JFK και Jackie Kennedy: Πού πωλείται η τούρτα του γάμου τους

Αν ζείτε στις ΗΠΑ, έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ένα κομμάτι από την γαμήλια τούρτα του JFK και της Jackie Kennedy, οι οποίοι παντρεύτηκαν το 1953.
O γερουσιαστής John F. Kennedy και η Jacqueline Bouvier παντρεύτηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου του 1953 στο Νewport του Rhode Island, σε μία μεγαλειώδη τελετή, όπως άρμοζε σε έναν μελλοντικό Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο καθεδρικός Ναός St. Mary γέμισε με 600 εξέχοντες καλεσμένους, μεταξύ των οποίων πολιτικοί και διπλωμάτες, ενώ ακολούθησε πολυτελής δεξίωση στο Hammersmith Farm. Φυσικά, τα επιδόρπια έπρεπε να σταθούν στο ύψος της λαμπερής περίστασης.
Διαβάστε ακόμη: Σε ποια ταινία επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει η πριγκίπισσα Diana;
Επίκεντρο της γιορτής ήταν μια επιβλητική τούρτα έξι επιπέδων, με ύψος 1,2 μέτρα και βάρος 135 κιλά. Ήταν καλυμμένη με πλούσιο λευκό γλάσο και διακοσμημένη με κορδέλες από περίτεχνα σχέδια ζαχαροπλαστικής, ενώ το εσωτερικό της είχε γέμιση φρούτων. Η λευκή φρουτοτούρτα από το Plourde’s Bakery στο Fall River της Μασαχουσέτης ήταν μια κομψή επιλογή για γάμους της υψηλής κοινωνίας, καθώς συμβόλιζε την ευημερία και τη μακροζωία του ζευγαριού. (Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έφερε ιδιαίτερη τύχη στους νεόνυμφους, καθώς 10 χρόνια αργότερα ο Kennedy θα έπεφτε νεκρός στα καθίσματα του προεδρικού αυτοκινήτου κατά την περιοδεία στο Ντάλας από τις σφαίρες του Lee Harvey Oswald.)
Οι περισσότεροι καλεσμένοι, ωστόσο, δεν δοκίμασαν ποτέ εκείνη την εντυπωσιακή τούρτα. Αντίθετα, τους σέρβιραν ένα πιο ελαφρύ, πιο λεπτό επιδόρπιο: μια λευκή τούρτα με στρώσεις γέμισης από βατόμουρο. Λέγεται ότι προερχόταν από το Montilio’s Baking Company στη Βοστώνη, έναν οικογενειακό φούρνο τρίτης γενιάς, που είναι ακόμα διάσημος σήμερα για τις παγκοσμίου κλάσης τούρτες του.
Όπως μοιράστηκε ο ιδιοκτήτης George Montilio, η συνταγή ξεκινούσε με τη βασική λευκή τούρτα, με στρώσεις από ξινή μαρμελάδα βατόμουρου και ένα γλάσο βουτυρόκρεμας αναμεμειγμένο με τη μαρμελάδα. Μια άλλη στρώση τούρτας προστίθετο από πάνω, ακολουθούμενη από περισσότερη βουτυρόκρεμα βατόμουρου, και στη συνέχεια τελείωνε με μια τελική στρώση τούρτας. Ολόκληρο το επιδόρπιο καλυπτόταν με λεία λευκή βουτυρόκρεμα και διακοσμείτο με ροζέτες από βουτυρόκρεμα βατόμουρου. Μπορεί να μην ήταν τόσο επιβλητική όσο η πανύψηλη φρουτοτούρτα που παρουσιάστηκε αρχικά αλλά αυτή η δημιουργία , την οποία ο φούρνος αποκαλεί “JFK Presidential White Torte,” είχε τη δική της αίσθηση κομψότητας και είναι αυτή που αναφέρεται κυρίως ως η γαμήλια τούρτα μέχρι σήμερα.
Ο μύθος αυτής της τούρτας με βατόμουρο δεν τελείωσε στον γάμο των Kennedy. Λέγεται ότι έγινε γνωστή ως η αγαπημένη του Προέδρου, και αργότερα σερβιρίστηκε σε πολλές ακόμα ιστορικές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εγκαινίων των JFK, Ronald Reagan και George H.W. Bush. Το Montilio’s την έφτιαξε επίσης όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέφθηκαν τη Βοστώνη.
Διαβάστε ακόμη: Δε θα πιστέψετε τι τούρτα είχε παραγγείλει η Diana για τα γενέθλια του πρίγκιπα William
Πού πωλείται σήμερα η τούρτα
Με τη βοήθεια της Goldbelly, το αρτοποιείο Montilio’s Baking Company πουλάει σήμερα μικρότερες εκδοχές του εμβληματικού αυτού επιδορπίου, φτιαγμένες ακριβώς όπως πριν από γενιές. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Goldbelly, “πολλές από αυτές τις συνταγές δεν έχουν αλλάξει εδώ και πάνω από 70 χρόνια, και μπορείτε να γευτείτε τις δεκαετίες παράδοσης σε κάθε μπουκιά.”

H τούρτα των Kennedy που πωλείται σήμερα από το Montilio’s (photo credit: Goldbelly)
Κάθε τούρτα είναι χειροποίητη, για 8 άτομα και έχει διάμετρο 18 εκατοστά. Αποστέλλεται πανεθνικά στις ΗΠΑ με ξηρό πάγο ώστε να διατηρείται φρέσκια και μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για έως και έναν χρόνο. Ωστόσο, μόλις αποψυχθεί, διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα ή για έξι ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Photo credit: Getty Images