Μία (μόδα) για όλες και όλες για μία

Πώς καταλήξαμε να φοράμε όλες τα ίδια; Τι φταίει που χάθηκε το προσωπικό στιλ και πώς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά;
Ήταν μία από τις μέρες που είχα μάθημα στη σχολή. Πέρασα την καγκελόπορτα και περπάτησα προς τους φοιτητές που ήταν συγκεντρωθεί στην αυλή περιμένοντας να ξεκινήσει το επόμενο μάθημα. Το βλέμμα μου σάρωσε ασυναίσθητα τη μάζα. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι έβλεπα το ίδιο ριγέ σχέδιο σε πολλά σημεία. Όχι, δεν έφταιγε κάποιο αλκοολούχο ποτό που είχα πιει το προηγούμενο βράδι που τα έβλεπα διπλά, τριπλά και μετά τετραπλά. Τουλάχιστον 4 κορίτσια φορούσαν το ίδιο ασπρόμαυρο μπλουζάκι από τα ZARA- ανάμεσα σε αυτές κι εγώ.
Δείτε ακόμη: 5 μαθήματα στιλ από τις Γαλλίδες
Ο συνειρμός με τη σχολική ποδιά αναπόφευκτος. Ένα από τα επιχειρήματα των πολέμιών της ήταν ότι εμπόδιζε την έκφραση του προσωπικού στιλ. Όταν καταργήθηκε, κανείς τους δε φανταζόταν ότι αρκετά χρόνια αργότερα θα καταλήγαμε σε μία νέα μορφή ενδυματολογικής ομογενοποίησης –και καταπίεσης.
Με την εξάπλωση του διαδικτύου και των social media, οι πληροφορίες και τα προϊόντα είναι περισσότερα από κάθε άλλη εποχή. Τα συνθήματα υπέρ της διαφορετικότητας είναι παντού. Τότε πώς καταλήξαμε να ντυνόμαστε όλοι το ίδιο; Τι φταίει που χάθηκε το προσωπικό στιλ και πώς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά;
Μήπως όμως ήταν πάντα έτσι και απλά πέφτουμε στην κλασική παγίδα ωραιοποίησης του παρελθόντος;
Κι όμως, πριν από μια 20ετία, το να εμφανιστείς σε μία εκδήλωση φορώντας το ίδιο ρούχο με μια άλλη γυναίκα ήταν ο απόλυτος ενδυματολογικός εφιάλτης.
Σήμερα, το να κυκλοφορείς στην πόλη με πανομοιότυπα ρούχα – τζιν, μαύρη μπλούζα και λευκά αθλητικά παπούτσια- θεωρείται φυσιολογικό.
Η γρήγορη μόδα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η η κουλτούρα της ακύρωσης σίγουρα έχουν συμβάλει καταλυτικά στη μαζικοποίηση της μόδας. Για να διατηρηθούν στην επιφάνεια, οι παραδοσιακοί λιανοπωλητές αναγκάστηκαν να πέσουν στην παγίδα της fast fashion, βασιζόμενοι περισσότερο στα δεδομένα συμβούλων και εταιριών που προβλέπουν τις τάσεις και λιγότερο στη δημιουργικότητα και την εμπειρία του προσωπικού τους. Όταν η ιδέα ενός σχεδιαστή αρέσει, οι έμποροι λιανικής αντιγράφουν τα σχέδια. Με τον τρόπο που λειτουργούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αρκετές εταιρίες αγοράζουν από τον ίδιο προμηθευτή και βάζουν τις δικές τους ετικέτες. Επομένως μπορεί κανείς συχνά να βρει ακριβώς τα ίδια ρούχα σε δύο διαφορετικά brands.
Οι influencers προσπαθούν να γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί με το styling τους. Αλλά όπως υποδηλώνει το όνομά τους, δημιουργούν τάσεις. Κι ενώ στόχος τους είναι να εμπνεύσουν την καινοτομία, το τελικό αποτέλεσμα είναι η ομογενοποίηση.
Το Instagram και το TikTok λειτουργούν σαν ζωντανά διαδραστικά περιοδικά, που επιτρέπουν στους χρήστες όχι μόνο να παρακολουθούν τη μόδα αλλά και να συμμετέχουν. Αν σας αρέσει το ντύσιμο κάποιας που ο αλγόριθμος έφερε μπροστά σας, μπορείτε να αναζητήσετε το συγκεκριμένο στιλ στο pinterest και να το αντιγράψετε. Μπορείτε ακόμη με αναζήτηση της εικόνας στο Google Lens να βρείτε τα συγκεκριμένα κομμάτια και να τα αγοράσετε. Για να σας απαλλάξει από τον κόπο, μπορεί και η ίδια η influencer να έχει προσθέσει στην ετικέτα τα brands των ρούχων της. Πριν από μία 20ετία, αυτό δεν ήταν δυνατό. Έπρεπε να κοιτάξεις ένα περιοδικό και απλά να εμπνευστείς για την επόμενη επίσκεψή σου σε κάποιο κατάστημα ρούχων.
Mήπως όμως απλά τα social media ενισχύουν μία τάση του ανθρώπινου είδους που υπάρχει εδώ και αιώνες; Η επιθυμία μας να εναρμονιζόμαστε με το περιβάλλον μας και τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης είναι μία εξελικτική συμπεριφορά για να μην πεθάνουμε.
Απλά τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης είναι πιο δυσάρεστες, ειδικά για τις νεότερες γενιές. Είναι συχνό το φαινόμενο της δημόσιας διαπόμπευσης. Χρήστες των social media μαγνητοσκοπούν αγνώστους στο μετρό ή σε κάποια ουρά, χωρίς βέβαια να το γνωρίζουν, για να αναρτήσουν την εικόνα ή το βίντεο, με κάποιο ειρωνικό σχόλιο του τύπου «δες τι φοράει».
Πώς βγαίνει λοιπόν κανείς από το φαύλο κύκλο; Προφανώς, ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει. Διευρύνετε τους ορίζοντές σας, εμπνευστείτε από βιβλία και ταινίες. Επιπλέον, η αναζήτηση σε μαγαζιά με μεταχειρισμένα ή vintage ρούχα είναι ένας τρόπος να κάνετε τη διαφορά. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να βρειτε αυτό που ψάχνετε, αλλά μακροπρόθεσμα θα φτιάξετε μία γκαρνταρόμπα που θα δηλώνει την προσωπική σας αισθητική. Γιατί το να ξεχωρίζετε με το ντύσιμό σας, το να σας προσέχουν όταν περπατάτε στο δρόμο δε θα φύγει ποτέ από τη μόδα.