Στη σύγχρονη εποχή των διαδικτυακών απατών, των πλαστών ταυτοτήτων (catfishing), της τεχνητής νοημοσύνης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι δύσκολο να εμπιστευτείς κάποιον. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη- όχι μόνο για την ψυχική ευεξία αλλά και για τη σωματική υγεία. Πώς μπορούμε λοιπόν να βασιστούμε περισσότερο στους άλλους; Και πώς μπορεί να επιτευχθεί η ισορροπία ανάμεσα στη δυσπιστία και την αφέλεια;

Δείτε ακόμη: Η καθημερινή αγχολυτική συνήθεια που θα σας βοηθήσει να βγείτε από την πρίζα

Γιατί η εμπιστοσύνη βελτιώνει την ευεξία;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό *Psychological Bulletin* της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης—τόσο απέναντι στους άλλους όσο και στους θεσμούς—αναφέρουν μεγαλύτερη ευεξία σε σύγκριση με εκείνους που είναι πιο καχύποπτοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς, καθώς η ευεξία δεν αποτελεί μόνο ένδειξη ποιότητας ζωής, αλλά και προβλεπτικό δείκτη για την υγεία και τη μακροζωία.

«Η έλλειψη εμπιστοσύνης κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο να νιώθουν μόνοι, μονίμως σε εγρήγορση ή αγχωμένοι. Η χρόνια έκθεση σε στρες έχει συνδεθεί με φλεγμονές, καρδιαγγειακές παθήσεις, μειωμένη ανοσία- ακόμη και γνωστική έκπτωση. Αντίθετα, η εμπιστοσύνη μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά, μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) και ενισχύοντας συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία σε βάθος χρόνου—όπως η κοινωνική σύνδεση, η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας όταν χρειάζεται και η συνέπεια σε υγιεινές συνήθειες.

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι η πιο σημαντική μορφή εμπιστοσύνης είναι η διαπροσωπική—αυτή που υπάρχει στις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους—η οποία έχει τη μεγαλύτερη θετική συσχέτιση με την ευεξία μας. Η μελέτη τονίζει επίσης ότι η εμπιστοσύνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι ίσως χρειαστεί να βασιστούν περισσότερο σε άλλους καθώς περιορίζονται κάποιες ικανότητές τους. «Όταν έχουν θετικές σχέσεις, βασισμένες σε βαθιά εμπιστοσύνη, καταγράφουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή», σημειώνει η Patrice Le Goy, PhD, σύμβουλος γάμου και οικογένειας.

Δείτε ακόμη: Γιατί νιώθετε ενοχές μετά το διαζύγιο ακόμη κι αν ξέρετε ότι κάνατε το σωστό;

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη μας στους άλλους;

Παρόλο που η εμπιστοσύνη έχει σημαντικά οφέλη, δεν είναι πάντα εύκολο να την καλλιεργήσουμε—ειδικά αν στο παρελθόν έχουμε προδοθεί. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στους άλλους.

Ξεκινήστε με μικρά βήματα

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εμπιστοσύνη εξαρτάται από τις εμπειρίες και το περιβάλλον μας. Η Dr. Cynthia Vejar, καθηγήτρια Κλινικής Συμβουλευτικής στο Lebanon Valley College, επισημαίνει ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ξεκινά μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις. Για παράδειγμα, κάποιος που δυσκολεύεται να εμπιστευτεί, μπορεί να αρχίσει παρατηρώντας ότι οι συνάδελφοί του είναι συνεπείς, τηρούν τις υποσχέσεις τους και συνεργάζονται. Αυτές οι παρατηρήσεις μπορούν να είναι καθησυχαστικές και να επιτρέψουν στο άτομο να αρχίσει να ανοίγεται σε πιο βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις.

Κατανοήστε ότι η εμπιστοσύνη εμπεριέχει ρίσκο

Η Dr. Hannah Holmes, πιστοποιημένη κλινική ψυχολόγος, εξηγεί πως το να εμπιστεύεσαι περιλαμβάνει την αποδοχή ενός μικρού, υπολογισμένου ρίσκου. «Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πληγωθούμε ή να απογοητευτούμε, κάτι που είναι ακόμη πιο δύσκολο αν έχουμε υποστεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν».

Αλλάξτε νοοτροπία

Η εμπιστοσύνη απαιτεί μια συνειδητή αλλαγή στη σκέψη μας. Η ψυχολόγος Dr. Tori Broems λέει: «Η νοοτροπία μας επηρεάζει το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Όταν νιώθουμε θετικά, έχουμε περισσότερη τάση να εμπιστευτούμε, ενώ όταν είμαστε αρνητικοί ή θυμωμένοι, είμαστε πιο επιφυλακτικοί».

Εξετάστε γιατί δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε

Η Dr. Patrice Le Goy εξηγεί πως συχνά η δυσκολία στην εμπιστοσύνη έχει ρίζες σε πραγματικές εμπειρίες προδοσίας. «Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε και να επικυρώσουμε αυτούς τους λόγους. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να εξετάσουμε αν προβάλλουμε παλιές πληγές σε ανθρώπους που δεν ευθύνονται».

Η εμπιστοσύνη μοιάζει με μυ που χρειάζεται εκγύμναση. Το μυστικό είναι η παρατήρηση και η προσαρμογή. Τελικά, όπως λέει η νευροψυχολόγος Dr. Sanam Hafeez: «Η υγιής ισορροπία είναι να είμαστε ανοιχτοί χωρίς να είμαστε αφελείς. Η εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δίνεται αυτόματα—πρέπει να κερδίζεται μέσα από πράξεις».

Photo credit: Freepik