.
  2. Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον προσθέτετε στο μπολ.
  3. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύετε ξανά.
  4. Προσθέτετε σταδιακά 2-3 κουταλιές από τον καυτό ζωμό της κατσαρόλας και παράλληλα ανακατεύετε με το σύρμα.
  5. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
  6. Ανακατεύετε καλά με μια κουτάλα για 5 δευτερόλεπτα.
  7. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε ανακινώντας την κατσαρόλα.
  8. Σερβίρετε με πιπέρι, φέτες λεμονιού, ψιλοκομμένο άνηθο και ελαιόλαδο.

Δείτε ακόμη: 10 ταινίες για να μπείτε σε πασχαλινό mood 

2. Μαγειρίτσα με κοτόπουλο

Υλικά:

300 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. γλυκάνισο, σε σπόρους
220 γρ. ρύζι γλασέ
100 ml λευκό κρασί
1.5 -2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου
4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες
1 ματσάκι άνηθο χοντροκομμένο
100 γρ. σπανάκι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ.γ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει σε δυνατή φωτιά ρίχνετε τα συκωτάκια κοτόπουλο και σιγοβράζετε για 3-4 λεπτά.
  2. Όση ώρα βράζουν τα συκωτάκια, κόβετε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια.
  3. Αφαιρείτε τα συκωτάκια από την κατσαρόλα, τα κόβετε και τα αφήνετε στην άκρη.
  4. Τοποθετείτε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνετε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο που έχετε ψιλοκόψει.
  5. Προσθέτετε και τους σπόρους γλυκάνισου, το κοτόπουλο, τα συκωτάκια και ανακατεύετε.
  6. Μόλις το κοτόπουλο πάρει χρώμα, ρίχνετε το ρύζι και σοτάρετε. Στη συνέχεια σβήνετε με το κρασί.
  7. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνετε το νερό και τον κύβο (ή τον ζωμό), τον μισό άνηθο χωρίς τα κοτσάνια, τα μισά φρέσκα κρεμμυδάκια, το σπανάκι και σιγοβράζετε για 20 λεπτά.
  8. Μετά από 20 λεπτά, το ρύζι έχει βράσει και φτιάχνετε το αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο:

  1. Σε ένα μπολ, ρίχνετε ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από 2 λεμόνια, τα αυγά και ανακατεύετε καλά με το σύρμα.
  2. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και ανακατεύετε. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, τα υπόλοιπα μυρωδικά (1/2 άνηθο και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι) και λίγο μπούκοβο.
  3. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μία κουτάλα μεταφέρετε 4-5 κουταλιές από το ζουμί της κατσαρόλας στο μπολ.
  4. Αδειάζετε  όλο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και μεταφέρετε πίσω στη φωτιά.
  5. Περιμένετε 30” να πήξει η σούπα και ανακατεύετε.
  6. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  7. Αλατοπιπερώνετε και αν θέλετε προσθέτετε λεμόνι.
  8. Σερβίρετε με φρέσκα μυρωδικά, μπούκοβο και λίγο ελαιόλαδο.

Photo credit: Istock