H αποκαθήλωση της Birkin bag

Ο θρύλος δημιουργείται στη γκρίζα γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα. Γι' αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε πως η Birkin Bag είναι ονειρική πολυτέλεια.
O Honkon, είχε ένα όνειρο από μικρός: να αποκτήσει κάποτε μια Ferrari. Επί μια δεκαετία, δουλεύοντας ως μουσικός παραγωγός, έκανε αιματηρές οικονομίες και κάποια στιγμή στα 33 του έφτασε μια ανάσα από να την αποκτήσει. To 2023 παρήγγειλε λοιπόν μια ολόλευκη Ferrari 458 Spider, πληρώνοντας το μεγαλύτερο τμήμα των 250.000 ευρώ που απαιτούνταν. Τα 2 χρόνια της λίστας αναμονής πέρασαν γρήγορα, ο Honkon συνέχιζε να μετράει και το τελευταίο γιεν που ξόδευε και να αποταμιεύει και στα μισά του Απριλίου 2025, ειδοποιήθηκε να περάσει από την αντιπροσωπεία για να παραλάβει το καινούριο του αυτοκίνητο. Πανευτυχής, υποκλίθηκε βαθιά στον πωλητή της Ferrari που του ευχήθηκε “καλορίζικο”, φούλαρε το ρεζερβουάρ και βγήκε στον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας Σούτο, για να το δοκιμάσει. Δεν είχε περάσει καλά καλά ένα μισάωρο ώσπου μια έντονη μυρωδιά καπνού έφτασε στα ρουθούνια του. “Νόμιζα πως κάποιο διπλανό αυτοκίνητο είχε πάρει φωτιά”, δήλωσε αργότερα. Οιμέ… Χρειάστηκαν 10 χρόνια σκληρής δουλειάς και αιματηρής αποταμίευσης για να υλοποιήσει ο Honkon το μεγάλο του όνειρο. Χρειάστηκε μόλις μια ώρα για να μεταμορφωθεί η brand new Ferrari σε στάχτες.
Διαβάστε ακόμη: Η «παγίδα» της Κίνας και το τέλος των μύθων
Η συμβολική ερμηνεία της Αποκαλύψεως
Παρόμοια ακριβώς απογοήτευση με τον Honkon πρέπει να αισθάνθηκε και μια γυναίκα που μόλις απόκτησε την πολυπόθητη και πανάκριβη Hermès Birkin Bag, ακριβώς όπως την ήθελε, όταν πληροφορήθηκε την περιρρέουσα φημολογία, πως το “όνειρό” της, κατασκευάζεται στην Κίνα και πως το κόστος της -υλικά συν εργασία-, ανέρχεται μόλις στα 1.100 ευρώ. Κυρίως τα υλικά…
Ή ένας πιτσιρικάς που σερφάροντας στο Tik Tok είδε πως τα Nike Air Jordan που με περηφάνια απόκτησε και φορά, φεύγουν από την Κίνα με κόστος κάτω από 10 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη: Έρευνα: Ποια είναι οι καλύτερη επένδυση σε είδη πολυτελείας;
Τα πολλά λόγια δεν είναι πολυτέλεια
Όταν τσακώνεται ένα ζευγάρι μπροστά σε τρίτους, ειδικά σε μπροστά σε παιδιά, υπάρχουν πράγματα που απαγορεύεται να ειπωθούν, ακόμη και εάν αποτελούν αδιαφιλονίκητα επιχειρήματα υπέρ του ενός ή του άλλου.
Έτσι κάπως εκλάβαμε πολλοί τις απειλές του Κινέζου προέδρου Xi Jinping προς την Ευρώπη, πως σε περίπτωση που μεταφέρουν την παραγωγή των πολυτελών προϊόντων τους σε άλλες χώρες, λόγω των δασμών του Trump, θα συνεχίσουν την παραγωγή και πώληση τους -γνήσιων 100%-, χωρίς εννοείται τα λογότυπα. Και μπορεί ο Κινέζος πρόεδρος να μην ανέφερε ονομαστικά τα συγκεκριμένα luxury προϊόντα που προαναφέραμε, “άφησε” όμως το Tik Tok να τα συγκεκριμενοποιήσει.
Όλοι λίγο πολύ είχαμε είχαμε υποψιαστεί είτε κάτι είχαμε ακούσει πως πολλά made in France, Italy, USA “luxury articles” κατασκευάζονται στην Κίνα. Οι περισσότεροι μάλιστα επαγγελματίες το γνώριζαν με σιγουριά. Όμως υπήρχε ένας όρκος σιωπής εκ μέρους των Κινέζων, που επέτρεπε να καλύπτεται με ένα πέπλο αμφιβολιών το “made in” διαφόρων αξεσουάρ ή ready to wear δημιουργιών των μεγάλων οίκων μόδας. Και έτσι να διατηρείται η σπανιότητα και η υψηλή τιμή τους.
Φιλτάτη η αλήθεια;
Μπορεί κάποιοι να καταλογίσουν πολλά στους οίκους πολυτελών προϊόντων, από την τιμολογιακή πολιτική τους μέχρι τη συμπεριφορά τους απέναντι στα ζώα.
Η συγκεκριμένη όμως απειλή του Κινέζου προέδρου δεν είχε στόχο τους οίκους (παρότι σ’ αυτούς απευθυνόταν), αλλά εμάς τους ίδιους. Υπάρχει ένας φιλοσοφικός προβληματισμός εάν οι όποιες ανάγκες μας έφτιαξαν τους οίκους ή εάν οι οίκοι δημιούργησαν τις ανάγκες μας. Γεγονός πάντως είναι πως δεν είναι στην ανθρώπινη φύση να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι επειδή διαθέτουμε (πάλι όλοι) από ένα Trabant, από μια φωτογραφική μηχανή Lubitel ή μερικά χακί σετ με γιακά τύπου “μάο” και με ασορτί πάνινα καπελάκια. Όλοι θέλουμε -πέστε το ματαιοδοξία, πέστε το ρηχότητα σκέψης- κάτι που να μην το έχουν όλοι οι άλλοι. Ή, έστω, πολλοί άλλοι… Αυτήν την επιθυμία μας ικανοποιεί μια τσάντα της Hermès, ένα μοντέλο της Ferrari, ένα ζευγάρι Air Jordan.
Τον μύθο τους χρειαζόμαστε, όχι την απομυθοποίηση που θα τα ευτελίσει στα μάτια μας.
Ως πρώην παιδιά χρειάζεται να πιστεύουμε στην ύπαρξη του Άι Βασίλη και όχι ότι εκείνο το δώρο που ονειρευόμαστε για μια ολόκληρη χρονιά, εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση των γονέων ή των συγγενών μας. Είναι επικίνδυνο να σκοτώνεις τα όνειρα των ανθρώπων, να γεμίζεις με αμφιβολίες την πίστη τους.
“Εκείνη η ψευδαίσθηση που μας συναρπάζει, είναι προτιμότερη από δέκα χιλιάδες αλήθειες”, είχε προειδοποιήσει ο Άντον Τσέχοφ.