Η διατροφή που αγαπά την επιδερμίδα σας

Όλες ξέρουμε τί δεν πρέπει να τρώμε για να έχουμε ένα υγιές δέρμα. Ας δούμε και ποια είναι τα τρόφιμα που πρέπει να έχουμε στη διατροφή μας για ένα δέρμα όλο υγεία.
Λιπαρά (κυρίως ζωϊκό λίπος), τηγανητά, γλυκά. Το τρίπτυχο της συμφοράς για τον ανθρώπινο οργανισμό, αυτό που απειλεί όχι μόνο τη σιλουέτα, αλλά και τη λάμψη της επιδερμίδας. Κι ως εκεί, καλά. Ξέρουμε πως τα τρόφιμα αυτά δεν είναι ό,τι καλύτερο, και τα αποφεύγουμε. Όμως, ποιες είναι οι ουσιαστικά βοηθητικές τροφές για λαμπερό δέρμα; Ας τις δούμε με βάση τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που δίνουν στον οργανισμό όταν τις βάζουμε στη διατροφή μας.
Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Αδυνάτισμα με παγωτό; Κι όμως, είναι εφικτό
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α συμβάλλει στη γενική υγεία του δέρματος. Βοηθάει την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που είναι απαραίτητες για την ελαστικότητα και τη νεανικό όψη του δέρματος. Επίσης, τα καροτένια (που ανήκουν στο γκρουπ της βιταμίνης Α) προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η έκθεση στην ακτινοβολία UV.
Τι να τρώτε περισσότερο: αυγά, συκώτι και γάλα. Μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη Α από πηγές βήτα-καροτένιου, όπως τα καρότα, οι ντομάτες, το πεπόνι, η παπάγια, τα μπρόκολα και το σπανάκι.
Όλα τα παράγωγα της Βιταμίνης Β
Οι ουσίες που ανήκουν στο σύμπλεγμα βιταμινών της βιταμίνης Β αποτελούν συστατικά ενζύμων που εμπλέκονται στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του δέρματος. Η έντονη ξηρότητα και η φαγούρα είναι δύο από τις βασικές ενδείξεις πως το δέρμα σας έχει περισσότερη ανάγκη από βιταμίνη Β και τα παράγωγά της.
Τι να τρώτε περισσότερο: πουλερικά, κόκκινο κρέας, ψάρι, μπανάνες, προϊόντα ολικής άλεσης, φιστικοβούτυρο. Επίσης, μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας προϊόντα που περιέχουν μαγιά. Τέτοια προϊόντα είναι το ψωμί, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια, αλλά και η μπίρα. Στην περίπτωση της μπίρας λαμβάνετε υπόψη την παράμετρο του αλκοόλ, ενώ στην περίπτωση των αρτοπαρασκευασμάτων, τη γλουτένη. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι δυσανεκτικοί, ωστόσο, έαν είστε, θα πρέπει να κάνετε τη σωστή επιλογή ώστε να έχετε τα οφέλη χωρίς τις παρενέργειες.
Βιταμίνη C
Πρόκειται για σημαντικό αντιοξειδωτικό, που συμβάλει στη διατήρηση του κολλαγόνου και επιβραδύνει την εμφάνιση ρυτίδων και σημαδιών γήρανσης. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά από την UV ακτινοβολία.
Τι να τρώτε περισσότερο: εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, ντομάτες, γλυκές πιπεριές.
Βιταμίνη Ε
Επίσης σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη για τη διατροφή σας. Δρα κατά των ρυτίδων, των σημαδιών γήρανσης και συμβάλλει στην επούλωση διάφορων ουλών.
Τι να τρώτε περισσότερο: σολομό, αμύγδαλα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, σησαμέλαιο.
Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: Celebrities: Αυτές οι υπερτροφές είναι το μυστικό τους όπλο για ενέργεια, λάμψη και υγεία;
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος συμβάλλει επίσης στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Παράλληλα, έχει και την ιδιότητα να ρυθμίζει τη λειτουργία των αδένων που έχουν σχέση με την εμφάνιση της λιπαρότητας. Συνεπώς, θεωρείται πως δρα κατά της ακμής και των στιγμάτων.
Τι να τρώτε περισσότερο: θαλασσινά, γαλοπούλα, χοιρινό, μανιτάρια.
«Καλά» λιπαρά
Έρευνες σχετικές με τα λιπαρά οξέα δείχνουν πως, όταν υπάρχουν σε αφθονία στη διατροφή μας, δεν έχουν μόνο την ευεργετική δράση που γνωρίζουμε. Σε κάποιους ανθρώπους κάνουν ακόμα μεγαλύτερο καλό, καθώς ενισχύουν την προστασία από τη UV ακτινοβολία. Τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την παραγωγή και επαναδόμηση καινούργιων κυττάρων, τα οποία κρατάνε το δέρμα νεανικό και σφριγηλό.
Τι να τρώτε περισσότερο: η καλύτερη πηγή τους είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλλα, τσιπούρα κλπ) και ακολουθούν τα καρύδια, το καλαμπόκι και τα φασόλια.
Photo credit: Istock