Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο τρόφιμο με καταγωγή από περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοδυτικής Ασίας. Η ονομασία του προέρχεται από τη τουρκική λέξη “keyif,” η οποία αναφέρεται στην αίσθηση ευφορίας μετά από το φαγητό.

Πρόκειται για ένα ζυμωμένο ρόφημα, παραδοσιακά παρασκευασμένο με γάλα αγελάδας ή γάλα κατσίκας. Παράγεται προσθέτοντας κόκκους κεφίρ σε γάλα αγελάδας ή κατσίκας. Αυτοί οι κόκκοι είναι αποικίες ζυμομυκήτων και γαλακτικών βακτηρίων που μοιάζουν με κουνουπίδι. Σε περίπου 24 ώρες, οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφιού πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τους υδατάνθρακες του γάλακτος, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Το κεφίρ έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, ενώ ολοένα και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν τα οφέλη του για την υγεία.

Διαβάστε ακόμη: Οι συνδυασμοί τροφών που πρέπει να αποφεύγετε 

Πώς να παρασκευάσετε κεφίρ στο σπίτι

Αν αμφιβάλλετε για την ποιότητα του αγορασμένου κεφίρ, μπορείτε εύκολα να το παρασκευάσετε στο σπίτι. Οι κόκκοι κεφίρ είναι διαθέσιμοι σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σούπερ μάρκετ, καθώς και διαδικτυακά. Η διαδικασία είναι πολύ απλή:

  • Βάλτε 1-2 κουταλιές (14-28 γραμμάρια) κόκκους κεφίρ σε ένα μικρό βάζο.
  • Προσθέστε περίπου 2 φλιτζάνια (500 ml) γάλα, κατά προτίμηση βιολογικό. Το γάλα από αγελάδες που τρέφονται με χορτάρι περιέχει υψηλότερα επίπεδα β-καροτίνης και βιταμίνης Α. Αφήστε 2,5 εκ. κενό από την κορυφή του βάζου.
  • Μπορείτε να προσθέσετε λίγη πλήρη κρέμα γάλακτος αν θέλετε πιο πηχτό κεφίρ.
  • Κλείστε το καπάκι και αφήστε το για 12-36 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αρχίσει να δείχνει συμπαγές, είναι έτοιμο. Μετά από ήπιο σουρωμά, οι αρχικοί κόκκοι κεφιού μένουν πίσω. Τους βάζετε ξανά σε νέο βάζο με γάλα και η διαδικασία ξεκινά από την αρχή.

3 συνταγές με κεφίρ

Οι παρακάτω 3 συνταγές θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το κεφίρ ως ένα υγιεινό πρωινό, συνοδευτικό ή επιδόρπιο.

Smoothie

Υλικά (για 2 ποτήρια):

  • 1 ½ ποτήρι κεφίρ
  • 2 μπανάνες ώριμες
  • 4 κουτ. σούπας βρώμη
  • 4 κουτ. σούπας αμύγδαλα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι

Εκτέλεση:

1. Τοποθετούμε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ και αναμιγνύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

2. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

*Tip: Για ακόμη πιο παγωμένη απόλαυση χρησιμοποιούμε μπανάνες που έχουμε αποθηκεύσει στην κατάψυξη.

Διαβάστε ακόμη: Καφές και υγεία: Υπολογίστε το όριο καφεΐνης για τον οργανισμό σας

Τυροκαυτερή

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 400 γρ. λευκά τυριά, όπως μυζήθρα ή ξινοτύρι
  • 200 ml κεφίρ
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμος, ξερός
  • 2 ντομάτες ζεματισμένες για 2-3 λεπτά σε νερό που βράζει, αποφλοιωμένες, κομμένες στη μέση και χωρίς τα σπόρια, πολτοποιημένες στο μπλέντερ, ή 200 ml ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στο μπλέντερ
  • 8-10 ελιές

Εκτέλεση:

1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τις ντομάτες και τις ελιές, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

2. Σε ένα πιάτο στρώνουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, απλώνουμε από πάνω την τυροκαυτερή και γαρνίρουμε με τις ελιές.

Pancakes

Υλικά (για 12 pancakes):

  • 1 ποτήρι κεφίρ
  • 2 αβγά μεγάλα
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 280 γρ. αλεύρι
  • 2 κουτ. γλυκού baking powder
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 60 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
  • 2 – 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 200 γρ. φρέσκα μύρτιλα

Εκτέλεση: 

1. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, την baking powder και το αλάτι.

2. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε το κεφίρ, τα αβγά, το μέλι και το ξύσμα λεμονιού.

3. Ενώνετε τα δυο μίγματα και ανακατεύετε καλά το χυλό.

4. Ζεσταίνετε ½ κουταλιά του γλυκού βούτυρο σε μέτρια φωτιά (σε αντικολλητικό τηγάνι) και ρίχνετε απλωτά δυο μεγάλες κουταλιές της σούπας από το χυλό.

5. Ρίχνετε λίγα μύρτιλα από πάνω και σε 3 – 4 λεπτά περίπου αναποδογυρίζετε το pancake.

6. Μετά από 2 – 3 λεπτά, το βγάζετε με μια σπάτουλα και συνεχίζετε με τον υπόλοιπο χυλό.

7. Γαρνίρετε με μέλι και μύρτιλα ή με μαρμελάδα μύρτιλο.

Photo credit: iStock