Υπάρχουν στιγμές που νιώθετε πως ένα γεγονός μπορεί να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του, από τη διάθεσή σας μέχρι τη λογική σας. Κι όμως, κάποιοι άνθρωποι φαίνεται πως διαχειρίζονται τέτοιες προκλήσεις με εντυπωσιακή σταθερότητα. Δεν σημαίνει πως δεν επηρεάζονται. Απλώς έχουν καλλιεργήσει δεξιότητες που τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται τις εσωτερικές τους αντιδράσεις με ψυχική ανθεκτικότητα. Θέλετε να μάθετε ποιες είναι αυτές; Ιδού πέντε πρακτικές που ακολουθούν όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και τις οποίες μπορείτε κι εσείς να υιοθετήσετε.

1. Σκέφτονται τα συναισθήματά τους

Η λεγόμενη «μεταγνώση» δεν είναι φιλοσοφική πολυτέλεια. Είναι η ικανότητά σας να παρακολουθείτε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σας: τις σκέψεις, τις ερμηνείες, τα συναισθήματα, τις αυθόρμητες αντιδράσεις. Αντί να λειτουργείτε στον αυτόματο, μπορείτε να μάθετε να πατάτε «παύση» και να ρωτάτε τον εαυτό σας: γιατί ένιωσα έτσι; Γιατί απάντησα με θυμό;

Όσο πιο συνειδητοί είστε απέναντι στον εσωτερικό σας διάλογο, τόσο πιο πιθανό είναι να επιλέγετε αντί να αντιδράτε. Στόχος σας δεν είναι να καταπιέζετε τα συναισθήματα, αλλά να τα αναγνωρίζετε με περιέργεια και χωρίς να τα κρίνετε. Μόνο έτσι μπορείτε να απελευθερωθείτε από την παγίδα της συναισθηματικής αστάθειας.

2. Εκπαιδεύουν την προσοχή τους

Το μυαλό έχει την τάση να περιπλανιέται. Το πρόβλημα είναι πως όταν εστιάζετε σε σκέψεις που προκαλούν ανησυχία ή ντροπή, η διάθεσή σας ακολουθεί. Αν θέλετε να νιώθετε καλύτερα, αρχίστε να προσέχετε πού πηγαίνει η σκέψη σας και κατευθύνετέ την αλλού όταν σας οδηγεί σε αδιέξοδα.
Η συγκέντρωση είναι δεξιότητα που καλλιεργείται, όπως ακριβώς οι μύες στο σώμα σας. Αν δεν την εξασκείτε, το μυαλό θα συνεχίσει να σας οδηγεί εκεί όπου δεν θέλετε. Μάθετε να επιστρέφετε στο παρόν, να βρίσκεστε αληθινά σε αυτό που κάνετε γιατί μόνο εκεί, στη στιγμή, μπορείτε να βρείτε ηρεμία.

3. Μιλούν στον εαυτό τους όπως θα μιλούσαν σε έναν φίλο

Πόσες φορές έχετε κατακρίνει τον εαυτό σας για ένα λάθος; Και πόσες φορές, την ίδια στιγμή, έχετε σταθεί με κατανόηση σε έναν φίλο που έκανε κάτι αντίστοιχο; Η αυτοσυμπόνια δεν είναι αδυναμία. Είναι απαραίτητο εργαλείο για να μην καταρρεύσετε στις δύσκολες στιγμές. Όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, δοκιμάστε να φερθείτε στον εαυτό σας με ευγένεια και ενσυναίσθηση. Δεν πρόκειται για εφησυχασμό  αλλά για το αντίδοτο στην αυτοϋπονόμευση που τόσο συχνά σαμποτάρει την ψυχική ανθεκτικότητα.

4. Αντέχουν τα αρνητικά συναισθήματα χωρίς να παραλύουν

Ο θυμός, η απογοήτευση, η ντροπή, το άγχος είναι συναισθήματα που θα εμφανιστούν, είτε το θέλετε είτε όχι. Δεν χρειάζεται όμως να καθορίσουν τη δράση σας. Αντί να προσπαθείτε να τα διώξετε ή να τα αποφύγετε, δοκιμάστε να τα αντέξετε. Πείτε στον εαυτό σας ότι δεν είναι απαραίτητο να αισθάνεστε καλά για να συνεχίσετε. Όπως ένας αθλητής συνεχίζει τον αγώνα παρά την εξάντληση, έτσι κι εσείς μπορείτε να δράσετε, ακόμα κι όταν δεν είστε στο καλύτερό σας.
Με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά θα «χτίσετε» την ικανότητα να παραμένετε λειτουργικοί ακόμη και μέσα σε συναισθηματικές καταιγίδες.

5. Εκφράζουν αυτό που χρειάζονται χωρίς επιθετικότητα

Η διεκδικητικότητα δεν είναι καβγάς ούτε επίδειξη δύναμης. Είναι η ικανότητά σας να λέτε καθαρά τι αισθάνεστε, τι χρειάζεστε και τι ορίζετε ως όριο, χωρίς να παραβιάζετε τα δικαιώματα των άλλων.
Όσοι έχουν συναισθηματική ισορροπία, γνωρίζουν πως η καλή επικοινωνία προϋποθέτει τόλμη, αλλά και σεβασμό. Αντί να σωπαίνετε ή να ξεσπάτε, μάθετε να λέτε την αλήθεια σας με τρόπο σαφή και ήρεμο. Το «όχι» σας δεν χρειάζεται να είναι φωνή. Μπορεί να είναι ένα σταθερό χαμόγελο και ένα βήμα προς την εσωτερική σας ισορροπία.

Κανείς δεν γεννιέται με «άτρωτη» ψυχή. Η συναισθηματική δύναμη καλλιεργείται μέσα από μικρές, καθημερινές επιλογές. Όσο πιο συχνά τις κάνετε, τόσο πιο εύκολα θα τις μετατρέψετε σε δεύτερη φύση. Και τότε, όταν το επόμενο δύσκολο κύμα έρθει, γιατί θα έρθει, θα ξέρετε πώς να σταθείτε όρθιοι.

Photo credit: Istock