Οι μούσες πέθαναν – Ζήτω οι celebrities!

Η νέα εποχή σνομπάρει τα μοντέλα που συχνά είναι σχεδόν αόρατα. Αυτές είναι οι νέες μούσες και είναι ήδη διάσημες.
Η Beyoncé δεν είναι επαγγελματίας μοντέλο. Όταν σκέφτεσαι ηθοποιούς που έχουν αποσπάσει ή διεκδικήσει βραβεία Όσκαρ, δεν τους φαντάζεσαι να ποζάρουν σε στούντιο για να προωθήσουν αρώματα, δερμάτινα μπουφάν, τζιν σορτς και εσώρουχα. Είναι παράξενο να γνωρίζεις τη μουσική του Bad Bunny, να τον βλέπεις στην απονομή των Γκράμμι και λίγο μετά να αποκαλύπτεται στον πλανήτη ως μοντέλο με λευκά εσώρουχα Calvin Klein μέσα από φωτογραφίες του Mario Sorrenti και βίντεο σε συνέχειες.
Διαβάστε ακόμη: Στα πενήντα… ξέρεις!
Η νέα εποχή σνομπάρει τα μοντέλα που συχνά είναι σχεδόν αόρατα, δεν τα γνωρίζουμε με τα μικρά τους ονόματα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ξεχωρίζουμε μόνο την Gigi και την Bella Hadid, μαζί και την Kendall Jenner, από την οικογένεια Καρντάσιαν. Και μετά το χάος;
Όχι ακριβώς. Στο κομμάτι της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ, έχει αποδειχτεί ότι τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα, από την Scarlett Johansson και την Charlize Theron μέχρι την Penélope Cruz και την Isabella Rossellini, οι διάσημες σταρ πουλάνε, κι ας μην ταυτίζεται απαραίτητα πάντα η καταναλώτρια με το πρόσωπο που βλέπει στην καμπάνια. Όπως συμβαίνει και με τους άνδρες της παρέας, από τον Adrien Brody μέχρι τον Brad Pitt, για την Chanel.
Παρατηρούμε τις διαφημιστικές ιστορίες για το καλοκαίρι που έρχεται και τον επόμενο χειμώνα του 2026. Τι διαπιστώνουμε; Η μόδα του 2025 και του 2026 χαρακτηρίζεται από μια δυναμική σύνθεση κλασικών στοιχείων και σύγχρονων επιρροών, με τις σύγχρονες καμπάνιες να αναδεικνύουν τη σημασία των διασημοτήτων ως προτύπων πολιτισμικής επιρροής και στιλιστικής καθοδήγησης.
Διαβάστε ακόμη: Επάγγελμα Beauty Brand Ambassador: 10 εκατ. ευρώ για ένα φιλμάκι 2 λεπτών
Μουσική, κινηματογράφος και μόδα, συναίσθημα, ρομαντισμός και νοσταλγία. Ο οίκος Burberry επενδύει σε πρωταγωνίστριες όπως η Kate Winslet και η Naomi Campbell, πιο πρόσφατα η Jerry Hall και η Georgia May Jagger. Για να δούμε ηρωίδες που έχουμε ταυτίσει σε διαφορετικούς ρόλους να φοράνε γκαμπαρντίνες και να φλερτάρουν με την βρετανική παράδοση.
Τι κοινό έχουν όλες οι καμπάνιες;
Mια διασημότητα που δεν “παίζει” απλώς έναν ρόλο”, αλλά συμμετέχει στην αφήγηση του brand. Οι καταναλωτές πλέον δεν θέλουν απλώς να δουν ένα όνομα. Θέλουν να νιώσουν ότι το brand “μιλάει” στη γλώσσα τους. Και κανείς δεν μπορεί να το μεταφράσει καλύτερα από έναν celebrity που έχει κερδίσει ήδη την εμπιστοσύνη τους.
Για τον ιστορικό οίκο Chanel η 25χρονη Gracie Abrams είναι η ιδανική πρέσβειρα για την resort συλλογή. Με την Sofia Coppola να την σκηνοθετεί και να φέρνει τις 50 αποχρώσεις του τουίντ στο σήμερα, χωρίς να ξεχνάμε τη Dua Lipa ως πρέσβειρα για τις τσάντες.
Η Michelle Pfeiffer και η Gwyneth Paltrow είπαν το «ναι» για να φορέσουν γραβάτα και ανδρικό κοστούμι και να φωτογραφηθούν ως μοντέλα για να διαφημίσουν τις συλλογές του Saint Laurent. Η Meg Ryan και ο Billy Crystal προμοτάρουν μαγιιονέζα σε μια χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι».
Η Miley Cyrus, το κορίτσι που έχει ταυτιστεί με τη μουσική βιομηχανία με τολμηρές στιλιστικές προτάσεις, συνεργάζεται με τη Maybelline για να τη δούμε στο Παρίσι με δερμάτινα σύνολα ως μια γυναίκα που παραδίδει μαθήματα μακιγιάζ για όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως για τα κορίτσια που δεν βιάζονται να μεγαλώσουν και προτιμούν να παίρνουν ρίσκα στη ζωή τους, όπως και η ίδια.
Άραγε υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να πουλήσει μια διασημότητα;
Η Beyoncé το απέδειξε λανσάροντας τη δική της συλλογή denim «Cowboy Carter», συνδυάζοντας την κάντρι αισθητική με το «καουμπόικο glam». Η καμπάνια έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες, αποδεικνύοντας πως όταν ένα δυνατό πρόσωπο συναντά ένα γνωστό brand, το αποτέλεσμα είναι… sold out. Έχει ποζάρει και ως μοντέλο της Levi’s για να εφεύρει ξανά το τζιν. Στην καμπάνια «Pool Hall» για τη Levi’s, βλέπουμε την pop icon σε μια κινηματογραφική μονομαχία μπιλιάρδου, με αναφορές σε μια vintage διαφήμιση Levi’s από το 1991.
Όταν η διασημότητα επισκιάζει το ίδιο το brand
Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στις καινούργιες διαφημιστικές καμπάνιες της μόδας και της ομορφιάς είναι η έννοια της μούσας. Μπορεί η εποχή των σούπερ μοντέλων των nineties να έχει τελειώσει, αλλά η ανάγκη για την απόλυτη μούσα παραμένει. Μόνο που σήμερα, η μούσα είναι πιο δυναμική, και πολυσχιδής μαζί. Ένας χαμαιλέοντας που ενσαρκώνει διαφορετικές ταυτότητες, στιλ και πολιτισμικές αφηγήσεις.
Υπάρχει όμως κι ένας κίνδυνος. Όταν η διασημότητα επισκιάζει το ίδιο το brand. Γιατί μπορεί να «κατηγορούσαν» στο παρελθόν τα μοντέλα ότι είναι κινούμενες κρεμάστρες αλλά τι γίνεται όταν η ταυτότητα ενός οίκου ή μίας εταιρίας θαμπώνει από την υπερβολική λάμψη και έκθεση ενός προσώπου;
Για την ώρα αποκωδικοποιούμε καμπάνιες με πλοκή και ταυτότητα και κυρίως, viral δυναμική. Τα παραδοσιακά μοντέλα χάριζαν ομορφιά και λάμψη στα brands. Οι σημερινοί σταρ τους δίνουν φωνή. Μεταμορφώνονται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σχεδιαστές και δημιουργούς περιεχομένου. Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν μόνο ρούχα – αγοράζουν ένα αφήγημα που τους αγγίζει.
Αν θα δοκιμάσουμε τζιν σορτς για να μοιάσουμε στην Beyoncé; Θα φορέσουμε άραγε γραβάτα για να μεταμορφωθούμε σε Gwyneth Paltrow; Αν θυμηθούμε εμβληματικές συνεργασίες, όπως όταν η Lady Gaga μεταμορφώθηκε σε Donatella Versace για την καμπάνια Άνοιξη/Καλοκαίρι 2014 του οίκου, έχουμε και την απάντηση. Η Gigi Hadid πάντως για την ώρα διαφημίζει σαγιονάρες Havaianas, η Hailey Bieber δίνει νέα πνοή στη Fila με tennis αισθητική και η Zentaya επαναλανσάρει τον Μουρακάμι για τη νέα γενιά, σε μια απρόσμενη «ποπ» συνεργασία με τον Louis Vuitton για την πολυτέλεια που φωνάζει. Τι ποσά κρύβονται πίσω από τα συμβόλαια των σταρ; Aυτό δεν θα το μάθουμε μάλλον ποτέ.