Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
Η λαμπερή τελετή απονομής των βραβείων "Χρυσοί Σκούφοι" ολοκληρώθηκε με ένα δείπνο αφιερωμένο στη fusion γαστρονομία.
Οι Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας σε μια λαμπερή τελετή απονομής που πλαισιώθηκε θεατρικά με το θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες» και ολοκληρώθηκε με ένα dîner de gala εμπνευσμένο από την fusion κουζίνα.
Δείτε ακόμη: Μαθήματα στιλ από το “The White Lotus”
Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης της γαστρονομικής πορείας της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι επιβράβευσαν συνολικά 45 εστιατόρια. Το “Etrusco” της Κέρκυρας αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους, ενώ τα εστιατόρια”Botrini’s Athens” και “Delta” κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που τρία εστιατόρια κατακτούν στην ίδια απονομή από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα.
Η καλοκαιρινή Ελλάδα είχε και φέτος την τιμητική της στη γεωγραφική κατανομή των βραβείων, καθώς 24 Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν σε εστιατόρια του Αιγαίου, του Ιονίου και της Χαλκιδικής. Ανάμεσά τους, η Σαντορίνη καμαρώνει και φέτος για τους περισσότερους (6), ενώ 16 Χρυσοί Σκούφοι κοσμούν πλέον ισάριθμα εστιατόρια της Αθήνας.
Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον τίτλο τους, ενώ τέσσερα ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων. Τα πρωτεία σε αυτές τις νέες εισόδους κρατούν η Πάρος και η Πελοπόννησος, που με δύο ολοκαίνουργιους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν σταθερά.
Chef pâtissier 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο “Ex Machina“.
Την τελετή απονομής παρουσίασαν η Ναταλία Δραγούμη και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, καλωσορίζοντας τους 300 καλεσμένους σε μια βραδιά με θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες». Τη στενή σχέση των δύο τεχνών επιβεβαίωσαν ο γνωστός σχεδιαστής Άγγελος Μπράτης και ο βραβευμένος chef-patron Αλέξανδρος Τσιοτίνης.
Το δείπνο της τελετής απονομής δημιούργησαν και μαγείρεψαν αυτοπροσώπως οι executive chef του “Gucci Osteriada Massimo Bottura” στη Φλωρεντία, Karime López και Takahiko Kondo. Το fusion ζευγάρι παρουσίασε ένα μενού με μεξικάνικο ταμπεραμέντο, ιαπωνική δεξιοτεχνία και ιταλική φινέτσα. Οι καλεσμένοι χειροκρότησαν τους δύο καταξιωμένους σεφ, καθώς και τον Jean-Louis Capsalas, executive chef του “Asteria Domus“, με την μπριγάδα του.
Photo credits: Studio Panoulis