Το πασχαλινό τραπέζι συχνά συνοδεύεται από υπερβολική και λαίμαργη κατανάλωση λιπαρών φαγητών. Αυτός ο συνδυασμός προκαλεί σε πολλούς ενοχλήσεις στο στομάχι, ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί περίοδος νηστείας. Η καούρα και η δυσπεψία μετά από ένα πλούσιο και βαρύ γεύμα οφείλονται στη διαστολή του στομάχου και στην επιστροφή των όξινων υγρών στον οισοφάγο, λόγω της χαλάρωσης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Δείτε ακόμη: Το πιο ταπεινό superfood είναι ήδη στην κουζίνα σας

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο κοιλιακός πόνος, η όξινη γεύση στο στόμα, το φούσκωμα, το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, τα αέρια, το αίσθημα καύσου στον οισοφάγο, η ναυτία, ο εμετός και σπάνια η διάρροια. Αν και υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τη θεραπεία της δυσπεψίας, σας προτείνουμε 10 φυσικούς τρόπους για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα:

1. Αγκινάρα

Η αγκινάρα διαθέτει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το εκχύλισμα από τα φύλλα της συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην ανανέωση των κυττάρων του ήπατος. Παράλληλα, υποστηρίζει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, διευκολύνοντας τη δίοδο της τροφής μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και ενισχύοντας τη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου.

2. Παπάγια & Ανανάς

Η παπαΐνη που υπάρχει στην παπάγια και η βρωμελαΐνη που υπάρχει στον ανανά συμβάλλουν στη διάσπαση των πρωτεϊνών, ενισχύοντας την πέψη και ανακουφίζοντας από τις φλεγμονές.

3. Τζίντζερ

Το τζίντζερ (ή αλλιώς πιπερόριζα) ενισχύει τη διαδικασία της πέψης και αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις δυσπεψίας. Παράλληλα, προσφέρει ανακούφιση από διάφορες πεπτικές ενοχλήσεις, όπως η ναυτία (συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών), οι στομαχικοί πόνοι, το φούσκωμα και η διάρροια.

ΔΥΣΠΕΨΙΑ

Photo credit: Julia Vivcharyk/Unsplash

4. Μαστίχα Χίου

Η μαστίχα Χίου συμβάλλει στην ανακούφιση από το αίσθημα καούρας και έχει αναγνωριστεί για τον ευεργετικό της ρόλο στη θεραπεία του πεπτικού έλκους.

5. Χαμομήλι & Φασκόμηλο

Αυτά τα βότανα, σε μορφή αφεψήματος, προσφέρουν ανακούφιση από συμπτώματα γαστρίτιδας και δυσπεψίας, ενώ παράλληλα καταπραΰνουν σπασμούς και αέρια.

Δείτε ακόμη: Το γιατροσόφι για τον επιχείλιο έρπη 

6. Γλυκόριζα

Το έγχυμα από ρίζα γλυκόριζας – ενός βοτάνου γνωστού για τις επουλωτικές του ιδιότητες – βοηθά στην αποκατάσταση του φθαρμένου γαστρικού βλεννογόνου.

7. Αλόη βέρα

Ο χυμός αλόης έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα και να μειώσουν την παραγωγή οξέος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η καούρα και ο πόνος.

8. Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα λειτουργεί ως φυσικό αντιόξινο, ουδετεροποιώντας τα στομαχικά οξέα και προσφέροντας άμεση ανακούφιση από καούρες και φουσκώματα. Αρκεί να διαλύσετε μισό κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό και να το πιείτε για να καταπραΰνετε την ενόχληση.

9. Μάραθος

Οι δραστικές ουσίες που περιέχουν οι σπόροι μάραθου συμβάλλουν στη χαλάρωση των λείων μυών του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωσή τους – είτε με μάσημα είτε ως αφέψημα – μπορεί να μειώσει το φούσκωμα και τα αέρια.

10. Συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης, και συμβάλλουν στη ανακούφιση από τα δυσάρεστων συμπτωμάτων της δυσπεψίας. Τα προβιοτικά θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα, καθώς προάγουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ η L-γλουταμίνη παίζει υποστηρικτικό ρόλο στην αναδόμηση και ενίσχυση του εντερικού βλεννογόνου.

Αν παρόλα αυτά, οι καούρες επιμένουν, μην αμελήσετε να μιλήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Το πιθανότερο είναι να σας συστήσουν αντιόξινα φάρμακα που καταστέλλουν τα οξέα του στομάχου και προκαλούν άμεση ανακούφιση.

Photo credit: isabella antonelli/Istock