Το βερίκοκο είναι από τα πρώτα φρούτα που φέρνει η καλοκαιρινή εποχή, γλυκό, δροσερό, ευωδιαστό. Πέρα από τη νοστιμιά του όμως, είναι και εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία. Δείτε γιατί αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας, πώς να επιλέγετε τα πιο φρέσκα και νόστιμα βερίκοκα, αλλά και πώς να τα αξιοποιήσετε σε δύο απλές συνταγές.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο υγιεινό είναι το μάνγκο; + 3 εύκολες συνταγές

Βερίκοκο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Τα βερίκοκα είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά υψηλά σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Μόλις δύο φρέσκα βερίκοκα παρέχουν:

  • Βιταμίνη A και C (8% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας -ΣΗΠ- η καθεμία)
  • Κάλιο
  • Β-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (αντιοξειδωτικά με ισχυρή δράση κατά των ελεύθερων ριζών)
  • Η κατανάλωσή τους με τη φλούδα είναι ιδιαίτερα ευεργετική, καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες.

Διαβάστε ακόμη: Εμφιαλωμένο ή νερό βρύσης: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Γιατί κάνουν καλό τα βερίκοκα;

  1. Προστατεύουν την όραση: Χάρη στη β-καροτίνη, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, βοηθούν στην πρόληψη της νυχτερινής τύφλωσης και στη διατήρηση της υγείας των ματιών.
  2. Φροντίζουν το δέρμα: Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και στην ανάπλαση της επιδερμίδας, ενώ η β-καροτίνη έχει ήπια αντηλιακή δράση.
  3. Ενισχύουν την υγεία του εντέρου: Με καλή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, τα βερίκοκα προάγουν την καλή πέψη, βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης και ενισχύουν το μικροβίωμα.
  4. Ρυθμίζουν την πίεση και την ενυδάτωση: Περιέχουν κάλιο και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, οπότε βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ενυδάτωση – ειδικά το καλοκαίρι.
  5. Ίσως προστατεύουν το ήπαρ: Προκλινικές μελέτες δείχνουν ότι τα βερίκοκα μπορεί να μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο συκώτι, ειδικά σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες στους ανθρώπους, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Πώς να διαλέξετε τα καλύτερα βερίκοκα

  • Χρώμα: Ένα ώριμο βερίκοκο έχει έντονο πορτοκαλί-χρυσό χρώμα. Αποφύγετε τα πράσινα ή όσα δεν έχουν άτονο χρώμα.
  • Υφή: Πρέπει να είναι απαλά στην αφή, όχι σκληρά, αλλά ούτε υπερβολικά μαλακά ή ζαρωμένα.
  • Άρωμα: Όσο πιο έντονα μυρίζουν, τόσο πιο ώριμα και γλυκά είναι.
  • Βάρος: Τα ώριμα βερίκοκα είναι σχετικά βαριά σε σχέση με το μέγεθός τους, ένδειξη ότι είναι ζουμερά.

Tip: Τα βερίκοκα συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή. Αν τα αγοράσετε λίγο άγουρα, αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ημέρες.

2 πανεύκολες συνταγές με βερίκοκο

1. Σαλάτα με βερίκοκα και μοτσαρέλα

Θα χρειαστείτε:

  • Ρόκα ή ανάμεικτα πράσινα λαχανικά
  • 2 βερίκοκα κομμένα σε φέτες
  • 50 γρ. μοτσαρέλα
  • 1 χούφτα καρύδια
  • Λίγο κρεμμύδι
  • Λίγο ελαιόλαδο και βαλσαμικό

Οδηγίες:

Ανακατέψτε όλα τα υλικά και σερβίρετε δροσερή. Η γλυκύτητα του βερίκοκου ισορροπεί τέλεια με το τυρί. Αν δεν σας αρέσει η μοτσαρέλα μπορείτε να χρησιοποιήσετε και φέτα.

2. Ροδάκινο-βερίκοκο smoothie

βερίκοκο

Θα χρειαστείτε:

  • 2 βερίκοκα
  • 1 ροδάκινο
  • 1 μπανάνα
  • 1 φλ. φυτικό γάλα ή χυμό πορτοκαλιού

Οδηγίες:

Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρετε με πάγο για δροσερή απόλαυση.

Τελική συμβουλή:

Απολαύστε τα βερίκοκα όσο διαρκεί η εποχή τους, ιδανικά φρέσκα και ολόκληρα (με τη φλούδα), και χρησιμοποιήστε τα τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές. Είναι μία μικρή θρεπτική “βόμβα” που χωράει παντού!