Η ψυχική υγεία μάς αφορά όλους. Κι όμως, για χρόνια, οι λέξεις που τη συνοδεύουν ψιθυρίζονταν, αποσιωπούνταν ή προκαλούσαν αμηχανία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται ξεκάθαρο πως ο δρόμος προς μια υγιή κοινωνία περνά μέσα από τον ανοιχτό διάλογο, την αποδοχή και τη φροντίδα του ψυχισμού μας. Με αυτό το σκεπτικό, η ΕΠΑΨΥ (Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας) παρουσιάζει μια δυναμική νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης με τίτλο «ΜΙΛΑ… It’s OK!». Ένα κάλεσμα προς όλους — να δούμε, να ακούσουμε και, κυρίως, να μιλήσουμε.

Τριάντα καλλιτέχνες από τη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή ενώνουν τις δυνάμεις τους με την ΕΠΑΨΥ και δίνουν πρόσωπο και φωνή στην ψυχική ευαλωτότητα, μέσα από μια φωτογραφική καμπάνια που αφηγείται μικρές προσωπικές αλήθειες. Η καμπάνια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΜΙΛΑ… It’s OK!», με σκοπό να ενισχύσει τον δημόσιο διάλογο γύρω από την ψυχική υγεία και να διαλύσει τη σιωπή που συχνά καλύπτει όσα δύσκολα βιώνουμε.

Μέσα από το φακό του φωτογράφου Δημήτρη Μουγκού, κάθε καλλιτέχνης φωτογραφήθηκε σε ένα προσωπικό πορτρέτο, συνοδευόμενο από μια φράση-μήνυμα. Λόγια που φωτίζουν το αόρατο φορτίο των ψυχικών δυσκολιών και ταυτόχρονα προτρέπουν: Μίλα. Μίλα για ό,τι σε βαραίνει. Μίλα χωρίς ντροπή.

Η δύναμη αυτών των πορτρέτων δεν βρίσκεται μόνο στην αισθητική τους αξία, αλλά κυρίως στη συλλογική τους πρόθεση: να γίνουν γέφυρες ενσυναίσθησης, να εμπνεύσουν όσους και όσες παλεύουν σιωπηλά να ζητήσουν βοήθεια και να μοιραστούν όσα κουβαλούν.

Γιατί όταν μιλάμε, κάτι αλλάζει. Η κατανόηση βρίσκει χώρο. Η φροντίδα γίνεται πιθανή. Τα στερεότυπα αρχίζουν να ραγίζουν.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες πρόσφεραν εθελοντικά τον χρόνο και την παρουσία τους, αναγνωρίζοντας πως η τέχνη δεν είναι μόνο δημιουργική έκφραση, αλλά και πράξη κοινωνικής ευθύνης. Με τη συμμετοχή τους στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα: η ψυχική υγεία αφορά όλους και όλες μας – και δεν πρέπει να είναι ταμπού.

Τα πορτρέτα και τα συνοδευτικά μηνύματα λειτουργούν ως σύμβολα ελπίδας και ενθάρρυνσης για κάθε άνθρωπο που νιώθει μόνος στο σκοτάδι. Είναι μια υπενθύμιση ότι δεν είμαστε μόνοι και ότι το πρώτο βήμα προς τη φροντίδα είναι η αποδοχή και η ειλικρινής εξωτερίκευση όσων αισθανόμαστε.

Η καμπάνια υλοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη του στούντιο Mougos Image & Communication και της σχολής φωτογραφίας Luz Visual Studies, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Χρήστου Πανοηλία και της Action Εστί.

Το έργο αποτελεί μέρος του προγράμματος «ΜΙΛΑ… It’s OK!», που υλοποιείται με τη δωρεά SNF–Release Athens και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ).