Καθώς διανύουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, τι καλύτερο από το να αφεθείτε στο εορταστικό πνεύμα με ζεστά, νόστιμα DIY ροφήματα με βάση τον αγαπημένο μας καφέ; Είτε φιλοξενείτε την οικογένεια και τους φίλους σας είτε απλά φροντίζετε τον εαυτό σας, αυτές οι γιορτινές δημιουργίες καφέ μπορούν να προσθέσουν ζεστασιά και χαρά στις γιορτές σας.

Διαβάστε ακόμη: Καφές και υγεία: Υπολογίστε το όριο καφεΐνης για τον οργανισμό σας 

1. Christmas Morning Coffee

Ο Christmas Morning Coffee είναι ιδανικός για το πρωινό των Χριστουγέννων, αφού θα κάνει το σπίτι να μοσχομυρίσει, πέρα από φρέσκο καφέ, και με κλασικές Χριστουγεννιάτικες μυρωδιές, όπως είναι το πορτοκάλι, η κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο, ενώ οι χουρμάδες δίνουν μια comfort νότα που δεν έχετε καν φανταστεί. Περιττό να πούμε πως ο Christmas Morning Coffee ταιριάζει υπέροχα με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και σπιτικά κουλουράκια.

Photo credit: Freepik

Υλικά:

  • 4 κουταλιές της σούπας καφέ φίλτρου
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 2 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
  • Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 γαρύφαλλα
  • Ξύσμα Πορτοκαλιού
  • 400ml ζεστό νερό

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύετε τον καφέ με τα μπαχαρικά, το πορτοκάλι και τους χουρμάδες κομμένους σε μικρά κομμάτια. Αφήνετε για λίγες ώρες, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα.
  2. Εκχυλίζετε τον καφέ στην καφετιέρα φίλτρου που χρησιμοποιείτε.
  3. Αφήνετε να σταθεί για 4-5 λεπτά, σουρώνετε και σερβίρετε με λίγο ζάχαρη και λίγο γάλα, κατά βούληση.

2. Espresso κουραμπιές

Τα Χριστούγεννα θα είναι πάντα συνυφασμένα με τα αρώματα του βουτύρου, του αμυγδάλου και του ανθόνερου. Μπορούμε να μεταφέρουμε αυτή την μαγεία στον αγαπημένο μας καφέ; Φυσικά και μπορούμε! Αρκεί να απομονώσουμε τις βασικές γεύσεις και τα κύρια αρώματα των γιορτινών κερασμάτων και ύστερα να τα εντάξουμε δημιουργικά σε ένα απολαυστικό ρόφημα, κατάλληλο για αυτές τις όμορφες μέρες που περνάμε.

Photo credit: iStock

Υλικά:

  • 1 διπλό espresso (70 ml)
  • 70 ml Γάλα
  • 30 ml κονιάκ
  • Λίγες Σταγόνες ανθόνερο
  • Λίγα γραμμάρια βούτυρο
  • Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Ζάχαρη άχνη, τριμένο αμύγδαλο

Εκτέλεση:

  1. Εκχυλίζεττε τον espresso.
  2. Ζεσταίνετε το μισό γάλα, διαλύετε το βούτυρο και ρίχνετε το ανθόνερο και το κονιάκ.
  3. Το ενσωματώνετε στον καφέ.
  4. Χτυπάτε το άλλο μισό γάλα σε αφρόγαλα.
  5. Σερβίρετε τον εσπρέσο με αφρόγαλα ,πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και τριμένο αμύγδαλο.

3. Panettone Latte

Ένα αφράτο και βελούδινo latte κρύβει μέσα του όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του πιο αγαπημένου ιταλικού χριστουγεννιάτικου γλυκού, του panettone, που έχει τις ρίζες του στην Ρωμαϊκή εποχή.

Photo credit: @allorachs/Instagram

Υλικά:

  • 1 διπλό espresso (70 ml)
  • 250 ml γάλα
  • Σιρόπι πορτοκαλιού
  • Κανέλα
  • Φιλοκομμένα ζαχαρωμένα φρούτα κι αμύγδαλα
  • 30 ml γλυκό ιταλικό κρασί
  • Σαντιγί

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζετε τον διπλό espresso.
  2. Ανακατεύετε καλά τον καφέ με το σιρόπι, το κρασί και την κανέλα.
  3. Ζεσταίνετε το γάλα.
  4. Ανακατεύετε το μισό γάλα με τον καφέ, χτυπάμε το άλλο μισό σε αφρόγαλο και το ενσωματώνετε στον καφέ.
  5. Σερβίρετε με σαντιγί και τα φρούτα και τα αμύγδαλα πολύ πολύ ψιλοκομμένα

4. Pumpkin Spice Latte

Η κολοκύθα προσφέρει αμέτρητες επιλογές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: πίτες, τάρτες, βελούδινες σούπες και ριζότα. Εδώ σας δίνουμε τον τρόπο να την απολαύσετε και ως ρόφημα:

Photo credit: Freepik

Υλικά:

  • 2 κουταλιές της σούπας πουρέ κολοκύθας
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μίγμα μπαχαρικών για τάρτα κολοκύθας + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 2 δόσεις εσπρέσο
  • Σαντιγί για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τον πουρέ κολοκύθας, το μίγμα μπαχαρικών και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μίγμα να κάνει φουσκάλες.
  3. Ρίχνετε τότε μέσα στην κατσαρόλα το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύετε, προσέχοντας να ζεσταθεί το γάλα αλλά να μην βράσει.
  4. Αποσύρετε από τη φωτιά και με ραβδομπέλντερ, ομογενοποιείται το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ το μεταφέρετε στο κλασικό μπλέντερ και χτυπάτε καλά να γίνει αφρώδες.
  5. Ετοιμάζετε τον καφέ εσπρέσο και μοιράζετε την κάθε δόση σε 1 κούπα. Προσθέτετε το μίγμα με την κολοκύθα ανακατεύεις και αν θέλετε γαρνίρετε με σαντιγί και πασπαλίζετε με λίγο ακόμη μίγμα μπαχαρικών.

5. Peppermint Mocha

Η κλασική, νοσταλγική γεύση της μέντας συναντά την κρεμώδη γλυκύτητα της σοκολάτας και τον πλούσιο χαρακτήρα ενός γεμάτου espresso.

Photo credit: iStock

Υλικά:

  • 175 ml γάλα
  • 175 ml καφέ espresso
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κακάο χωρίς ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα μέντας ή ½ κ.γ. σιρόπι peppermint
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Σαντιγί

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέστε το γάλα, το κακάο και τη ζάχαρη. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες στην άκρη και να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Ανακατέψτε μέσα τον espresso, το εκχύλισμα μέντας και τη βανίλια. Απομακρύνετέ το από τη φωτιά.
  3. Σερβίρετέ το σε μια μεγάλη κούπα ή σε ένα θερμοανθεκτικό γυάλινο ποτήρι και ολοκληρώστε με σαντιγί και ξύσματα σοκολάτας.

Photo credit: iStock