Αν είστε λάτρης του τσαγιού, το πιθανότερο είναι ότι έχετε δοκιμάσει τόσο το πράσινο τσάι όσο και το matcha. Αν και προέρχονται και τα δύο από το ίδιο φυτό, την Camellia sinensis, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο καλλιέργειας, επεξεργασίας και παρασκευής τους. Αυτές οι διαφορές επηρεάζουν τόσο το προφίλ γεύσης όσο και τα οφέλη για την υγεία.

Διαβάστε ακόμη: Λίπος στο συκώτι πριν τα 40: Τα πρώτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαφορετικός τρόπος παραγωγής

Το matcha είναι ένα συμπυκνωμένο πράσινο τσάι σε μορφή σκόνης, το οποίο παράγεται από φύλλα που καλλιεργούνται υπό σκιά. Αυτή η τεχνική αυξάνει την παραγωγή ευεργετικών ενώσεων, όπως η χλωροφύλλη και η L-θεανίνη, ένα αμινοξύ με χαλαρωτική δράση. Η καλλιέργεια υπό σκιά προσφέρει επίσης ένα τσάι με ήπια, απαλή γεύση και έντονο πράσινο χρώμα.

Το πράσινο τσάι διαφέρει από το matcha στο ότι τα φυτά καλλιεργούνται συνήθως σε πλήρη έκθεση στον ήλιο και δεν αλέθονται μετά τη συγκομιδή. Η έκθεση στον ήλιο κάνει τα φύλλα να αποκτούν πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα και πιο έντονη, στυφή γεύση σε σύγκριση με τη μάτσα. Αυτή η ελαφρώς πικρή γεύση οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα κατεχινών, ενώσεων που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν τα φυτά τσαγιού μεγαλώνουν στον ήλιο.

Διατροφική Ανάλυση

  • Θερμίδες: Αν και και τα δύο ροφήματα είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες, το matcha περιέχει ελαφρώς περισσότερες. Ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει περίπου 2,5 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι matcha (σε μορφή ροφήματος) περιέχει περίπου 5 θερμίδες.
  • Καφεΐνη: Tο matcha αποτελεί πιο συμπυκνωμένη πηγή καφεΐνης σε σχέση με το πράσινο τσάι. Ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει περίπου 29,4 mg καφεΐνης, καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα που δεν ανέχονται μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Αντίθετα, ένα φλιτζάνι matcha, μπορεί να περιέχει από 37,8 έως και 88,8 mg καφεΐνης.
  • L-θεανίνη: Και τα δύο ροφήματα περιέχουν L-θεανίνη, ένα αμινοξύ με αγχολυτική και ηρεμιστική δράση, ωστόσο το matcha περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες. Μελέτες δείχνουν ότι το matcha περιέχει 9,30 έως 28,51 mg L-θεανίνης ανά γραμμάριο, ενώ το πράσινο τσάι περιέχει περίπου 6,56 mg ανά γραμμάριο.
  • Αντιοξειδωτικά: Τόσο το matcha όσο και το πράσινο τσάι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, όπως η EGCG (επιγαλλοκατεχίνη γαλλική), που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, το matcha μπορεί να περιέχει έως και 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από πράσινα τσάγια χαμηλής ποιότητας και έως και 3 φορές περισσότερα από πράσινα τσάγια υψηλής ποιότητας. Τα αντιοξειδωτικά δρουν στο σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τοξίνες και ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Διαβάστε ακόμη: Δεν σας αρέσει το γάλα; 4 τροφές πλούσιες σε ασβέστιο 

Τα οφέλη για την υγεία

Η διαφορετική περιεκτικότητα σε καφεΐνη, L-θεανίνη και αντιοξειδωτικά επηρεάζει και την επίδραση που έχουν στη συνολική υγεία.

Ενέργεια και συγκέντρωση

Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, το matcha προσφέρει πιο έντονη φυσική ενεργειακή ώθηση σε σχέση με το πράσινο τσάι. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα της ηρεμιστικής L-θεανίνης που περιέχει ισορροπούν τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης. Αυτό καθιστά το matcha μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν παρατεταμένη ενέργεια χωρίς το αίσθημα νευρικότητας που προκαλεί συχνά ο καφές.

Καρδιαγγειακή υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Tο matcha ενδέχεται να προσφέρει παρόμοια καρδιοπροστατευτικά οφέλη, αν και τα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν περιορισμένα.

Μεταβολισμός και απώλεια βάρους

Τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού περιλαμβάνονται συχνά σε συμπληρώματα απώλειας βάρους, καθώς η φυσική περιεκτικότητα τους σε καφεΐνη και κατεχίνες μπορεί να ενισχύσει ελαφρώς την οξείδωση λίπους και την καύση θερμίδων. Δεδομένου ότι το matcha περιέχει υψηλότερα επίπεδα και των δύο αυτών συστατικών, μπορεί να υπερέχει ελαφρώς έναντι του απλού πράσινου τσαγιού όσον αφορά την υποστήριξη απώλειας βάρους. Ωστόσο, κανένα ρόφημα ή τρόφιμο από μόνο του δεν οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους. Τα μακροχρόνια αποτελέσματα απαιτούν βιώσιμες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει επίσης συνδεθεί με σημαντική μείωση των επιπέδων σακχάρου νηστείας, ινσουλίνης και HbA1c – δείκτης μακροχρόνιου γλυκαιμικού ελέγχου – καθιστώντας το καλή επιλογή για τη μεταβολική υγεία.

Εγκεφαλική λειτουργία

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις L-θεανίνης στο matcha ενδέχεται να το καθιστούν πιο αποτελεσματικό για την υγεία του εγκεφάλου, αν και και το πράσινο τσάι είναι επίσης εξαιρετική επιλογή. Η L-θεανίνη που περιέχει το matcha έχει συσχετιστεί με βελτίωση της μνήμης, της προσοχής και του χρόνου αντίδρασης. Η L-θεανίνη έχει επίσης νευροπροστατευτικές ιδιότητες, και ενδέχεται να προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη φθορά που σχετίζεται με την ηλικία. Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Photo credit: Freepik