Αντιφλεγμονώδης διατροφή: 8 απλά μαγειρικά tips

Από τις πρώτες ύλες μέχρι τις τεχνικές και τον εξοπλισμό, όλα μπορούν να ενισχύσουν ή να μειώσουν το αντιφλεγμονώδες δυναμικό των συνταγών μας.
Η χρόνια φλεγμονή, αν και συχνά “σιωπηλή”, βρίσκεται πίσω από πολλές σύγχρονες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Η καλή είδηση είναι πως η αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου. Από την επιλογή των σωστών πρώτων υλών μέχρι τον τρόπο που μαγειρεύουμε, υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι να ενισχύσουμε το αντιφλεγμονώδες δυναμικό των γευμάτων μας — χωρίς να στερηθούμε τη γεύση.
Διαβάστε ακόμη: Αλκοόλ χωρίς hangover: Τι να φάτε πριν το ποτό
1. Μειώστε το αλάτι
Το αλάτι μπορεί να συμβάλλει στη φλεγμονή σε ορισμένα άτομα. Η αντιφλεγμονώδης διατροφή βασίζετε περισσότερο στα βότανα και στα μπαχαρικά για την ενίσχυση της γεύσης και όχι στο αλάτι. Όταν μαγειρεύετε τα αγαπημένα σας γεύματα, δοκιμάστε το φαγητό πριν προσθέσετε αλάτι. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν το χρειάζεται καθόλου. Εκτός από το αλάτι που προσθέτουμε στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι, τα επεξεργασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες νατρίου. Όταν αγοράζετε συσκευασμένα προϊόντα, προτιμήστε επιλογές με μειωμένο νάτριο, αλλιώς φροντίστε να τα ξεπλένετε πριν το μαγείρεμα αν είναι δυνατόν.
2. Περιορίστε το ψήσιμο και το τηγάνισμα
Ορισμένες τεχνικές μαγειρέματος υψηλής θερμότητας, όπως το ψήσιμο στα κάρβουνα ή το τηγάνισμα, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή φλεγμονωδών ενώσεων όπως τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs) ή οι ετεροκυκλικές αμίνες (HAAs), που συμβάλλουν στη φλεγμονή του σώματος. Εναλλακτικά, προτιμήστε ήπιες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στον φούρνο, το μαγείρεμα με αέρα (airfryer) ή με ατμό.
3. Προσέξτε τα πρόσθετα σάκχαρα
Τα πρόσθετα σάκχαρα συγκαταλέγονται στους βασικούς «ένοχους» που προκαλούν φλεγμονή. Παρόλο που τρυπώνουν εύκολα τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε ή και να τα εξαλείψετε από τα πιάτα σας. Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με 100% φυσικό χυμό φρούτων, ολόκληρα φρούτα , μέλι ή σιρόπι σφενδάμου,
Διαβάστε ακόμη: Αυτό το ρόφημα αυξάνει το άγχος περισσότερο από τον καφέ
4. Επιλέξτε υγιεινά λίπη
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί να ενισχύσει τη φλεγμονή στο σώμα. Η αντιφλεγμονώδης διατροφή αντικαθιστά τα λίπη (όπως το βούτυρο, η μαργαρίνη, το λαρδί ή η φυτίνη) με υγιεινά λιπαρά (όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο και φυστικοβούτυρο), είτε για επάλειψη, ντρέσινγκ, είτε για μαγείρεμα. Αυτές οι αλλαγές μειώνουν τα κορεσμένα λιπαρά ενώ αυξάνουν την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή.
5. Προσθέστε περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ευτυχώς, υπάρχουν άπειροι νόστιμοι τρόποι να τα ενσωματώσετε στα γεύματά σας: ωμά, βραστά, ψητά, σε σούπες, σε σάλτσες. Για ακόμη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, προτιμήστε να προσθέτετε τα λαχανικά στο τέλος του μαγειρέματος, για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά και τις γεύσεις. Ο μικρότερος χρόνος μαγειρέματος ενισχύει τη γεύση και την υφή.
Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι τα μοναδικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε σκόρδο, κρεμμύδι, τζίντζερ και κουρκουμά για να ενισχύσετε τη γεύση των φαγητών σας, αλλά και για να μειώσετε τη φλεγμονή. Το σωτάρισμά τους σε υγιεινά λιπαρά και χαμηλή φωτιά απελευθερώνει τις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις τους, όπως η αλισίνη στο σκόρδο και το κρεμμύδι και η κουρκουμίνη στον κουρκουμά
6. Πετάξτε τις πλαστικές κουτάλες
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν όμορφα πλαστικά εργαλεία κουζίνας στην αγορά. Ωστόσο, αυτά τα σκεύη είναι ξεκάθαρα ακατάλληλα για αντιφλεγμονώδες μαγείρεμα, καθώς μπορεί να λιώσουν ή να απελευθερώσουν μικροπλαστικά και χημικές ουσίες στο φαγητό. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα μικροπλαστικά στο σώμα συνδέονται με φλεγμονή και μπορεί να συμβάλουν ακόμη και σε χρόνιες παθήσεις. Αντί αυτών, προτιμήστε κουτάλες και εργαλεία από ανοξείδωτο ατσάλι, ξύλο, σιλικόνη ή κεραμικό υλικό.
7. Αποχαιρετήστε τα αντικολλητικά σκεύη
Τα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι ένας «κρυφός κίνδυνος» για τη φλεγμονή. Τα παλιά αντικολλητικά τηγάνια απελευθερώνουν τοξικές χημικές ουσίες όταν χαραχτούν ή υπερθερμανθούν, συμβάλλοντας στη χρόνια φλεγμονή. Επιλέξτε σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι ή μαντέμι, που δεν απελευθερώνουν χημικά στα τρόφιμα, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Η κεραμική αντικολλητική επίστρωση χωρίς τοξικές ουσίες αποτελεί επίσης ασφαλή, αντιφλεγμονώδη επιλογή.
8. Eπενδύστε στα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων
Πέρα από τα σκεύη και τα εργαλεία, και τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων μπορεί να είναι πηγή ανεπιθύμητων χημικών ουσιών. Αναβαθμίστε τον τρόπο που αποθηκεύετε τα περισσεύματα χρησιμοποιώντας γυάλινα, ανοξείδωτα ή κεραμικά δοχεία χωρίς τοξικά υλικά. Επιπλέον πλεονέκτημα; Είναι συχνά πολύ πιο κομψά από τα παλιά πλαστικά κουτιά!
Photo credit: Meghan Markle (@aseverofficial/Instagram)