Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι εντελώς καινούριο, όμως το πορτοκαλί κρασί είναι στην πραγματικότητα ένα από τα αρχαιότερα στιλ οινοποίησης. Η τεχνική του χάνεται στα βάθη των αιώνων, με ρίζες στη Γεωργία, και σήμερα επιστρέφει δυναμικά, κατακτώντας τις λίστες των πιο μοντέρνων wine bars σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Ο απόλυτος οδηγός για να ταιριάξετε σωστά το φαγητό με το κρασί σας

Η διαφορά του από τα κλασικά λευκά και ροζέ είναι εντυπωσιακή. Τα ροζέ φτιάχνονται από κόκκινα σταφύλια, των οποίων οι φλούδες αφαιρούνται σχετικά νωρίς, αφήνοντας απλώς ένα απαλό χρώμα. Αντίθετα, τα orange wines δημιουργούνται από λευκά σταφύλια, που παραμένουν για μέρες σε επαφή με τις φλούδες τους. Έτσι το κρασί αποκτά χαρακτηριστική πορτοκαλί απόχρωση, τανίνες που αφήνουν έντονη επίγευση και γεύσεις που μπορεί να κυμαίνονται από γήινες και μανιταρένιες νότες έως φρουτώδεις και κρεμώδεις.

Διαβάστε ακόμη: Merlot nails: Εντυπωσιακά νύχια στο χρώμα του κρασιού

Η αναβίωση του orange wine ξεκίνησε από την Ιταλία και τη Σλοβενία, επεκτάθηκε στην Ελλάδα και πλέον απλώνεται μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, δεν είναι ένα κρασί που θα αγαπήσετε απαραίτητα από την πρώτη γουλιά. Το μυστικό για να το εκτιμήσετε βρίσκεται στη σωστή απόλαυση: σερβίρεται δροσερό, συχνά με μετάγγιση, και ταιριάζει ιδανικά με αλμυρά ή καπνιστά πιάτα, σκληρά τυριά και αλλαντικά.

Η νέα τάση: Rosorange

Η νέα υβριδική πρόταση που συνδυάζει ροζέ και πορτοκαλί κρασί έχει αρχίσει να τραβάει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Το πρώτο «rosorange» εμφανίστηκε πέρυσι σε γευσιγνωσία της Aldi, σε ένα ιδιαίτερο μπουκάλι με ανάγλυφο σχέδιο που θύμιζε λέπια ψαριού. Παρά τις ανησυχίες για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πολυτελούς συσκευασίας, η ετικέτα με το πορτοκάλι και το χρώμα του κρασιού, που έμοιαζε να «κοκκινίζει» μέσα στο γυαλί, κέντρισε αμέσως την προσοχή. Η ονομασία «Rosorange» υποσχόταν έναν συνδυασμό ροζέ και πορτοκαλί κρασιού, τον οποίο η Aldi παρουσίασε ως πρωτοπορία για την αγορά του σούπερ μάρκετ.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Οινογράφοι και influencers, όπως η Lucy Hitchcock με τα βίντεό της στο TikTok που συχνά οδηγούν σε sold-out σειρές κρασιών, άρχισαν να δοκιμάζουν και να προτείνουν το νέο υβρίδιο. Το σχετικό βίντεό της για το rosorange της Aldi έχει ήδη ξεπεράσει τις 290.000 προβολές, αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον του κοινού είναι μεγάλο.

Το rosorange επιχειρεί να γεφυρώσει αυτές τις δύο, εκ πρώτης όψεως, διαφορετικές φιλοσοφίες. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα προσελκύσει τους φανατικούς λάτρεις του πορτοκαλί κρασιού, αλλά ίσως λειτουργήσει ως εισαγωγή για το ευρύτερο κοινό στον κόσμο των πιο ιδιαίτερων στυλ. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσιτότητα του ροζέ και τον χαρακτήρα του πορτοκαλί κρασιού..

Πορτοκαλί κρασί: 3 ελληνικές ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε

1. Μυστήριο / 21 2021, €39.95, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ

Το Μυστήριο αποδεικνύει πως το Ασύρτικο της Σαντορίνης μπορεί να έχει την ένταση και τη δομή ενός κόκκινου κρασιού. Τα σταφύλια προέρχονται από παλιά αμπέλια στον Πύργο και υποβάλλονται σε ερυθρή οινοποίηση, με 14 ημέρες εκχύλισης μαζί με τις φλούδες. Η ζύμωση γίνεται με φυσικές ζύμες και ακολουθεί ωρίμαση 10 μηνών με οινολάσπες, που δίνει λιπαρότητα και ισορροπεί την έντονη οξύτητα και τις τανίνες. Το κρασί εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, με ελάχιστα θειώδη και χωρίς παρεμβάσεις, διατηρώντας την αυθεντικότητα και το χαρακτήρα του.

2. Βοριάς και Ήλιος Orange Ροδίτης 2023,€12,80, Οινοποιείο Μαρκόγιαννη

Ο Βοριάς και Ήλιος Orange Ροδίτης του Οινοποιείου Μαρκόγιαννη είναι η απόδειξη ότι τα Orange κρασιά μπορούν να γοητεύσουν από την πρώτη γουλιά. Από παλιά κλήματα Ροδίτη 30 ετών, ζυμώνει με τα σταφύλια για 12 ημέρες και εμφιαλώνεται χωρίς θειώδη, προσφέροντας ένα αρωματικό, αυθεντικό κρασί που αποκαλύπτει τον χαρακτήρα της Σκιλλουντίας Ολυμπίας.

3. Κυδωνίτσα 2024 – MIKROBIO, €18,60, Κτήμα Κουτσοδήμου

Αν έχετε δοκιμάσει τα κρασιά του MikroBio Winery, ξέρετε ότι η εμπειρία είναι μοναδική. Τώρα, η Κυδωνίτσα προστίθεται στη «Fantastic Four» σειρά βιοδυναμικής καλλιέργειας, σε μια “orange” εκδοχή. Οι αδελφοί Νίκος και Δημήτρης Κουτσοδήμος καλλιεργούν τους οικογενειακούς αμπελώνες 60 στρεμμάτων στη Γαστούνη Ηλείας με πιστοποίηση Demeter, ακολουθώντας το ολιστικό πρωτόκολλο του Steiner. Η Κυδωνίτσα, από νεαρά αμπέλια πέντε ετών, τρυγείται αργά για πλούσια αρώματα και παραμένει τέσσερις ημέρες πριν ξεκινήσει η ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Ένα μέρος της ωριμάζει για έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια, δημιουργώντας ένα κρασί με φρουτώδη χαρακτήρα και απολαυστικό, μαρμελαδένιο φινίρισμα.

Photo credit: Micheile Henderson