Όλοι γνωρίζουμε το ρητό «κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γιαλό». Οι επιστημονικές έρευνες όμως δείχνουν ότι οι καλές πράξεις γυρίζουν πίσω – τουλάχιστον από άποψη υγείας. Δε χρειάζεται να είναι κάποια μεγάλη χειρονομία, όπως η εθελοντική εργασία ή η δωρεά μεγάλου ποσού χρημάτων. Αρκεί ένα κοπλιμέντο ή μία καλημέρα σε κάποιον περαστικό, για να απολαύσετε τα σωματικά οφέλη της αλτρουιστικής συμπεριφοράς:

Δείτε ακόμη: Geido: Το μυστικό των Ιαπώνων για μια πετυχημένη καριέρα

1. Αίσθημα ευτυχίας

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να είσαι ευγενικός μπορεί να αυξήσει την ευτυχία σε λίγες μόλις ημέρες. Η μελέτη κατέταξε τους εθελοντές σε τρεις ομάδες: η πρώτη ομάδα έπρεπε να κάνει μια πράξη καλοσύνης κάθε μέρα, η δεύτερη ομάδα δοκίμασε μια νέα δραστηριότητα και η τρίτη ομάδα δεν έκανε τίποτα. Η πρώτη και η δεύτερη ομάδα είδαν σημαντική βελτίωση στη μέτρηση της ευτυχίας.

Φαίνεται ότι υπεύθυνη για τα ευρήματα αυτά είναι η έκκριση ορμονών. Μια ευγενική πράξη, είτε προς μια ομάδα, είτε προς ένα άλλο άτομο είτε ακόμη και προς τον εαυτό σας, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή της ορμόνης ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη είναι υπεύθυνη για το αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας όταν αγκαλιάζουμε κάποιον που αγαπάμε ή ολοκληρώνουμε μια δύσκολη δουλειά. Για το λόγο αυτό, μερικές φορές την αποκαλούν η «ορμόνη της ευεξίας».

Μια άλλη ορμόνη που παράγεται στις πράξεις καλοσύνης είναι η σεροτονίνη. Βασικό συστατικό πολλών αντικαταθλιπτικών, μειώνει τα συναισθήματα άγχους και αυξάνει την ευτυχία.

2. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οικονομική γενναιοδωρία προς τους άλλους μείωσε την αρτηριακή πίεση των ηλικιωμένων ενηλίκων που συμμετείχαν στη μελέτη σχεδόν στον ίδιο βαθμό που θα έκανε η έναρξη ενός αντι-υπερτασικού φαρμάκου. Υπεύθυνη και γι αυτά τα ευρήματα φαίνεται να είναι η ωκυτοκίνη. Ως αποτέλεσμα στην παραγωγή ωκυτοκίνης, ο οργανισμός αρχίζει να παράγει μονοξείδιο του αζώτου, μια χημική ουσία που παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης. Το μονοξείδιο του αζώτου εξουδετερώνει τη στένωση των αρτηριών που συνοδεύει τη γήρανση και τις ασθένειες, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στο σώμα και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Μελέτες δείχνουν ότι τα υγιή επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

3. Μείωση του πόνου

Η προσφορά φαίνεται επιπλέον να μειώνει τον πόνο. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι θα δώσουν χρήματα για να βοηθήσουν τα ορφανά ήταν λιγότερο ευαίσθητοι σε ένα ηλεκτροσόκ από εκείνους που αρνήθηκαν να δώσουν. Πώς συνέβη αυτό; Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που αντιδρούν σε επώδυνη διέγερση φαίνεται να απενεργοποιούνται άμεσα από την εμπειρία της δωρεάς. Η ευγένεια απελευθερώνει ενδορφίνες, τα φυσικά παυσίπονα του σώματος. Οι ενδορφίνες επιδρούν στον εγκέφαλο όπως τα ναρκωτικά.

4. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η καλοσύνη μπορεί επίσης να ενισχύσει την παραγωγή αντισωμάτων, ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ζητήθηκε από τους φοιτητές να παρακολουθήσουν ένα ντοκιμαντέρ για τη Μητέρα Τερέζα. Το σάλιο τους εξετάστηκε πριν και μετά την παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ και τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α είχαν αυξηθεί σημαντικά μετά την παρακολούθηση της ταινίας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα αποτελέσματα εξακολουθούσαν να παρατηρούνται μια ώρα αργότερα. Και μόνο η θέαση μιας επίδειξης καλοσύνης και αγάπης ήταν αρκετή για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα με σημαντικό τρόπο.

Δείτε ακόμη: 10 κακές συνήθειες που προσθέτουν χρόνια στο πρόσωπό σας 

5. Διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας

Ο ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μάθηση και τη μνήμη. Είναι επίσης πολύ σημαντικός ως βιοδείκτης για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ. Δυστυχώς, αυτό το τμήμα του εγκεφάλου συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Αλλά εμπειρική μελέτη απέδειξε ότι ο εθελοντισμός μπορεί να καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία. Συνταξιούχοι άνδρες και γυναίκες προσφέρθηκαν εθελοντικά να καθοδηγήσουν νέους μαθητές επί δύο χρόνια. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σταθερή βελτίωση ή διατήρηση του ιππόκαμπου στους εθελοντές, αλλά η ομάδα ελέγχου παρουσίασε την αναμενόμενη μείωση που σχετίζεται με την ηλικία. Και μάλιστα περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

6. Mείωση της θνησιμότητας

Mια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρακολούθησε ένα μεγάλο δείγμα ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω για μια περίοδο τεσσάρων ετών για να διαπιστώσει αν ο εθελοντισμός προκάλεσε αλλαγές στην υγεία τους. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι εργάζονταν εθελοντικά περισσότερες από 100 ώρες ετησίως – περίπου δύο ώρες την εβδομάδα – είχαν 44% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Photo credit: Istock