Η ιδέα της απλής ζωής με λιγότερα πράγματα ακούγεται ελκυστική για πολλούς. Αλλά συχνά, εξαντλούνται μόνο στην ιδέα να τακτοποιήσουν τα αντικείμενα που έχουν μαζέψει. Η μέθοδος του πιρουνιού προσφέρει μία απλή και αποτελεσματική λύση. Λειτουργεί ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να σκεφτούν αν έχουν πολλά αντικείμενα που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Αυτό το τέχνασμα σας επιτρέπει να διαχωρίζετε εύκολα τα αντικείμενα και να απαλλάσσεστε από τα περιττά χωρίς ενοχές.

Δείτε ακόμη: Τι ψωνίζουν οι interior designers από bazaar και second hand αγορές σε τιμές ευκαιρίας;

Ποια είναι η μέθοδος του πιρουνιού;

Η μέθοδος του πιρουνιού είναι ένα τεστ για τη χρησιμότητα ενός αντικειμένου. Βασίζεται στην ιδέα ότι όταν θέλετε να φάτε κάτι, ένα πιρούνι είναι το καταλληλότερο εργαλείο που πιάνετε πιο συχνά από ότι π.χ. τα ξύλινα chopsticks. Στο πλαίσιο της τακτοποίησης, σκεφτείτε αν υπάρχει κάτι πιο απλό και εύχρηστο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για το αντικείμενο που κοιτάτε και αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν πρέπει να κρατήσετε αυτό το αντικείμενο ή να το ξεφορτωθείτε. Η ιδέα είναι να απαλλαγείτε από τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε λιγότερο από το «πιρούνι» σας, το βασικό εργαλείο για μια συγκεκριμένη εργασία.

Ωστόσο, για να αποφύγετε τα λάθη στο decluttering, είναι σημαντικό να εξετάσετε, αν εξακολουθείτε να απολαμβάνετε, να χρησιμοποιείτε ή να εκτιμάτε πραγματικά κάποιο αντικείμενο και θέλετε να το κρατήσετε.  Αν έχετε το χώρο και σας αρέσει ένα πιο “περίπλοκο” αντικείμενο και στη συνέχεια αποθηκεύετε αυτό το αντικείμενο με βάση την κατηγορία και τη συχνότητα χρήσης, τότε δεν είναι ακαταστασία. Το χρησιμοποιείτε, το απολαμβάνετε και έχει έναν ρόλο.

Πώς να ακολουθήσετε τη μέθοδο του πιρουνιού

Η μέθοδος του πιρουνιού είναι αρκετά απλή. Απλώς επιλέξτε μια περιοχή ή ένα δωμάτιο ή μια κατηγορία του σπιτιού σας, συγκεντρώστε αντικείμενα που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό και επιδιώξτε να πετάξετε ό,τι δεν χρησιμοποιείτε πραγματικά.

Η Dana Reder, σύμβουλος οργάνωσης και ιδρύτρια του Winnow & Bloom, αναλύει περαιτέρω τη μέθοδο του πιρουνιού (FORK, στα αγγλικά), μοιραζόμενη τα είδη των ερωτήσεων που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

F (functional): Είναι λειτουργικό; Το χρησιμοποιώ τακτικά και εξακολουθεί να λειτουργεί όπως προβλέπεται;

Ο (optional): Είναι προαιρετικό; Θα πρέπει να το κρατήσω για διασκέδαση ή επειδή το αγαπώ, ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητο;

R (replacable): Είναι αντικαταστάσιμο; Θα μπορούσα εύκολα να το αγοράσω ή να το δανειστώ ξανά αν το χρειαζόμουν αργότερα;

Κ (keep): Πρέπει να το κρατήσω; Εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, με κάνει ευτυχισμένη ή χρησιμεύει ως υπενθύμιση μιας εποχής ή ενός τόπου που είναι σημαντικός για μένα;

Δείτε ακόμη: Μπορεί μια φωτογραφία να αποκαλύψει τη βιολογική σας ηλικία;

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της μεθόδου

Μερικά από τα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι τα εξής:

  • Αναγκάζει τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τι πραγματικά χρησιμοποιούν και χρειάζονται. Για παράδειγμα, τα είδη ψησίματος και μαγειρικής κατακλύζουν την αγορά καθώς αποτελούν “καλά” δώρα, αλλά τα περισσότερα εργαλεία κουζίνας μπορούν να αντικατασταθούν με πιο κοινά καθημερινά εργαλεία.
  • Είναι απλή και εύχρηστη και μπορεί να σας βοηθήσει να αποσυμφορήσετε το σπίτι σας όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς του σπιτιού, αν και λειτουργεί ιδιαίτερα καλά στην κουζίνα ή στα είδη τέχνης.

Ωστόσο, η μέθοδος δεν είναι απαλλαγμένη από μειονεκτήματα. Αυτά είναι τα κυριότερα που πρέπει να προσέξετε:

  • Μπορεί να απολαμβάνετε και να χρησιμοποιείτε αντικείμενα που εξυπηρετούν παρόμοιο ή τον ίδιο σκοπό, αλλά αυτή η μέθοδος σας ενθαρρύνει να τα πετάξετε. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να αξιολογήσετε αν αυτά τα αντικείμενα είναι πράγματι ακαταστασία εξ αρχής.
  • Μπορεί να έχετε χόμπι να συλλέγετε αντικείμενα που εξυπηρετούν παρόμοιες λειτουργίες, και να επιθυμείτε να τα αποκτήσετε. Εάν αυτό είναι σκόπιμο, δεν διαταράσσει την οργάνωση του σπιτιού σας και σας προσφέρει χαρά, αυτό δεν είναι ακαταστασία. Αν όμως έχετε ξεφύγει και αισθάνεστε καταβεβλημένοι από την ποσότητα των αντικειμένων που έχετε, η αποσυμφόρηση μπορεί να είναι χρήσιμη. Συχνά οι άνθρωποι τείνουν να συλλέγουν αντικείμενα από χόμπι, αλλά δεν χρησιμοποιούν πραγματικά το αντικείμενο και συνήθως προτιμούν μόνο τα καλύτερα της συλλογής τους.

Για ποιον είναι καλή η μέθοδος του πιρουνιού;

Η μέθοδος του πιρουνιού μπορεί να λειτουργήσει καλά για πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για:

  • Οποιονδήποτε νιώθει πιεσμένος από την ακαταστασία αλλά δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει την τακτοποίηση
  • Άτομα που παλεύουν με την κόπωση, με την αναποφασιστικότητα ή με την ενοχή κατά την αποσυμφόρηση
  • Τελειομανείς ή υπερβολικά σκεπτόμενους που χρειάζονται ένα ξεκάθαρο σύστημα για το ξεσκαρτάρισμα
  • Όποιον θέλει ένα γρήγορο, απλό τρόπο να απαλλαγεί από τα περιττά.

Photo credit: iStock