Αν υπάρχει κάτι από το οποίο οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να έχουμε λιγότερο, είναι η φλεγμονή. Η άσκηση και ο επαρκής ύπνος μπορούν να βοηθήσουν, και η διατροφή μας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να φιλτράρουμε τις αμέτρητες συμβουλές σχετικά με το ποιες τροφές να επιλέγουμε στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε ακόμη: 8 τροφές πλούσιες σε ασβέστιο | Όχι δεν είναι γαλακτοκομικά!

Οι τροφές με τις οποίες θρέφουμε το σώμα μας μπορούν είτε να προκαλέσουν είτε να μειώσουν τη φλεγμονή. Επιλέγοντας ένα αντιφλεγμονώδες πρωινό, δίνετε στον οργανισμό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας. Ενσωματώνοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες στη διατροφή σας, μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας και να μειώσετε τη φλεγμονή με φυσικό τρόπο.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή και τη φλεγμονή, καθώς και μερικές υγιεινές ιδέες για πρωινό.

Διαβάστε ακόμη: 5 τροφές που καταστρέφουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τι είναι η φλεγμονή;

Η φλεγμονή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας, και η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχό της. Οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια για ένα δυναμικό ξεκίνημα της ημέρας.

Ποιες τροφές επηρεάζουν τη φλεγμονή;

Τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά, τα προϊόντα με πρόσθετα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα δημητριακά συμβάλλουν στην αύξηση των φλεγμονωδών διεργασιών στον οργανισμό. Αντίθετα, οι αντιοξειδωτικές τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα γαλακτοκομικά με προβιοτικά, καθώς και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Ένα από τα καλύτερα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας είναι να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ένα αντιφλεγμονώδες πρωινό.

6 ιδέες για ένα αντιφλεγμονώδες πρωινό

  1. Γιαούρτι με μούρα και μέλι
  2. Ομελέτα με λαχανικά
  3. Αβοκάντο τοστ
  4. Τυρί κότατζ με καρύδια και αχλάδι
  5. Smoothie με σπανάκι
  6. Pudding με σπόρους chia

1. Γιαούρτι με μούρα και μέλι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και προβιοτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Μελέτη του 2021 δείχνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής.

Επιλέξτε γιαούρτι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και προσθέστε μέλι, το οποίο περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Τα μούρα, όπως τα βατόμουρα και τα σμέουρα, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και ενισχύουν περαιτέρω τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Τα μούρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και στη διαχείριση του γλυκαιμικού δείκτη.

2. Ομελέτα με λαχανικά

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, καθιστώντας την ομελέτα έναν εξαιρετικό τρόπο να αυξήσετε την πρόσληψή τους. Τα αυγά, επιπλέον, είναι γεμάτα με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που βοηθούν στην προστασία της όρασης από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

3. Αβοκάντο τοστ

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής, καθώς και πρεβιοτικές ίνες που υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τη φλεγμονή. Μπορείτε να το λιώσετε και να το απλώσετε πάνω σε ψωμί ολικής άλεσης, προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι.

4. Τυρί κότατζ με καρύδια και αχλάδι

Το τυρί κότατζ περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και προβιοτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Συνδυάζεται τέλεια με αχλάδι, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, και με τα καρύδια, που περιέχουν πολυφαινόλες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή.

5. Smoothie με σπανάκι

Τα smoothies είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να καταναλώσετε περισσότερα αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να προσθέσετε σπανάκι, γάλα ή φυτικό γάλα, πρωτεΐνη σε σκόνη και φιστικοβούτυρο για έναν πλήρη συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεΐνης και καλών λιπαρών.

Μελέτη του 2021 έδειξε ότι το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει καλύτερα το αντιοξειδωτικό λουτεΐνη από το σπανάκι όταν αυτό είναι σε υγροποιημένη μορφή, όπως σε χυμούς και smoothies.

6. Pudding με σπόρους chia

Οι σπόροι chia είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Για να φτιάξετε pudding chia, ανακατέψτε σπόρους chia με γάλα της επιλογής σας και αφήστε τους από βραδίς να φουσκώσουν στο ψυγείο μέχρι να αποκτήσουν υφή πουτίγκας. Σερβίρετε με ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα.

Photo credit: Istock