Σίγουρα έχετε ακούσει φίλους ή γνωστούς να μιλούν για την εμπειρία τους με διάφορες εναλλακτικές θεραπείες. Μια από τις θεραπείες αυτές, το σιάτσου, συγκεντρώνει τα κολακευτικά σχόλια των περισσότερων από όσους τη δοκιμάζουν. Τι είναι όμως η θεραπεία αυτή, πως ακριβώς γίνεται και σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται;

Κι όμως, το σιάτσου δεν είναι μασάζ

Το σιάτσου έχει ως χώρα καταγωγής την Ιαπωνία. Σημαίνει δακτυλοπίεση, εφαρμόζεται πάνω στα κανάλια ροής ενέργειας του σώματος (τα σημεία των πιέσεων συμπίπτουν με τα σημεία στα οποία εφαρμόζεται ο βελονισμός) και εντάσσεται στις εναλλακτικές θεραπείες. Αν και έχουμε συνηθίσει να το εντάσσουμε στην κατηγορία των μασάζ, εντούτοις το σιάτσου, ουσιαστικά δεν είναι μασάζ. Η λέξη αυτή παραπέμπει σε μαλάξεις στο σώμα, που ως πρακτική δεν έχει σχέση με το σιάτσου. Μπορεί, ωστόσο, να ενταχθεί σε μια ευρύτερη κατηγορία θεραπευτικών μεθόδων χαλάρωσης.

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Τα 5 καλύτερα wellness retreats στην Ελλάδα

Πόσοι διαφορετικοί τύποι σιάτσου υπάρχουν;

Ίσως έχετε ακούσει τη λέξη σιάτσου μαζί με άλλες, όπως για παράδειγμα «mains siatsou». Δεν είναι κάποιος άλλος τύπος θεραπείας, αλλά σιάτσου σε διάφορες περιοχές του σώματος (το mains siatsou που αναφέραμε πιο πάνω είναι το σιάτσου χεριών). Αρκετά γνωστός είναι και ο όρος «ζεν σιάτσου». Ούτε και αυτός όμως είναι διαφορετικός τύπος θεραπείας, αλλά είναι το απλό σιάτσου που έχει πάρει την ονομασία «ζεν» από τη δυτική εναλλακτική ιατρική.

Η κατάλληλη προετοιμασία για τη θεραπεία

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, εκτός ίσως από τα ρούχα που θα επιλέξετε.

Τα ρούχα του σιάτσου είναι απαραίτητο να είναι βαμβακερά. Με τα συνθετικά ρούχα το δέρμα δεν αναπνέει σωστά, ενώ θα μπλοκάρει και τη ροή της ενέργειας από και προς το σώμα (η ελεύθερη ροή της ενέργειας είναι σημαντική γιατί το σιάτσου είναι ενεργειακό μασάζ).

Αποφύγετε στενές μπλούζες και κολάν. Γενικότερα, επιλέξτε ρούχα μέσα στα οποία θα αισθάνεστε άνετα και παράλληλα ο θεραπευτής θα μπορεί να δουλέψει με άνεση.

Επιλέξτε μακρυμάνικη μπλούζα, κάλτσες και μακριά φόρμα γυμναστικής, καθώς είναι σημαντικό να καλύπτετε με ύφασμα όλα τα σημεία του σώματος. Μην ξεχνάτε πως κατά τη διάρκεια του σιάτσου ο ειδικός ουσιαστικά χρησιμοποιεί το βάρος του και όχι μόνο τα δάκτυλά για να ασκήσει αποτελεσματικά την απαραίτητη πίεση κατά τη συνεδρία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει τους αγκώνες, τα γόνατα κλπ, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, έτσι, όλο το σώμα πρέπει να είναι καλυμμένο με ρούχα, προκειμένου να μην προκληθεί τραυματισμός.

Τι πρέπει να ξέρετε για το θεραπευτή σας

Το σιάτσου είναι μια ενεργειακή θεραπεία κατά την οποία παίρνετε και ελευθερώνετε ενέργεια. Κατά συνέπεια είναι σημαντική η σωστή επιλογή του θεραπευτή.

  • Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο θεραπευτής πρέπει να είναι ήρεμος, χαλαρός και να φοράει άνετα ρούχα.
  • Η σωματική διάπλαση του θεραπευτή δεν παίζει κανέναν ρόλο στην αποτελεσματικότητα της δουλειάς του. Η βάση της θεραπείας είναι η σωστή εφαρμογή των τεχνικών του σιάτσου, οι γνώσεις και η εμπειρία του θεραπευτή, και καθόλου η σωματική του δύναμη. Με απλά λόγια, ένας εύσωμος θεραπευτής δεν σας διασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη θεραπεία.
  • Ως δότης ενέργειας μέσω της θεραπείας, ο θεραπευτής είναι απαραίτητο να έχει καλή φυσική κατάσταση και υγεία, ώστε να μπορεί να σας προσφέρει χαλάρωση και ενεργειακή ισορροπία.

Πότε να αναβάλλετε τη θεραπεία

Θα πρέπει να αναβάλλετε τη θεραπεία σας για άλλη μέρα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μετά από ξενύχτι. Αν είσαστε πολύ εξαντλημένοι, άυπνοι και ιδιαίτερα κουρασμένοι, το σιάτσου δεν θα σας βοηθήσει εκείνη τη στιγμή, επειδή δεν θα μπορείτε να επωφεληθείτε από τη θεραπεία σας.
  • Όταν δεν έχετε φάει. Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε να κάνετε τη θεραπεία με άδειο στομάχι.
  • Αν έχετε παραφάει. Το παραφορτωμένο στομάχι έχει τις ίδιες “αντενδείξεις” με το άδειο.
  • Όταν έχετε περίοδο. Πρέπει να αναβάλλετε τις θεραπείες σας για τις μέρες που διαρκεί η έμμηνος ρύση.

Ένα ελαφρύ γεύμα 2 ώρες πριν τη συνεδρία (ακόμα και μια σαλάτα είναι αρκετή για να σας κρατήσει) και λίγη ξεκούραση είναι απαραίτητα για να μπορείτε να απολαύσετε στο μέγιστο το σιάτσου σας και να επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: Μυϊκοί πόνοι αντίο, με μασάζ hot stones

Πόση ώρα διαρκεί μια συνεδρία σιάτσου

Μια μέση συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά. Οι έξι συνεδρίες συνήθως αποτελούν ένα κύκλο. Γενικά, δεν υπάρχουν κανόνες, γιατί η έκταση της θεραπείας έχει σχέση αποκλειστικά από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθένας. Το πόσο σύντομο πρέπει να είναι το διάστημα μεταξύ των συνεδριών έχει και πάλι σχέση με την εκάστοτε κατάσταση. Το σίγουρο πάντως είναι πως όταν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, καλό είναι οι συνεδρίες να μην απέχουν πολύ χρονικά. Γενικότερα, μια συνεδρία την εβδομάδα θεωρείται ικανοποιητική.

Σε ποιες περιπτώσεις έχει ένδειξη

Σύμφωνα με την ανατολική φιλοσοφία, μπορεί να λειτουργήσει στα πλαίσια της πρόληψης, αφού προάγει την καλή φυσική κατάσταση. Στον δυτικό κόσμο το θεωρούμε το εναλλακτικό όπλο κατά του άγχους, γιατί προσφέρει βαθιά χαλάρωση και ισορροπία. Για τους λόγους, αυτούς βοηθάει αποτελεσματικά στις εξής περιπτώσεις:

  • αϋπνίες
  • πονοκέφαλοι, ημικρανίες
  • μυοσκελετικά προβλήματα (τα συνηθέστερα είναι στην περιοχή του αυχένα και της μέσης)
  • προβλήματα με τα έντερα (φουσκώματα, κολίτιδες κλπ)

Πέρα, όμως, από συγκεκριμένα προβλήματα, μπορείτε να επιλέξετε το σιάτσου απλά και μόνο για την ευεξία, ανακούφιση αλλά και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης που θα σας προσφέρουν οι συνεδρίες.

5+1 tips για το σιάτσου

  • Οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να κάνουν σιάτσου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου τους.
  • Το σιάτσου είναι μια θεραπεία που έχει εφαρμογή σε όλο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι και τα δάκτυλα των ποδιών.
  • Μπορεί να συνδυαστεί αποτελεσματικά με άλλες εναλλακτικές θεραπείες, π.χ. ομοιοπαθητική, βελονισμό κλπ.
  • Το σιάτσου δεν πονάει (μπορεί να νιώσετε μόνο τον «πόνο» της ανακούφισης).
  • Δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικές αγωγές.
  • Αν κάποιος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας ή αν παίρνει φάρμακα για οποιονδήποτε λόγο, είναι απολύτως απαραίτητο να συζητήσει με το γιατρό του πριν ξεκινήσει συνεδρίες σιάτσου.

Photo credit: Istock