Ντόρα Φιλίππου: Πρώτα δημιουργούσε καμπάνιες, τώρα δημιουργεί εμπειρίες στην Άνδρο

Από την πόλη στο νησί είναι μια τολμηρή απόφαση ζωής. Η Ντόρα Φιλίππου άλλαξε ριζικά πορεία, ακολουθώντας το όνειρο πολλών: να αφήσει την Αθήνα και να ριζώσει στην Άνδρο.
Πόσες φορές δεν έχουμε φανταστεί να τα αφήνουμε όλα πίσω, τη ζωή στην πόλη, τους ρυθμούς, την πίεση, για να ξεκινήσουμε κάτι δικό μας, κάπου αλλού, πιο ήσυχα, πιο αληθινά. Η Ντόρα Φιλίππου δεν το έμεινε στο όνειρο. Άφησε πίσω της μια σταθερή πορεία στον χώρο της διαφήμισης και στράφηκε σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής: εκείνον της φιλοξενίας, της επαφής με τη φύση και της δημιουργίας μέσα από τη μαγειρική. Και βρήκε το δικό της «λιμάνι» στην Άνδρο. Με ψυχραιμία, επιμονή και πολλή αγάπη, κατάφερε αυτό που πολλοί Αθηναίοι σκέφτονται αλλά λίγοι τολμούν: να αλλάξει ριζικά τη ζωή της.
Διαβάστε ακόμη: “Θέλουμε 4 ζωές για να ανακαλύψουμε τη Μουσική μας Βίβλο” λέει ο διάσημος DJ, Dim Zach

Η Ντόρα Φιλίππου με τη Velvet, το κάποτε κακοποιημένο κουτάβι που βρήκε τη στοργή και την αγάπη στην αγκαλιά της.
Το δημιουργικό πνεύμα της Ντόρας Φιλίππου
Η πρώτη εντύπωση που σου δίνει η Ντόρα Φιλίππου όταν την γνωρίσεις, είναι μιας ήρεμης και μετρημένης γυναίκας. Όμως κάτω απ’ την επιφάνεια, κρύβεται ένα δημιουργικό πνεύμα εξαιρετικά ανήσυχο και τολμηρό. Γιατί χρειάζεται τόλμη να στρίψεις το τιμόνι της ζωής σου ακολουθώντας τον δρόμο που θα σε φέρει κοντά στο όνειρο σου. Και για την Ντόρα, το τέλος του δρόμου και η αρχή του ονείρου, ήταν και είναι η Άνδρος.
Διαβάστε ακόμη: Σουζάνα Λασκαρίδη: Η γυναίκα που έβαλε τη ναυτιλία στις Καλές Τέχνες
«Από μικρή αγαπούσα τα ταξίδια και τη φιλοξενία γι’ αυτό και αμέσως μόλις τελείωσα το σχολείο δούλεψα σε ταξιδιωτικό γραφείο. Μετά από λίγα χρόνια, άφησα την Αθήνα και το γραφείο, και πήγα στην Σαντορίνη να εργαστώ σε ξενοδοχείο θέλοντας να μάθω πώς λειτουργεί η παροχή υπηρεσιών μιας τουριστικής μονάδας. Εκεί μαζί με άλλα, εκτός από την φιλοξενία ανακάλυψα και αγάπησα την μαγειρική, εκτιμώντας τον ρόλο της κυρίως ως προς την χαρά που προσφέρει στις διακοπές των ανθρώπων».

Η θέα από το σπίτι της, στην Άνδρο.
Η επιχειρηματική περιπέτεια στη Σαντορίνη
Στα μέσα της δεκαετίας το ’80, με μια Σαντορίνη ανεπηρέαστη ακόμα από τις ορδές των κρουαζιερόπλοιων, η Ντόρα ρισκάρει αφήνοντας τα ξενοδοχεία και ανοίγοντας το πρώτο της εστιατόριο. Τρία χρόνια θα κρατήσει η όμορφη περιπέτεια της ενασχόλησης με την κουζίνα και την εστίαση, εμπειρία ιδιαίτερα πολύτιμη για τα μελλούμενα. Όταν θα αισθανθεί ότι ο κύκλος της Σαντορίνης κλείνει, πουλά την επιχείρηση, επιστρέφει στην Αθήνα και δουλεύοντας ξανά για κάποιο διάστημα στον χώρο του τουρισμού που, αποφασίζει να διευρύνει τις γνώσεις της. Βλέποντας την ραγδαία άνοδο του Marketing και της Διαφήμισης, πηγαίνει στο Λονδίνο και στα 33 της χρόνια σπουδάζει τα αντίστοιχα αντικείμενα.
Η επιστροφή στην Ελλάδα και το άνοιγμα της διαφημιστικής εταιρείας
«Όταν γύρισα στην Ελλάδα, με περισσότερη θεωρητική γνώση πλέον, δούλεψα σε ναυτιλιακή εταιρία και ερχόμενη σε επαφή με τους τουριστικούς πράκτορες διαπίστωσα ένα κενό στον διαφημιστικό χώρο σε σχέση με προώθηση και επικοινωνία θεμάτων που άπτονταν του τουρισμού γενικότερα. Έτσι, με αγάπη πάντα στο «επιχειρείν», αποφάσισα να ανοίξω μια διαφημιστική εταιρεία με εξειδίκευση κατ´αρχάς στον τουριστικό κλάδο. Και ομολογώ ότι τα χρόνια της διαδρομής μου σε αυτό τον κλάδο ήταν πολύ σημαντικά. Γνώρισα, έμαθα, δημιούργησα».

Τα προϊόντα καλλιεργούνται στο κτήμα της, εφαρμόζοντας το “from farm to table» πιστή στις αρχές της βιώσιμης διατροφικής αλυσίδας.
Η στροφή στη φύση και η επιλογή της Άνδρου
Έχοντας ζήσει τα απαιτητικά ωράρια και τους κυριολεκτικά εξοντωτικούς ρυθμούς της διαφημιστικής αγοράς, εκεί κάπου στα χρόνια της ηλικιακής ωριμότητας, η Ντόρα συνειδητοποιεί μια ανάγκη που πάντα είχε αλλά τώρα πλέον, γινόταν επιτακτική. Την καταφυγή στη φύση και στα δώρα που μόνο αυτή μπορεί να σου προσφέρει. Επιλέγει το νησί της Άνδρου και νοικιάζει ένα σπίτι στο χωριό Συνετί. Μόνο του να στέκει πάνω σε έναν κάβο, με κάδρο τη θάλασσα και τα βράχια, η απομόνωση αυτή τη «μονώνει» από την σκληρή πόλη και τους ρυθμούς της. Η ομορφιά του άγριου θαλασσινού τοπίου και οι μυρωδιές απ’ τη ρίγανη, το θυμάρι και τα βοτάνια, την έλκουν όλο και περισσότερο. Για τα επόμενα 9 χρόνια, το δρομολόγιο Αθήνα-Άνδρος γίνεται όλο και πιο συχνό.
Η μόνιμη εγκατάσταση και η επανασύνδεση με τη μαγειρική
Οι εντατικοί ρυθμοί εργασίας στην Αθήνα αρχίζουν σιγά-σιγά να πέφτουν και με αφορμή τη κρίση στην Ελλάδα η σκέψη για μόνιμη εγκατάσταση στην Άνδρο κερδίζει έδαφος. Παράλληλα, επιστρέφοντας στην παντοτινή αγάπη της τη μαγειρική, έχει αρχίσει να δουλεύει ως private chef συνεργαζόμενη τόσο με εστιατόρια όσο και με ιδιώτες. Ο συνδυασμός αυτός την οδηγεί αναπόφευκτα κοντά σε μια ιδέα που αργότερα έμελε να γίνει τρόπος ζωής.
Η δημιουργία του cozy ξενώνα «Foodies Cozy House»
Όταν το σπίτι στο Συνετί πρέπει να δοθεί πίσω στον ιδιοκτήτη του, η Ντόρα παίρνει μια μεγάλη απόφαση. Πουλάει το σπίτι της στην Αθήνα, αγοράζει ένα παλιό καπετανόσπιτο με χωράφι και ξεκινά να το ανακαινίζει. Ο στόχος ξεκάθαρος: μετεγκατάσταση μόνιμα πια στην Άνδρο και δημιουργία ενός σπιτιού που θα λειτουργεί και ως ένας μικρός cozy ξενώνας, με προϊόντα που καλλιεργούνται στο κτήμα, εφαρμόζοντας το “from farm to table» πιστή στις αρχές της βιώσιμης διατροφικής αλυσίδας.
Ο κήπος της Εδέμ και η σύνδεση με τη φύση
Σήμερα, λίγο πιο έξω από την Χώρα, στα Αποίκια, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το «Foodies Cozy House» και να συνδυάσει διαμονή σ’ένα πανέμορφο μέρος, και μαγειρική απ΄τα χέρια της οικοδέσποινας με προϊόντα από το ξεροχώραφο που έγινε… ένα καρπερό κτήμα. Ντομάτες, μαρούλια, κρεμμυδάκια, πατάτες, αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα αλλά και φρουτόδεντρα όπως βερυκοκιές, κερασιές, μηλιές και επτά αιωνόβια ελαιόδενδρα, συνθέτουν έναν διατροφικό πλουραλισμό που ικανοποιεί ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Και αν αναρωτιέστε πώς ποτίζεται αυτός ο κήπος της Εδέμ, η απάντηση είναι στους φημισμένους καταρράκτες της Πυθάρας, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι και τα νερά τους ποτίζουν όλο το χωριό των Αποικίων.
Το «tiny Apoikia Cottage» και η αγάπη για το απλό και όμορφο
Πρόσφατα, σε μια γωνιά του κτήματος που βρισκόταν η αποθήκη και το κοτέτσι του παλιού σπιτιού, η Ντόρα έφτιαξε και ένα πολύ μικρό Cottage. «Μέχρι τότε αυτή η αποθήκη είχε πολλά από τα αθηναϊκά έπιπλα της αγαπημένης μου γιαγιάς Ντόρας, χρησιμοποίησα όσο χώραγαν και τα υπόλοιπα τα χαίρονται σήμερα άλλοι άνθρωποι από το να μένουν σκονισμένα σε μία αποθήκη. Ειδικά αυτό το tiny Apoikia Cottage, που ουσιαστικά είναι ένα δωμάτιο με το μπάνιο του για ύπνο αλλά με άπλετο εξωτερικό χώρο και εξωτερική κουζίνα, έχει αγαπηθεί πολύ απ’τους φιλοξενούμενους. Μια γυναίκα μου είπε ότι η παραμονή της εκεί την έκανε να νιώσει λες και βρισκόταν στη μήτρα της μαμάς της. Άλλοι, ότι είναι ένας μικρός παράδεισος!»
Η αγάπη για τη φιλοξενία, τα cooking classes και οι τετράποδοι φίλοι
Πάντα με καινούργιες ιδέες και με γνήσια χαρά να προσφέρει μια όσο το δυνατόν πιο όμορφη διαμονή, η Ανδριώτισσα πλέον κα Φιλίππου (έχει μεταφέρει και τα εκλογικά της δικαιώματα στο νησί) παραδίδει όποτε έχει καιρό και cooking classes. Και φυσικά, ως αληθινή φιλόζωη, φροντίζει και στειρώνει γάτες, οι οποίες συμβιώνουν αρμονικά με τη Velvet, το κάποτε κακοποιημένο κουτάβι που βρήκε τη στοργή και την αγάπη στην αγκαλιά της Ντόρας.
«Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε δεν μπορώ παρά να νιώθω ευγνωμοσύνη που έκανα το όνειρο μου πραγματικότητα εδώ στην Άνδρο. Αυτή την ευγνωμοσύνη θέλω να επιστρέφω στους επισκέπτες. Και στο τέλος της μέρας αυτή είναι η σκέψη που με πλουτίζει σαν ύπαρξη…».