Άνοιξε τον Ιανουάριο του 2023 στο κέντρο της πόλης, αλλά όχι στο Κολωνάκι. Στην οδό Σολωμού, μια ανάσα από την Πατησίων, σχεδόν μεσοτοιχία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τότε, όσοι το άκουγαν, χαμογελούσαν αμήχανα. Μα, ταιριάζει το αθηναϊκό downtown, με τις γνωστές του ιδιαιτερότητες, με ένα γαστρονομικό project αξιώσεων; Δυο χρόνια κι ένα αστέρι Michelin μετά, το Pharaoh Athens αποδεικνύει πως, ναι, ταιριάζει.

Διαβάστε ακόμη: Osteria Mamma | Μαμαδίστικη Ιταλική κουζίνα στην καρδιά της Αθήνας

Κουζίνα χωρίς ηλεκτρικό

Το Pharaoh Athens είναι το πνευματικό παιδί τεσσάρων ανθρώπων, του δημοσιογράφου Φώτη Βαλλάτου, του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά και του οινογνώστη Perry Παναγιωτακόπουλου. Βασικό του χαρακτηριστικό, πέραν του εξαιρετικά σχεδιασμένου, ψηλοτάβανου χώρου, το γεγονός πως η κουζίνα λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ή γκάζι. Η λειτουργία της βασίζεται αποκλειστικά σε ξυλόσομπες, ψησταριές με κάρβουνα και ξυλόφουρνους. Στόχος, η αναβίωση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας στην πιο αγνή της μορφή, με τον τρόπο που την μαγειρεύουμε σε χωριά και σπίτια σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, η προσέγγιση αυτή αναδεικνύει τον πλούτο και την αξία των τοπικών, εποχιακών συστατικών σε απλά αλλά εκλεπτυσμένα πιάτα.

Κρασί και μουσική

Το Pharaoh Athens λειτουργεί και ως wine bar. Διαθέτει πάνω από 400 ετικέτες φυσικών κρασιών από την Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι επίσης μπαρ με ευφάνταστα κοκτέιλ στο οποίο αξίζει να πάει κανείς για να ακούσει μουσική. Και μην σας κάνει εντύπωση αν δεν μπορέσετε να βρείτε τα τραγούδια ούτε με Shazam. Δεν είναι μόνο τα βινύλια, τα οποία παίζουν μέσα από ένα υπερσύγχρονο στερεοφωνικό σύστημα. Είναι και οι επιλογές των guest djs που δείχνουν φροντίδα, ψάξιμο και γνώση. Τέλος, μια μόνο λέξη για το ευγενέστατο service: ευχαριστούμε.

Τι να παραγγείλετε στο Pharaoh Athens

Τα πάντα, αλήθεια. Αρκεί να τα τρώτε. Αλλά κι αν δεν τα τρώτε, αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσετε εδώ. Για παράδειγμα, η κόρη μου δεν πλησιάζει άλλο όσπριο πέραν της φακής. Εδώ έφαγε γίγαντες γάστρας με πορτοκάλι και σέλινο. Και μου ανακοίνωσε πως «δεν είναι και τόσο χάλια οι γίγαντες, τελικά». Το σημειώνω.

Κατά τα λοιπά, πήραμε ένα σαλατικό για ξεκάρφωμα (παραπούλια με μυρώνια, που ήταν όνειρο), και πέσαμε στα κυρίως με ενθουσιασμό κανίβαλου που τον έχουν σε δίαιτα ένα εξάμηνο. Το λεμονάτο κουνέλι με ρίγανη και πατάτες τηγανιτές και το τσιγαριαστό αρνάκι ήταν πεντανόστιμα, με το κρέας τους λουκούμι. Όπως τα είδα στον κατάλογο, αυτά τα αυγά με τρούφα και καραβίδα με δελέασαν. Τα πήραμε, αν και δεν τους το’χα. Τελικά διαψεύστηκα, ήταν από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα εξ όσων δοκιμάσαμε. Από κοντά, συκώτι μοσχαρίσιο, που όπου το βρει ο G. το παραγγέλνει εμμονικά με στόχο να το τσακίσει στην κριτική. Εδώ απλώς το τσάκισε. Όπως και το γαλακτομπούρεκο, το οποίο χαρακτήρισε «αφρό». Να σημειώσω εδώ πως από αυτό το γαλακτομπούρεκο δεν πρόλαβα να φάω ούτε κομματάκι από το φύλλο. Την επόμενη φορά.

Το τελευταίο μου σχόλιο θα το κρατήσω για το εξαιρετικό λυθρίνι σαβόρο. Το σαβόρο είναι ένα πιάτο που τρώω από παιδί. Το έφτιαχνε η Κεφαλλονίτισσα γιαγιά μου, ξέρει να το φτιάχνει αριστοτεχνικά ο πατέρας μου, κάτι έχω μάθει κι εγώ. Το λυθρίνι σαβόρο στο Pharaoh είναι ένα πιάτο που δίστασα να παραγγείλω στην αρχή. Το Pharaoh δεν είναι ένα τυπικό ψαρο-εστιατόριο. Και το σαβόρο ένα δύσκολο πιάτο. Θα το’χουν καλό; Ήταν εξαιρετικό. Ένα κλικ μετά την μαμαδίστικη κουζίνα. Γιαγιαδίστικη. Με την πιο καλή έννοια.

Διαβάστε επίσης: Βουλκανιζατέρ | Hi-Fi γεύσεις

The Food Bible Rating

Χώρος: 9/10

Service: 10/10

Φαγητό: 9,5/10

Κόστος / άτομο: 40-45 ευρώ (χωρίς το κρασί)

Σχέση ποιότητας/τιμής: 9/10

Info

Pharaoh Athens

Δευτέρα ως Πέμπτη 18.00-02.00

Παρασκευή και Σάββατο 13.30-02.00

Κυριακή κλειστά

Σολωμού 54, Αθήνα

www.pharaoh.gr

(Photo credtis: @pharaohathens / Instagram)