Τα σύκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία σας με πολλούς τρόπους, ενώ είναι πολύ θρεπτικά και πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Ιστορικά, τα σύκα χρησιμοποιούνταν στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία προβλημάτων του ενδοκρινικού, αναπαραγωγικού και αναπνευστικού συστήματος, καθώς και του πεπτικού.

Διαβάστε ακόμη: Είναι τα σταφύλια υγιεινά για όλους;

Σύκα και οφέλη

Στην παραδοσιακή ινδική ιατρική, τα σύκα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:

  • Γαστρεντερικά προβλήματα
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Φλεγμονές
  • Μεταβολικές διαταραχές
  • Καρδιαγγειακά ζητήματα

Διαβάστε ακόμη: Είναι το καρπούζι υγιεινό; Όλα όσα δεν ξέρατε αλλά θα έπρεπε

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι τα σύκα:

  • Διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
  • Μειώνουν τα λιπαρά
  • Προστατεύουν τα κύτταρα

Αυτές οι ιδιότητες ενδέχεται να εξηγούν τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα, αν και πολλές μελέτες βασίζονται σε πειράματα σε ζώα και όχι σε μεγάλες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου και προλαμνάνουν τον διαβήτη

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα σύκα μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου, αν και δεν αποτελούν επίσημη θεραπεία στη Δυτική ιατρική. Μία μελέτη του 2023 έδειξε μείωση του σακχάρου στο αίμα κατά 13,5% μετά από δύο μήνες κατανάλωσης. Τα σύκα είναι επίσης πλούσια σε αμπσισικό οξύ (ABA), που βοηθά στην ομοιόσταση της γλυκόζης.

Ενισχύουν τη σεξουαλική λειτουργία

Μια μελέτη του 2022 σε ζώα έδειξε ότι η κατανάλωση φύλλων συκιάς μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική λειτουργία και τα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Προστατεύουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Τα σύκα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο, που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για υγιή μαλλιά.

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Τα σύκα περιέχουν υψηλή διατροφική ίνα, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού, βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υποστηρίζει την υγεία του παχέος εντέρου. Λειτουργούν ως φυσικό καθαρτικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Οι ίνες που προσφέρουν έχουν επίσης πρεβιοτικές ιδιότητες, τρέφοντας τα βακτήρια του εντέρου και προάγοντας ένα υγιές περιβάλλον στο πεπτικό σύστημα, το οποίο, ως αποτέλεσμα, βελτιώνει τη συνολική πεπτική ευεξία σας.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα σύκα, ειδικά τα ώριμα, είναι πλούσια σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθούν στην πρόληψη της αντίδρασης του οξυγόνου με άλλες χημικές ουσίες και την πρόκληση βλάβης σε κύτταρα και ιστούς. Με αυτόν τον τρόπο, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της οξείδωσης.

Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των οστών

Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή μετάλλων, φιλικών προς τα οστά, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ασβέστιο, με ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν ότι περιέχουν 3,2 φορές περισσότερο από ορισμένα άλλα φρούτα.

Η καλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της απέκκρισης ασβεστίου μέσω των ούρων, που προκαλείται από μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Πότε τα σύκα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας;

  • Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα: Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, οπότε αν παίρνετε αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη, χρειάζεται να προσέχετε την ποσότητα που καταναλώνετε.
  • Πεπτικά προβλήματα: Η υπερβολική κατανάλωση, ιδιαίτερα αποξηραμένων συκων, μπορεί να προκαλέσει διάρροια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες.
  • Αλλεργία: Εάν έχετε αλλεργία στη γύρη σημύδας, ενδέχεται να εμφανίσετε διασταυρούμενη αντίδραση με ορισμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των σύκων. Η συκιά περιέχει επίσης φυσικό λάτεξ, στο οποίο μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργία.

Φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα;

Η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας:

Τα αποξηραμένα έχουν περισσότερες θερμίδες, ζάχαρη, ίνες, βιταμίνες και μέταλλα ανά ίσο βάρος.

Τα φρέσκα περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C, βιταμίνη Α και β-καροτένιο.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε

  • Πλένετε και ξεφλουδίζετε πάντα τα φρέσκα σύκα πριν τα καταναλώσετε.
  • Τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν ή μουλιασμένα σε ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  • Μπορείτε να τα προσθέσετε σε δημητριακά, σαλάτες ή τυριά.
  • Σημειώστε ότι 100 γρ φρέσκων σύκων αντιστοιχούν περίπου σε 2 σύκα, ενώ 100 γρ αποξηραμένων περίπου σε 10 σύκα.

Πόσα σύκα μπορείτε να τρώτε καθημερινά;

Εξαρτάται από την πέψη σας, τον σακχαρώδη διαβήτη ή τα φάρμακα που παίρνετε. Υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Τα σύκα είναι θρεπτικοί καρποί με πολλές βιταμίνες και ίνες. Μπορείτε να τα καταναλώνετε φρέσκα ή αποξηραμένα, προσέχοντας όμως τις θερμίδες και τα σάκχαρα των αποξηραμένων.

Photo credit: Istock