Άσκηση στη δουλειά: Πώς να σηκωθείτε από την καρέκλα

Η καθιστική εργασία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όμως τα σύντομα διαλείμματα για άσκηση μέσα στη μέρα μπορούν να αντισταθμίσουν αυτούς τους κινδύνους.
Η παρατεταμένη καθιστική στάση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και διαβήτη. Η πολύωρη ακινησία σχετίζεται επίσης με εξάντληση, μειωμένη ικανοποίηση από τη δουλειά και πόνους, ειδικά σε εργαζομένους γραφείου.
Δείτε ακόμη: Η επίπεδη κοιλιά βελτιώνει τη σεξουαλική σας ζωή;
Τα τακτικά διαλείμματα για άσκηση κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία . Ωστόσο, το να βρείτε το κίνητρο, το χρόνο και την ενέργεια να κινήσετε το σώμα σας μπορεί να είναι δύσκολο. Πώς μπορείτε λοιπόν να «αναγκάσετε» τον εαυτό σας να σηκωθεί και να κινηθεί ενώ εργάζεστε; Ορίστε οι τέσσερις στρατηγικές που προτείνουν οι ειδικοί.
1. Χρησιμοποιήστε υπενθυμίσεις
Το να θυμάστε να κάνετε αυτά τα σύντομα, συχνά διαλείμματα δεν είναι πάντα εύκολο χωρίς κάποια υπενθύμιση. Γι’ αυτό, βάλτε ένα ξυπνητήρι ή χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή, όπως το Pomodoro ή το Focus To-Do, που σας ειδοποιούν να κάνετε παύση μετά από 55 λεπτά εργασίας. Όταν χτυπήσει το χρονόμετρο, σηκωθείτε και κάντε πέντε λεπτά χαμηλής έντασης άσκηση. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα γύρω από το γραφείο, διατάσεις ή ασκήσεις όπως καθίσματα (squats) και προβολές (lunges). Μόλις πέντε λεπτά δραστηριότητας ανά ώρα μπορούν να μειώσουν τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους, να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και να αντιμετωπίσουν άλλες αρνητικές επιπτώσεις της ακινησίας.
Δείτε ακόμη: Δοκίμασα βιοσυντονισμό και ιδού τι συνέβη στο σώμα (και το μυαλό) μου
2. Κάντε μικρο-ασκήσεις
Αν δεν έχετε χρόνο για διαλείμματα, δοκιμάστε μικρο-ασκήσεις: σύντομες και απλές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε στο γραφείο χωρίς να διακόψετε τη δουλειά σας. Παραδείγματα είναι οι άρσεις ποδιών ενώ κάθεστε, οι άρσεις φτερνών ή οι διατάσεις λαιμού και χεριών για 1-2 λεπτά. Δεν χρειάζονται ένταση — μόνο λίγη κίνηση για να ενεργοποιηθεί η κυκλοφορία. Έρευνες δείχνουν πως μειώνουν την πίεση και την κόπωση. Είναι εύκολες, δεν απαιτούν χώρο ή χρόνο, και ο εγκέφαλος τις «αποδέχεται» πιο εύκολα, βοηθώντας σας να τις κάνετε καθημερινή συνήθεια.
3. Συνεργαστείτε με κάποιον
Αν δυσκολεύεστε να κινηθείς μόνοι, βρείτε έναν σύντροφο, όπως συνάδελφο ή φίλο. Θέστε κοινούς στόχους και υπενθυμίζετε ο ένας στον άλλο να κάνετε διαλείμματα κίνησης, μέσω μηνυμάτων κάθε δύο ώρες. Ιδανικά, κάντε μαζί σύντομους περιπάτους ή μοιραστείτε προκλήσεις εξ αποστάσεως. Η κοινωνική υποστήριξη αυξάνει την κινητοποίηση και τη συνέπεια, ενώ η δραστηριότητα με φίλο γίνεται πιο ευχάριστη. Χρησιμοποιήστε εφαρμογές όπως το Strava ή το Fitbit για να παρακολουθείτε την πρόοδο, να συγκρίνετε την πρόοδό σας και να δημιουργήσετε έναν υγιή ανταγωνισμό. Μπορείτε επίσης να γιορτάζετε μαζί τα επιτεύγματά σας, για παράδειγμα με έναν καφέ.
4. Συνδυάστε την άσκηση με άλλες συνήθειες
Για να κινείστε περισσότερο στη δουλειά, συνδυάστε τα διαλείμματα κίνησης με συνήθειες που ήδη έχετε, όπως το να πίνετε νερό ή μετά από ένα meeting. Αυτό βοηθά να γίνει η κίνηση μέρος της καθημερινότητάς σας. Μπορείτε επίσης να τα συνδυάσετε με ευχάριστες δραστηριότητες, όπως να ακούτε μουσική ή podcast, ώστε ο εγκέφαλος να περιμένει την κίνηση με ανυπομονησία. Η τεχνική αυτή λειτουργεί και εκτός εργασίας, π.χ. με ελαφριές ασκήσεις ενώ βλέπετεε τηλεόραση ή όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.
Photo credit: Freepik