Ένα floral φόρεμα που φορούσε η Diana σε επισκέψεις της σε παιδιά σε νοσοκομεία πουλήθηκε έναντι 520.000 δολαρίων (περίπου 443.000 ευρώ), σε δημοπρασία στην Καλιφόρνια. Το φόρεμα είχε φορεθεί σε αρκετές δημόσιες εμφανίσεις μεταξύ 1988 και 1992, συμπεριλαμβανομένων επίσημων επισκέψεων στην Ισπανία και τη Νιγηρία. Η Diana το αποκαλούσε «φόρεμα της συμπόνοιας» («caring dress»), καθώς τα ζωηρά του χρώματα βοηθούσαν τους ασθενείς να αισθάνονται καλύτερα.

Δείτε ακόμη: Marinière: Από το κατάστρωμα στη βιτρίνα της παγκόσμιας μόδας 

Η δημοπρασία με τίτλο «Το Στιλ της Πριγκίπισσας Diana & Μια Βασιλική Συλλογή», που πραγματοποιήθηκε στο The Peninsula Beverly Hills, περιλάμβανε περισσότερα από 100 αντικείμενα της εκλιπούσας πριγκίπισσας, όπως ρούχα, καπέλα, τσάντες και παπούτσια, καθώς και σκίτσα και χειρόγραφα γράμματα. Ο οίκος δημοπρασιών Julien’s Auctions περιέγραψε τα αντικείμενα ως τη «μεγαλύτερη συλλογή» από τη μόδα της πριγκίπισσας που έχει βγει ποτέ στο σφυρί.

DIANA

Photo credit: Julien’s Auctions

Το «φόρεμα της συμπόνοιας», σχεδιασμένο από τον βρετανικό οίκο υψηλής ραπτικής Bellville Sassoon, ήταν ένα από τα δέκα κομμάτια που έπιασαν εξαψήφια ποσά. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ήταν ένα παλτό-φόρεμα και ένα βραδινό φόρεμα από κρεμ μεταξωτό ύφασμα, και τα δύο σχεδιασμένα από την Catherine Walker, που πουλήθηκαν για 455.000 δολάρια (388.000 ευρώ) το καθένα.
Από τα υπόλοιπα αντικείμενα, μια τσάντα Dior από δέρμα αρνιού, δώρο της πρώην Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, Bernadette Chirac, στην Diana, έπιασε 325.000 δολάρια (277.000 ευρώ), ενώ ένα μπλε αμάνικο φόρεμα του στενού της φίλου Gianni Versace πουλήθηκε για 227.500 δολάρια (194.000 ευρώ). Ένα δίχρωμο σύνολο με floral μοτίβο του Bruce Oldfield και ένα κοστούμι τριών τεμαχίων σε στιλ power suit από τον οίκο Escada πωλήθηκαν και τα δύο για 260.000 δολάρια (222.000 ευρώ).

DIANA

Photo credit: Julien’s Auctions

Πριν από τη δημοπρασία, η σχεδιάστρια μόδας Elizabeth Emanuel — η οποία συν-δημιούργησε το νυφικό της Diana— δήλωσε σε δελτίο Τύπου ότι προσέφερε αρχειακά κομμάτια ώστε να «αγαπηθούν και να εκτιμηθούν ξανά από εκείνους που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις χρυσές εκείνες ημέρες, όταν η Diana ήταν η βασίλισσα των καρδιών μας». Ένα από τα σχέδιά της — ένα μαύρο βραδινό φόρεμα από ταφτά, που φόρεσε η Diana σε εκδήλωση στο Λονδίνο κατά την πρώτη της επίσημη εμφάνιση μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα της με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο το 1981 — πουλήθηκε για 26.000 δολάρια (22.000 ευρώ).

Δείτε ακόμη: Είναι τα κοσμήματα καλύτερη επένδυση από τις designer τσάντες; 

Ενώ πολλά από τα αντικείμενα είχαν φορεθεί σε επίσημες περιστάσεις, άλλα ανέδειξαν την χαλαρή, ανεπιτήδευτη πλευρά της Diana των δεκαετιών του ’80 και του ’90 — ανάμεσά τους, μια κόκκινη νάιλον στολή του σκι και ένα φαρδύ φούτερ με το λογότυπο του British Lung Foundation, τα οποία ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, πουλώντας αντίστοιχα για 325.000 και 221.000 δολάρια.

DIANA

Photo credit: Julien’s Auctions

Η μόδα της Diana έχει συχνά αποφέρει υψηλά ποσά σε δημοπρασίες — ακόμα και όσο βρισκόταν εν ζωή. Το 1997, έβγαλε σε δημοπρασία σχεδόν 80 φορέματα μέσω του οίκου Christie’s, συγκεντρώνοντας πάνω από 3,2 εκατομμύρια δολάρια (2,73 εκατομμύρια ευρώ) για έρευνες κατά του καρκίνου και του AIDS. Το ρεκόρ κατέχει ένα μαύρο και μπλε φόρεμα του Jacques Azagury, που είχε φορέσει σε τουλάχιστον δύο δημόσιες εμφανίσεις στα μέσα της δεκαετίας του ’80, το οποίο πουλήθηκε από την Julien’s Auctions το 2023 για 1,14 εκατομμύρια δολάρια (970.000 ευρώ).

Η δημοπρασία περιλάμβανε επίσης αντικείμενα που ανήκαν σε μέλη της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας, όπως ο δούκας και η δούκισσα του Ουίνδσορ και η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, με ορισμένα κομμάτια να χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Μέρος των εσόδων της δημοπρασίας θα διατεθεί στο βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Muscular Dystrophy UK, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

«Η κληρονομιά της πριγκίπισσας Diana ζει όχι μόνο μέσα από το ανθρωπιστικό της έργο, αλλά και μέσα από τη διαχρονική κομψότητα του στιλ της, που συνεχίζει να εμπνέει τον κόσμο», δήλωσε σε δελτίο Τύπου πριν από τη δημοπρασία ο συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του οίκου Julien’s Auctions, Martin Nolan.

Photo credits: Getty Images