Ας ξεκινήσουμε με μια αλήθεια. Η διαφορά στην κατανάλωση των τριών αυτών προϊόντων (ζάχαρη, φρουκτόζη, μέλι) είναι ποιοτική και όχι ενεργειακή. Κι αυτό, επειδή έχουν ακριβώς την ίδια θερμιδική αξία. Δίνουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Μπορεί να πρόκειται για τρεις διαφορετικές τροφές, με διαφορετική θρεπτική αξία, έχουν όμως και οι τρεις την ιδιότητα να προκαλούν αύξηση στη γλυκόζη του αίματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει  πως όταν για κάποιο λόγο αισθάνεστε κουρασμένοι, νιώθετε ότι οι δυνάμεις σας δεν είναι στα καλύτερά τους, αυτό σημαίνει πως σας έχει πέσει η γλυκόζη του αίματος. Έχετε, με άλλα λόγια, ανάγκη από υδατάνθρακες για να ανακτήσει ο εγκέφαλος την ενέργεια που του λείπει. Δεν είναι εύκολο να καταναλώσετε οποιονδήποτε υδατάνθρακα (π.χ. μακαρόνια ή ρύζι) εκείνη τη στιγμή που θα τον έχετε ανάγκη. Για αυτό, ένα σοκολατάκι, μια κουταλιά μέλι, ακόμα και λίγη ζάχαρη στον καφέ, είναι η πιο άμεση χείρα βοηθείας στον χαμηλό δείκτη γλυκόζης σας. Κι αφού διευκρινίσαμε τα βασικά, ας πάμε στα επιμέρους.

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: 3 τροφές που μιμούνται το Ozempic, σύμφωνα με γιατρό

Ζάχαρη

Η ζάχαρη βγαίνει από το φυτό «ζαχαρότευτλο». Μπορούμε να πούμε πως είναι ένα φυτικό παράγωγο που παίρνουμε με ειδική επεξεργασία. Από χημική άποψη είναι απλός δισακχαρίτης (τύπος υδατάνθρακα). Αποτελεί την πιο πρόσφορη μορφή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως γιατί έχει την ιδιότητα να την απορροφά εξαιρετικά εύκολα το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Επίσης, είναι η πιο άμεσα εκμεταλλεύσιμη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Ως γνωστόν, η μοναδική  καύσιμη ύλη του είναι οι υδατάνθρακες.
Η ιδιαιτερότητα της ζάχαρης είναι πως οι θερμίδες που παρέχει έχουν το προσωνύμιο κενές θερμίδες. Κι αυτό επειδή, εκτός από υδατάνθρακες δεν περιέχει το παραμικρό θρεπτικό συστατικό. Διαθέτει έναν ακόμα τύπο, τη λεγόμενη «μαύρη» ζάχαρη, η οποία διαφέρει από τη λευκή ως προς την επεξεργασία. Είναι λιγότερο επεξεργασμένο προϊόν, κατά τα άλλα όμως δεν έχει διαφορές. Διαθέτει ίδια θερμιδική αξία και έλλειψη άλλων ωφέλιμων συστατικών.

Tip: Το ενεργειακό πλεονέκτημα που περιγράψαμε πως έχει η ζάχαρη ως τροφή, ισχύει και για το μέλι. Η διαφορά είναι πως στην καθημερινότητα, είναι συχνά ευκολότερο να καταναλώσουμε ένα προϊόν που έχει ζάχαρη, παρά να φάμε μέλι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένα κομματάκι σοκολάτα, ακόμα και η ζάχαρη που βάζουμε στον καφέ.

Μέλι

Είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει διάφορες ποικιλίες. Στις πιο γνωστές περιλαμβάνεται το μέλι ανθέων, το πευκόμελο (και γενικά το μέλι από τα διάφορα κωνοφόρα), το θυμαρίσιο μέλι κλπ. Το μέλι είναι μια τροφή πλούσια σε στοιχεία όπως κάλιο, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ και άλλα. Αν και τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε μικρές ποσότητες, εντούτοις αυτό θεωρείται σημαντικό, κυρίως αν σκεφτείτε πως οι άλλες γλυκαντικές ουσίες δεν περιέχουν το παραμικρό θρεπτικό συστατικό.

Έχει και το μέλι τις ιδιαιτερότητές του. Η βασικότερη είναι πως είναι μια ευπαθής τροφή. Χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης ώστε να διατηρήσει ανέπαφα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Επίσης, είναι δυνατό να νοθευτεί (με νερό, ζάχαρη, διάφορα χρωστικά και αρωματικά), και μάλιστα χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει αντιληπτό με την πρώτη ματιά.

Φρουκτόζη

Είναι φυσική ουσία που υπάρχει στα φρούτα και την παίρνουμε από αυτά με επεξεργασία. Την αποτελούν οι μονοσακχαρίτες γλυκόζη και σορβιτόλη. Αν και έχει ίδιες θερμίδες με την ζάχαρη, η φρουκτόζη έχει περισσότερη γλυκαντική αξία. Θεωρείται ότι είναι ως και διπλάσια από της ζάχαρης). Οι γιατροί την συστήνουν στους διαβητικούς, με την προϋπόθεση πως καταναλώνουν μικρή ποσότητα.

Tip: Έχει παρατηρηθεί πως τείνουμε να βάζουμε στον καφέ μας τόση φρουκτόζη όση θα βάζαμε και ζάχαρη. Κι αυτό, ανεξάρτητα από το γεγονός πως η φρουκτόζη γλυκαίνει περισσότερο από τη ζάχαρη. Συνεπώς, είναι αποτελεσματική η κατανάλωση της φρουκτόζης (στη δίαιτα ή στη διατροφή των διαβητικών) μόνο όταν την περιορίζουμε σε σχέση με την κατανάλωση ζάχαρης.

Άλλες γλυκαντικές ουσίες

Υπάρχουν διάφορες άλλες μορφές γλυκαντικών, εκτός από αυτές για τις οποίες μιλήσαμε ήδη, που είναι και οι πιο δημοφιλείς. Μια από αυτές που ίσως έχετε ακούσει είναι η γλυκόζη, συνθετικό τόσο της ζάχαρης όσο και της φρουκτόζης, η οποία αποτελεί την πιο απλή μορφή υδατάνθρακα. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από τη ζαχαροπλαστική όσο και από τη βιομηχανία. Διάλυμα γλυκόζης βρίσκουμε κυρίως σε γλυκά, δεν αποτελεί όμως προϊόν ευρείας κατανάλωσης.

Photo credits: Pexels