Τα άτομα που πίνουν καφέ το πρωί έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους πίνουν καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο κακό είναι να μην τρώτε πρωινό; Τι απαντά η διατροφολόγος; 

Τι έδειξε η έρευνα;

Η μελέτη περιελάμβανε 40.725 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES) μεταξύ 1999 και 2018. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν όλα τα τρόφιμα και ροφήματα που κατανάλωναν σε μία ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του αν κατανάλωσαν καφέ, πόσο και πότε. Επίσης, σε μια υποομάδα 1.463 ατόμων ζητήθηκε να τηρήσουν λεπτομερές ημερολόγιο διατροφής για ολόκληρη εβδομάδα.
Οι ερευνητές συνδύασαν αυτά τα δεδομένα με αρχεία θανάτων και αιτίες θανάτου σε διάρκεια εννέα έως δέκα ετών.

Περίπου το 36% των συμμετεχόντων ήταν πρωινοί τύποι (κατανάλωναν κυρίως καφέ πριν από το μεσημέρι), το 16% κατανάλωνε καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (πρωί, απόγευμα και βράδυ) και το 48% δεν κατανάλωνε καθόλου. Σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν καφέ, όσοι τον έπιναν το πρωί είχαν 16% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 31% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου για όσους έπιναν καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο κίνδυνος ήταν μειωμένος ανεξαρτήτως αν η πρωινή κατανάλωση ήταν μέτρια (δύο έως τρία φλιτζάνια) ή μεγάλη (πάνω από τρία φλιτζάνια). Όσοι κατανάλωναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο παρουσίασαν μικρότερη μείωση του κινδύνου.

Ο Δρ Qi, επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη χρονική κατανομή κατανάλωσης καφέ και τις επιπτώσεις στην υγεία. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι δεν έχει σημασία μόνο αν πίνετε καφέ ή πόσο, αλλά και η ώρα της ημέρας που τον καταναλώνετε. Συνήθως δεν δίνουμε κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την ώρα της κατανάλωσης στη διατροφή, αλλά ίσως πρέπει να το σκεφτούμε για το μέλλον».

«Η μελέτη αυτή δεν εξηγεί γιατί η κατανάλωση καφέ το πρωί μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η κατανάλωση το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τους κιρκαδικούς ρυθμούς και τα επίπεδα ορμονών όπως η μελατονίνη. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αλλαγές σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η φλεγμονή και η αρτηριακή πίεση. «Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση των ευρημάτων μας σε άλλους πληθυσμούς και κλινικές δοκιμές για την εκτίμηση της πιθανής επίδρασης της αλλαγής της ώρας κατανάλωσης καφέ».

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα ελέγξετε τη ζάχαρη που τρώτε

Γιατί έχει σημασία τι ώρα πίνετε τον καφέ σας;

Σε συνοδευτικό άρθρο, ο καθηγητής Thomas F. Lüscher, ανέφερε: «Γιατί να έχει σημασία η ώρα της ημέρας; Το πρωί συνήθως υπάρχει σημαντική αύξηση της συμπαθητικής δραστηριότητας όταν ξυπνάμε και σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, ένα φαινόμενο που μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι στο χαμηλότερο σημείο του κατά τον ύπνο. Επομένως, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, είναι πιθανό η κατανάλωση καφέ το απόγευμα ή το βράδυ να διαταράσσει τον κιρκαδικό ρυθμό της συμπαθητικής δραστηριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενδιαφέρον ότι ο καφές φαίνεται να καταστέλλει τη μελατονίνη, έναν σημαντικό μεσολαβητή που προάγει τον ύπνο στον εγκέφαλο. Συνολικά, πρέπει να αποδεχθούμε τα ήδη σημαντικά στοιχεία ότι η κατανάλωσή του, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, είναι πιθανόν υγιεινή. Επομένως, απολαύστε τον καφέ σας, αλλά κάντε το το πρωί!».

Photo credit: @nespresso/Instagram