Καθώς διανύουμε τον χειμώνα, οι φρέσκες ντομάτες δεν είναι τόσο νόστιμες ούτε ζουμερές όσο το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα πολλοί να στρεφόμαστε στις κονσέρβες για τις συνταγές μας.  Ορισμένα πιάτα λειτουργούν καλύτερα με φρέσκες ντομάτες, άλλα με κονσερβοποιημένες, και αντίστροφα. Αλλά πώς συγκρίνεται η διατροφική αξία αυτών των δύο επιλογών; Παρά το ότι μπορεί να πιστεύετε πως οι κονσερβοποιημένες ντομάτες είναι λιγότερο υγιεινές από τις φρέσκες, και οι δύο αποτελούν θρεπτικές επιλογές.

Διαβάστε ακόμη: Τα απίστευτα οφέλη που έχουν τα βραστά αυγά | Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν χοληστερίνη

Φρέσκες ντομάτες vs. Κονσερβοποιημένες ντομάτες: Διατροφική αξία

Όσον αφορά την πυκνότητα θρεπτικών συστατικών, οι φρέσκες και οι κονσερβοποιημένες ντομάτες είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες—με μερικές μόνο λεπτές διαφορές.

«Οι ωμές (φρέσκες) ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες C και K, κάλιο, φολικό οξύ και το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο έχει προστατευτική δράση στην εξέλιξη των χρόνιων παθήσεων», εξηγεί η Lena Bakovic, διαιτολόγος-διατροφολόγος. Η βιταμίνη C υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, η βιταμίνη K και το κάλιο είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και της καρδιάς, ενώ το φολικό οξύ προάγει την υγεία των κυττάρων και του DNA.

Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται επίσης και στις κονσερβοποιημένες ντομάτες, αν και σε ελαφρώς διαφορετικές ποσότητες. «Οι κονσερβοποιημένες ντομάτες συχνά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου, επειδή η θερμική διαδικασία κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης καθιστά αυτό το αντιοξειδωτικό πιο εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό, αλλά μπορεί να περιέχουν ελαφρώς λιγότερη βιταμίνη C λόγω της θερμικής επεξεργασίας. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν εξαιρετική επιλογή διατροφικά», αναφέρει η Lauren Manaker, διαιτολόγος με έδρα το Charleston.

Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά των ντοματών διατηρούνται επίσης καλά κατά την κονσερβοποίηση. «Η διαδικασία κονσερβοποίησης διατηρεί τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, και επειδή οι ντομάτες κονσερβοποιούνται γρήγορα μετά τη συγκομιδή, τα θρεπτικά τους συστατικά είναι ουσιαστικά “κλειδωμένα”», προσθέτει η Samina Kalloo, RDN, CDN, ιδρύτρια του Samina Kalloo Nutrition.

Διαβάστε ακόμη: Σαρδέλες vs Tόνος: Ποιο έχει περισσότερα ωμέγα-3 και πρωτεΐνη;

Τι να προσέξετε

Υπάρχουν μερικά ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όσον αφορά τις κονσερβοποιημένες ντομάτες. «Για μερικούς ανθρώπους υπάρχει ανησυχία σχετικά με τη δισφαινόλη A, μια χημική ουσία σε ορισμένες επενδύσεις κονσερβών, αλλά οι περισσότερες κονσερβοποιημένες ντομάτες πλέον είναι χωρίς δισφανόλη ή με ελάχιστη ποσότητα, οπότε δεν αποτελεί μεγάλο ζήτημα για τους περισσότερους», προσθέτει η Manaker. Η επιλογή ντοματών που πωλούνται σε γυάλινα βαζάκια είναι ένας άλλος τρόπος να αποφύγετε αυτό το ζήτημα.

«Επιπλέον, οι κονσερβοποιημένες ντομάτες τείνουν να περιέχουν περισσότερο νάτριο σε σχέση με τις φρέσκες, οπότε είναι πάντα καλό να επιλέγετε επιλογές χαμηλού νατρίου ή χωρίς πρόσθετο αλάτι», προσθέτει η Bakovic. Η Kalloo εξηγεί: «Ορισμένες περιέχουν έως και 400 έως 500 mg νατρίου ανά μισό φλιτζάνι (περίπου 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας), οπότε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους παρακολουθούν την αρτηριακή πίεση ή την καρδιαγγειακή τους υγεία».

Επίσης βεβαιωθείτε ότι οι κονσέρβες δεν περιέχουν προσθήκη ζάχαρης ή περιττών συστατικών πέρα από το κιτρικό οξύ (ένα φυσικό συντηρητικό). «Αν θέλετε να μειώσετε την έκθεση σε φυτοφάρμακα, αναζητήστε βιολογικές επιλογές», προσθέτει η Bakovic και αυτή η συμβουλή ισχύει και για τις φρέσκες ντομάτες.

Photo credit: iStock