Κανείς δεν θα το περίμενε πως θα ερχόταν η μέρα που θα υπαγορεύαμε στο κινητό μας πως θα θέλαμε να μοιάζει η ζωή μας. Γιατί δεν είναι πια μόνο ο καθρέφτης μας για να φωτογραφιζόμαστε και να βγάζουμε selfies. Το χρησιμοποιούμε πλέον και ως προσωπικό ημερολόγιο με εφαρμογές για όλα, και κυρίαρχη πλέον, αυτήν την τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε ακόμη: Τα όμορφα παστέλ, όμορφα καίγονται

Μπορεί το ChatGPT να γίνει ο ψυχολόγος μας; Ή ενδυματολόγος μας; Γιατί σίγουρα μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Αλλά τι γίνεται αν αρχίσει να αντικαθιστά (ακόμη) και τον ψυχολόγο μας; Σα να μην μας αρκεί να αναζητήσουμε μια ιδέα για συνταγή, να μας διορθώσει τα email μας, να μας παροτρύνει να είμαστε πιο παραγωγικοί, σαν προσωπικοί σύμβουλοι ζωής ή life coaches, τώρα θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και την ψυχή και την βιτρίνα.

Η τεχνητή νοημοσύνη, είτε μας αρέσει είτε όχι, έχει γίνει τρόπος ζωής. Έχει μπει στην καθημερινότητά μας, δεν μας λέει ποτέ «όχι», απαντά σε ερωτήσεις, εξελίσσεται σε ένα είδος εικονικού θεραπευτή. Ειδικά τα βίντεο, στα οποία, χρήστες μοιράζονται την εμπειρία τους γίνονται ιδιαιτέρως δημοφιλή στο TikTok. Δεν είναι και λίγο να βλέπεις ξαφνικά αγνώστους να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να ξεσπάσουν, να αφηγηθούν προσωπικές ιστορίες, να αποκωδικοποιήσουν την χημεία ενός ζευγαριού.

Δεν χρειάζεται πλέον να ξαπλώσεις στο ανάκλιντρο. Ανοίγεις στην καρδιά σου σε μια οθόνη. Μιλάς, ρωτάς, κλαις, κοπανιέσαι, γελάς, ακούς, διαβάζεις, ξέρεις ότι μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά στον προσωπικό σου εξομολογητή.

Το ChatGPT δεν έχει πρόσωπο, δεν κρίνει, είναι γρήγορο, μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Νιώθεις ότι κάποιος σε «ακούει».

Είναι διαθέσιμο οποιαδήποτε στιγμή, δεν χρειάζεται να περιμένεις μέρες ή εβδομάδες για μια συνεδρία.

Το ερώτημα είναι μάλλον τρομακτικό. Μπορούμε πραγματικά να εμπιστευτούμε την ψυχική μας υγεία σε ένα σύστημα αλγορίθμων; Ανέκαθεν χρησιμοποιούσαμε το Ίντερνετ για να απαντήσουμε στις απορίες μας, ακόμα και στις πιο απλές. Πρώτα υπήρχε η Google, σήμερα ενισχύθηκε από το ChatGPT. Σήμερα αν νιώσουμε αποπροσανατολισμένοι, αρκούν λίγα δευτερόλεπτα να πληκτρολογήσουμε μια ερώτηση και να πάρουμε απάντηση. Αλλά αυτό δεν συγκρίνεται με την ψυχοθεραπεία. Πιστεύουμε πως η θεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε τα προβλήματά μας και να βρούμε απαντήσεις. Και πολύ συχνά νομίζουμε πως οι ψυχολόγοι είναι έτοιμοι να μας δώσουν τις απαντήσεις. Όμως πηγαίνουμε στη θεραπεία για να πάρουμε απαντήσεις; Όχι. Ξεκινάμε μια θεραπευτική διαδρομή για να μάθουμε να θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό μας.

Και το πρόβλημα ξεκινά ακριβώς εδώ. Συχνά θεωρούμε τη θεραπεία ως έναν χώρο όπου παίρνουμε απαντήσεις από τον θεραπευτή, αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου. Η θεραπεία είναι ένας οικείος χώρος, όπου ο θεραπευτής δεν είναι απέναντι μας για να μας δώσει στιγμιαία ανακούφιση και γρήγορη απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις μας.

Η θεραπεία είναι μια αργή διαδικασία. Ένας ασφαλής χώρος όπου μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είναι ευάλωτος, αυθεντικός, χαρούμενος. Ο ψυχολόγος δεν έχει οριστικές απαντήσεις, αλλά τα εργαλεία για να μας συνοδεύσει στην αναζήτηση τους. Μας βοηθά να διατυπώσουμε τις σωστές ερωτήσεις και να ζήσουμε με τη δική μας συναισθηματική νοημοσύνη.

Δείτε ακόμη: Η τεχνητή νοημοσύνη κόβει πατρόν

Είναι προτιμότερο μάλλον να ακούσουμε την Kate Moss να αφηγείται τη ζωή της στην Bella Freud σε μια σειρά από εξομολογήσεις διάσημων προσώπων στην κάμερα. Αν το ΑΙ δεν είναι ψυχολόγος, μήπως γίνει τότε ο ενδυματολόγος μας; Φανταστείτε να έχετε έναν στιλίστα που δεν κοιμάται ποτέ, γνωρίζει όλες τις τάσεις της μόδας και προσαρμόζει τις προτάσεις του στον τρόπο ζωής μας. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει τις προτιμήσεις μας μέσα από φωτογραφίες και brands, φιλτράροντας ακόμα και τις καιρικές συνθήκες, με ανάλογα σύνολα, προτείνοντας ρούχα και αξεσουάρ για κάθε περίσταση.

Είναι όμως τόσο απλό; Αν με μερικά κλικ, η τεχνητή νοημοσύνη σου παρέχει προσωποποιημένες συμβουλές μόδας σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να νιώθεις σίγουρη για τις επιλογές σου, τότε γιατί υπάρχουν ακόμη τόσες κιτς υπερπαραγωγές; Γιατί κανείς δεν μοιάζει ικανοποιημένος με την εικόνα του; Μπορεί το ChatGPT να έχει άποψη για το στιλ ή την αισθητική, να γνωρίζει πως λειτουργεί η βιομηχανία της μόδας;

Προσωπικά δεν θέλω να αντιμετωπίζω το κινητό μου σα να ήταν ο ψυχολόγος μου. Δεν φαντάζομαι πως υπάρχει τίποτα στον κόσμο που μπορεί να συγκριθεί με την παύση, την ανάσα, την προσωπική επαφή, τον διάλογο με έναν «ειδικό» σε θέματα ψυχής.

Και σε θέματα στιλ; Προτιμώ να ενημερώνομαι από sites και περιοδικά, να δοκιμάζω διαφορετικά στιλ, να εμπιστεύομαι το μέσα μου, να αδιαφορώ για τα ψηφιακά δοκιμαστήρια και τα εικονικά σετ.

Μόλις ρώτησα το ΑΙ τι προτείνει να φορέσουμε το καλοκαίρι μου απάντησε σε δευτερόλεπτα: «Αέρινα λινά κοστούμια σε παστέλ αποχρώσεις, ιδανικά για την πόλη αλλά και για διακοπές σε παραθαλάσσια μέρη. Μίνιμαλ τοπ με ψηλόμεσες παντελόνες ή φούστες. Αξεσουάρ από ανακυκλωμένα υλικά, όπως τσάντες και σανδάλια, που συνδυάζουν μόδα και περιβαλλοντική συνείδηση». Παστέλ κοστούμια και ανακυκλωμένα σανδάλια; Μόλις απέλυσα τον προσωπικό μου ενδυματολόγο.

Photo credit: @fashionneurosis_bellafreud/Instagram