6 ιδέες για τα βραστά αβγά που περίσσεψαν από το Πάσχα | Είναι ασφαλές να τα φάμε;
Tα βάψατε με χαρά, τα τσουγκρίσατε με ενθουσιασμό και τα στολίσατε στο τραπέζι του Πάσχα, αλλά τώρα… τι να τα κάνετε όλα αυτά τα βραστά αβγά που περίσσεψαν; Είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση;
Το Πάσχα πέρασε, τα τραπέζια άδειασαν, αλλά τα πολύχρωμα κόκκινα αβγά… περίσσεψαν. Όλοι τα βάψαμε, τα τσουγκρίσαμε, λίγα φάγαμε και τώρα κοιτάζουν από το ψυγείο με απορία. Είναι όμως ασφαλές να τα καταναλώσουμε; Και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε έξυπνα στην κουζίνα;
Διαβάστε ακόμη: Το πιο ταπεινό superfood είναι ήδη στην κουζίνα σας
Μέχρι πότε είναι ασφαλή τα βραστά αβγά για κατανάλωση;
Τα αβγά που έχουν βραστεί και έχουν παραμείνει στο ψυγείο μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια για μέχρι 7 ημέρες, εφόσον:
- Έχουν μπει στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το βράσιμο.
- Έχουν διατηρηθεί με το τσόφλι τους (που λειτουργεί σαν φυσική προστασία).
- Το ψυγείο διατηρείται σε θερμοκρασία κάτω από 4°C.
- Εάν τα αβγά έχουν παραμείνει για ώρες εκτός ψυγείου ή σε θερμοκρασίες άνω των 20°C καλό είναι να τα απορρίψετε, ειδικά αν έχουν σπάσει ή παρουσιάζουν περίεργη οσμή. Η ασφάλεια τροφίμων δεν σηκώνει ρίσκο.
6 ιδέες για να τα αξιοποιήσετε δημιουργικά
Αν έχετε ακόμα αρκετά αβγά που είναι εντός της ασφαλούς ημερομηνίας, υπάρχουν πολλοί έξυπνοι τρόποι να τα χρησιμοποιήσετε σε νόστιμες συνταγές:
1. Αβγοσαλάτα
Ψιλοκόψτε τα αβγά και αναμείξτε τα με γιαούρτι ή μαγιονέζα, μουστάρδα, ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί, άνηθο και λίγο λεμόνι. Σερβίρεται σε σάντουιτς ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.
2. Γεμιστά αβγά
Κόψτε τα στη μέση, βγάλτε τους κρόκους, πολτοποιήστε τους με μαγιονέζα, μουστάρδα, πάπρικα και γεμίστε ξανά τα ασπράδια.
3. Σε σαλάτες
Προσθέστε κομμένα βραστά αβγά σε σαλάτες όπως η νισουάζ, η πατατοσαλάτα ή ακόμα και σε μια απλή πράσινη σαλάτα για έξτρα πρωτεΐνη.
4. Πίτες και τάρτες
Ψιλοκομμένα αβγά ταιριάζουν υπέροχα σε χορτόπιτες, σπανακόπιτες ή τάρτες με λαχανικά και τυριά.
5. Σάλτσες και ντιπ
Μπορείτε να φτιάξετε ντιπ με βάση το αβγό, προσθέτοντάς το σε πολτοποιημένο αβοκάντο, ρεβίθια ή ακόμα και ταχίνι.
6. Ρώσικη σαλάτα ή ορντέβρ
Ιδανικά για παγωμένες σαλάτες που περιέχουν πατάτα, καρότο, αρακά και μαγιονέζα, τα αβγά δίνουν γεύση και υφή.
Extra tip: Ξεφλουδίζονται εύκολα;
Αν τα βραστά αβγά σας ξεφλουδίζονται δύσκολα, είναι επειδή είναι πολύ φρέσκα. Για πιο εύκολο ξεφλούδισμα, αφήστε τα να κρυώσουν πλήρως και ξεκινήστε από την κάτω πλευρά του αβγού, όπου υπάρχει και αεροθάλαμος.
Τελικά, να τα φάτε ή να τα πετάξετε;
Ναι, να τα φάτε, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς αποθήκευσης. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, εύκολα στη χρήση και δεν υπάρχει λόγος να πάνε χαμένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη φαντασία στην κουζίνα και, φυσικά, να προσέχετε τις ημερομηνίες!