Mία ευχή ενός παπαράτσι προς τον Justin Bieber για την πρόσφατη γιορτή του πατέρα ήταν αρκετή. Ο σταρ σε ένα – όχι πρωτοφανές – ξέσπασμα, του ζητά να φύγει “από τη μούρη του”, τονίζοντας ότι είναι πατέρας και προστατεύει την οικογένειά του. Σε αναρτήσεις του στο Instagram ο ίδιος παραδέχτηκε δημόσια ότι αντιμετωπίζει “προβλήματα θυμού”, ο οποίος είναι απάντηση στο βαθύ πόνο που έχει βιώσει καθώς και την αδυναμία του να “θεραπευτεί” μόνος του. Οι εκπρόσωποι της Gen Z είχαν μια απλή λέξη για αυτό που περιέγραψε ο Bieber: crash out.

Δείτε ακόμη: Το Σαββατοκύριακο που δεν έζησα… 

Η γενική αυτή έκφραση περιγράφει τις ανεπεξέργαστες αντιδράσεις ενός ατόμου που είναι θυμωμένο, αγχωμένο, μπερδεμένο, πιεσμένο ή αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά συμπεριφορών, από συναισθηματικά ξεσπάσματα και καβγάδες μέχρι απομόνωση.

Την ίδια ταμπέλα έχουν φορέσει ουκ ολίγες φορές και στο άλλο είδωλό τους και συνάδελφο του Justin Bieber, Britney Spears. Πέρα από τα ξεσπάσματά της εναντίον των πρώην συντρόφων της, τo pop icon των ‘00s αναρτά συχνά βίντεο χορεύοντας ημίγυμνη, κινήσεις ενδεικτικές της εύθραυστης ψυχικής της κατάστασης.

Γιατί λοιπόν όλοι κρασάρουν; Για μία γενιά που γνώρισε οικονομική κρίση και πανδημία, η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Οι υπερβολικές απαιτήσεις για επαγγελματική απόδοση υπό την απειλή της εργασιακής αστάθειας και η συνεχής σύγκριση στα social δημιουργεί μία άνευ προηγουμένου πίεση. Και παραδόξως, παρά το πλήθος των διαδικτυακών “φίλων”, απουσιάζει η πραγματική υποστήριξη.

Και μπορεί η φόρτιση να είναι πιο έντονη για τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το μεγεθυντικό φακό της δημοσιότητας, ωστόσο δεν είναι οι μόνοι που οδηγούνται σε ψυχική εξάντληση. Το TikTok είναι γεμάτο με περισσότερες από 638.000 αναρτήσεις με το #crashout, που περιλαμβάνουν από γνήσια ξεσπάσματα, κλάματα και σωματικές εκρήξεις μέχρι memes.

Κι ενώ η προηγούμενη γενιά μεγάλωσε με την λογική της κρυψίνοιας, της μυστικοπάθειας, του “τι θα πει ο κόσμος”, οι νέοι δεν κρύβουν τίποτα κάτω από το χαλί. Είτε με χιουμοριστικό είτε με σοβαρό τρόπο, μιλούν πλέον ανοιχτά για τις κοινωνικές τους ανησυχίες, τις προσωπικές δυσκολίες στις σχέσεις ή στην εργασία, έως και για τα μικρά προβλήματα όπως το να μην πετύχει ένα κούρεμα. Σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να πυροδοτήσει ένα «crashout».

Μπορεί σε κάποιους η συμπεριφορά να φαίνεται υπερβολική και το άτομο drama queen, αλλά δεν πρόκειται για ατομική αδυναμία. Είναι περισσότερο μία συλλογική κραυγή για βοήθεια. Σε έναν κόσμο που απαιτεί συνεχώς περισσότερα, χωρίς εγγυήσεις.

Δείτε ακόμη: Γλάστρα στο περβάζι

Η δημοσίευση τέτοιων στιγμών δημιουργεί κοινότητες, όπου οι χρήστες βρίσκουν υποστήριξη από συνομηλίκους τους που μοιράζονται παρόμοια βιώματα. Εδώ όμως ελλοχεύει ένας κίνδυνος. Στο TikTok, για παράδειγμα, το “crash out” ενθαρρύνεται συχνά ως αναγκαίος τρόπος κάθαρσης και παρουσιάζεται ως γρήγορη και εύκολη λύση στο στρες και στον θυμό. Αυτή η νοοτροπία ρομαντικοποίησης των ξεσπασμάτων θυμού, άγχους ή κατάθλιψης αποθαρρύνει την απόκτηση αυτοελέγχου, ανθεκτικότητας και συναισθηματικής ωριμότητας, αλλά και την αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς. Το άτομο επαναπαύεται, συγκαλύπτοντας τις υποκείμενες αιτίες. “Αφού το παθαίνουν όλοι, είναι φυσιολογικό”.

Ακόμη χειρότερα, το άτομο βλέπει την ευαλωτότητά του σαν μία σίγουρη στρατηγική για να εξασφαλίσει συμπόνοια και αρχίζει να εθίζεται στην αυτοθυματοποίηση και στην επιβεβαίωση από αγνώστους μέσα από likes, emojis και σχόλια. Αν βέβαια θεωρήσουμε δεδομένη την καλή προαίρεση των ακολούθων, οι οποίοι αντιθέτως πολλές φορές γίνονται επικριτικοί και σκληροί. “Είσαι πατέρας τώρα, ωρίμασε και διαχειρίσου το” σχολιάζει κάποιος χρήστης στον Justin Bieber.

Η θεραπεία δεν περιλαμβάνει μόνο την αναγνώριση του προβλήματος, αλλά και την επούλωση. Τα δημόσια ξεσπάσματα είναι χρήσιμα για να αφυπνίζουν, όχι για να συγκαλύπτουν. Για να υπάρχει και part 2 που ο χρήστης θα αφηγείται την εμπειρία του από την ψυχοθεραπεία που αναζήτησε. Κι ας μην “πιάσει” τόσα likes.

Photo credit: Getty Images – Creative: Ανδρέας Κωστόπουλος