Θα πληρώνατε 2.300 ευρώ για να φάτε γαμήλια τούρτα 78 ετών;

Ένα κομμάτι από τη γαμήλια τούρτα της Βασίλισσας Ελισάβετ και του Πρίγκιπα Φίλιππου από το 1947 πουλήθηκε για περισσότερα από 2.300 ευρώ, και ο αγοραστής σκοπεύει να το φάει.
Ο θαυμαστής της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, Gerry Layton απέκτησε σε δημοπρασία ένα σπάνιο κομμάτι από τη γαμήλια τούρτα της Βασίλισσας Ελισάβετ και του Πρίγκιπα Φίλιππου. Το cake που διατηρείται επί 78 χρόνια αγοράστηκε έναντι 2.000 λιρών, δηλαδή περίπου 2.300 ευρώ.
Δείτε ακόμη: Η Kate Middleton είπε bonjour στο γαλλικό στιλ και έγραψε ιστορία
Ο οίκος δημοπρασιών Reeman Dansie ανέφερε πως πρόκειται για ένα από τα τελευταία κομμάτια αυτής της ιστορικής τούρτας που υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά, ο 64χρονος Layton σχεδιάζει να το φάει. Ο ίδιος αποκάλυψε πως σκοπεύει να το κάνει «φλαμπέ» και να το σβήσει με ρούμι σε μια αναπαράσταση επίσημου δείπνου που θέλει να διοργανώσει στο βασιλικό γιοτ Britannia για τα 65α γενέθλιά του, την επόμενη χρονιά. «Θα κόψω το ένα τρίτο και θα το φλαμπάρω με ρούμι για να σκοτωθούν τα βακτήρια», δήλωσε. «Αν όμως συμβεί κάτι σε μένα, τουλάχιστον θα φύγω με στιλ, πάνω στο Britannia».

Photo credit: Reeman Dansie
Κατά σύμπτωση, ο Layton κατείχε επίσης ένα κομμάτι από τη γαμήλια τούρτα του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα από το 1981. Όσο για την τούρτα της Ελισάβετ και του Φίλιππου, ήταν ένα κομψό, τετραώροφο γλυκό, σχεδιασμένο από τον επικεφαλής ζαχαροπλάστη της εταιρείας McVitie & Price. Είχε ύψος 2,7 μέτρα, ζύγιζε περίπου 227 κιλά και ήταν διακοσμημένη με τα οικόσημα των δύο οικογενειών, καθώς και με φιγούρες από ζάχαρη που αναπαριστούσαν τους νεόνυμφους.
Το συγκεκριμένο κομμάτι του Layton έχει ύψος περίπου 10 εκατοστά και είχε αρχικά δοθεί ως δώρο στον Αρχικελευστή F. Lownes του Βασιλικού Ναυτικού. Εκείνος το διατήρησε και το άφησε στον γιο του, ο οποίος το φύλαγε σε ένα συρτάρι. Στη συνέχεια πέρασε στη νύφη του και τελικά βγήκε σε δημοπρασία.
Δείτε ακόμη: Πουλήθηκε η βίλα “των άγρυπνων ονείρων” του Karl Lagerfeld
Ο γάμος πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο αυστηρής επισιτιστικής λιτότητας στη Βρετανία, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα υλικά για τη γαμήλια τούρτα στάλθηκαν από διάφορες χώρες, κάτι που της χάρισε το παρατσούκλι «η τούρτα των 10.000 μιλίων». Το βούτυρο ταξίδεψε από τη Νέα Ζηλανδία, το αλεύρι από τον Καναδά, το ρούμι από την Τζαμάικα, η ζάχαρη από τα Μπαρμπέιντος, το μπράντι από τη Νότια Αφρική και τα αποξηραμένα φρούτα για την τούρτα από τις Οδηγίνες της Αυστραλίας.
Η τούρτα κόπηκε από τον Πρίγκιπα Φίλιππο με το τελετουργικό του σπαθί σε 2.000 κομμάτια που μοιράστηκαν στους καλεσμένους, ενώ εκατοντάδες ακόμη στάλθηκαν — συνοδευόμενα από χειρόγραφες ευχαριστήριες σημειώσεις — σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα από αυτά τα κομμάτια έχουν επιβιώσει μέσα στις δεκαετίες και έχουν πουληθεί σε δημοπρασίες.
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947, σχεδόν έξι χρόνια προτού η Ελισάβετ στεφθεί βασίλισσα. Παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι τον θάνατο του Φίλιππου σε ηλικία 99 ετών το 2021. Η Ελισάβετ πέθανε τον επόμενο χρόνο, σε ηλικία 96 ετών.
Photo credit: Getty Images