Το ρόδι είναι ένα φρούτο με εξαιρετικά πλούσιο διατροφικό προφίλ και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μία μερίδα 80 γραμμαρίων παρέχει μόλις 41 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, 0,2 γραμμάρια λίπους, 9,4 γραμμάρια υδατανθράκων, 3,6 γραμμάρια φυτικών ινών, καθώς και 192 mg καλίου και 10 mg βιταμίνης C. Μία τέτοια μερίδα υπολογίζεται ως μία από τις πέντε ημερήσιες μερίδες φρούτων και λαχανικών που συνιστώνται για καλή υγεία.

Διαβάστε ακόμη: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε κολοκύθα τακτικά;

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα και τη χοληστερίνη από οξειδωτικές βλάβες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος.

Διαβάστε ακόμη: Πότε δεν πρέπει να τρώτε μήλα;

Επιπλέον, φαίνεται να προστατεύει την υγεία των οστών, ενώ η κατανάλωσή του ενδέχεται να βοηθά στην ανάκαμψη των μυών μετά από έντονη άσκηση και να βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Οι αντιοξειδωτικές του ενώσεις προσδίδουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των φλεγμονών στο έντερο και σε χρόνιες καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Ακόμη, πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, ειδικά σε ηλικιωμένους. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι θετικά. Συνολικά, το ρόδι θεωρείται πολύτιμο σύμμαχος της υγείας, καθώς συμβάλλει στην καρδιακή λειτουργία, στην πέψη, στη μνήμη και στη γενικότερη ευεξία, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και ισορροπία.

Ποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί με το ρόδι;

Το ρόδι θεωρείται ένα από τα πιο ευεργετικά φρούτα για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε τροφή, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η κατανάλωσή του, ιδίως σε συμπυκνωμένη μορφή, όπως εκχυλίσματα ή συμπληρώματα, χρειάζεται προσοχή.

Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την πίεση, όπως αναστολείς ACE, β-αναστολείς ή διουρητικά, χρειάζεται να είναι προσεκτικά με την κατανάλωση ροδιού ή χυμού ροδιού. Το ρόδι είναι γνωστό ότι βοηθά φυσικά στη μείωση της πίεσης, γιατί περιέχει ουσίες που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Αν όμως κάποιος παίρνει ήδη φάρμακα που κάνουν ακριβώς το ίδιο, η συνδυαστική δράση μπορεί να είναι πολύ ισχυρή.

Με απλά λόγια, το ρόδι μπορεί να ενισχύσει υπερβολικά το αποτέλεσμα των φαρμάκων, ρίχνοντας την πίεση περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υπότασης, όπως ζάλη, αδυναμία, πονοκέφαλο, θολή όραση ή ακόμα και λιποθυμία. Γι’ αυτό, αν παίρνετε φάρμακα για την πίεση και θέλετε να πίνετε συχνά χυμό ροδιού ή να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ροδιού, είναι καλό να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να σας καθοδηγήσει για το αν είναι ασφαλές για εσάς ή αν χρειάζεται να ρυθμίσει τη δόση των φαρμάκων σας.

Άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά ή φάρμακα για την πήξη του αίματος, όπως η βαρφαρίνη, ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (όπως η ασπιρίνη ή η κλοπιδογρέλη) πρέπει να είναι προσεκτικά με την κατανάλωση ροδιού. Ο λόγος είναι ότι ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν πως το ρόδι μπορεί να επιβραδύνει τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος.

Το ρόδι φαίνεται να έχει ήπια “αντιπηκτική” δράση, δηλαδή κάνει το αίμα λίγο πιο «ρευστό». Αν κάποιος ήδη παίρνει φάρμακα που εμποδίζουν την πήξη, η επιπλέον αυτή δράση μπορεί να ενισχύσει υπερβολικά το αποτέλεσμα και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, για παράδειγμα σε περίπτωση τραυματισμού ή ακόμα και εσωτερικά (όπως ρινορραγίες ή μώλωπες χωρίς λόγο).

Αυτό δεν σημαίνει ότι το ρόδι είναι “επικίνδυνο”, αλλά ότι καλό είναι όσοι παίρνουν τέτοια φάρμακα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ροδιού ή χυμού ροδιού τακτικά. Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει αν χρειάζεται προσαρμογή στη δόση ή απλώς να τους συστήσει μέτρο στην κατανάλωση.

Άτομα με ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα: Αν και πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό φρούτο, η υπερβολική ποσότητα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συμπυκνωμένο χυμό ροδιού, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές ενοχλήσεις, φούσκωμα, ναυτία ή ακόμα και διάρροια.

Αυτό συμβαίνει γιατί το ρόδι είναι πλούσιο σε οξέα και φυτικές ίνες, που σε μικρές ποσότητες βοηθούν την πέψη, αλλά σε μεγαλύτερες μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι ή το έντερο, ειδικά σε άτομα με γαστρίτιδα, ευερέθιστο έντερο ή άλλες πεπτικές διαταραχές. Επίσης, ο συμπυκνωμένος χυμός έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα και οργανικά οξέα, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.

Αν έχετε τάση για καούρες ή φουσκώματα, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε μικρές ποσότητες ροδιού και να αποφεύγετε τον πολύ δυνατό ή συμπυκνωμένο χυμό. Αν δείτε ότι σας προκαλεί ενοχλήσεις, μπορείτε να τον αραιώνετε με νερό ή να τον συνδυάζετε με φαγητό ώστε να μειώνεται η ένταση των συμπτωμάτων.

Όσοι έχουν αλλεργία στο ρόδι: Αν και σπάνια, η αλλεργία στο ρόδι μπορεί να προκαλέσει κνησμό, πρήξιμο ή δυσκολία στην αναπνοή.

Πριν ξεκινήσετε τη λήψη συμπυκνωμένων εκχυλισμάτων ή συμπληρωμάτων ροδιού, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή ή πάσχετε από χρόνια πάθηση.

Photo credit: Istock