Παγωτό: 5 άγνωστα οφέλη του στην υγεία │ Το τελευταίο θα σας εκπλήξει

Χρειάζεστε μία καλή δικαιολογία για να φάτε παγωτό; Σας δίνουμε πέντε. Ανάμεσά τους κι ένα όφελος του δημοφιλούς τροφίμου στην υγεία που θα σας εκπλήξει.
Ως γνωστόν, το παγωτό είναι μία καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών. Παρέχει επίσης βιταμίνες Α, D και Β συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη γενικότερη υγεία.
Δείτε ακόμη: Είναι τα κεράσια ωφέλιμα για την υγεία σας; Ποιοι πρέπει να προσέχουν;
Το παγωτό περιέχει ακόμη προβιοτικά, που προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν στην πέψη και συμβάλλουν σε ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου.
Ο συνδυασμός σακχάρων και λιπαρών στο παγωτό το καθιστά πηγή άμεσα διαθέσιμης ενέργειας, καθιστώντας το κατάλληλη επιλογή για εκείνες τις απαιτητικές ημέρες που χρειάζεστε μία ενεργειακή ώθηση.
Επιπλέον το παγωτό είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, καθώς παρέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα-η ίδια ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχεται σε ένα βραστό αυγό ή σε μία μερίδα αμύγδαλα 30 γραμμαρίων. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού.
Όλα αυτά είναι γνωστά λίγο ως πολύ. Ας δούμε τα 5 άγνωστα οφέλη του παγωτού στην υγεία μας, ανάμεσα σε αυτά κι ένα που θα σας εκπλήξει:
1. Προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Το κακάο που υπάρχει στο παγωτό σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύουν τις αρτηρίες της καρδιάς και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
2. Μειώνει το στρες
Το παγωτό περιέχει τρυπτοφάνη που βοηθά την απελευθέρωση της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς. Βασικό συστατικό πολλών αντικαταθλιπτικών, η σεροτονίνη μειώνει το αίσθημα άγχους και βελτιώνει τη διάθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές ταινίες, το παγωτό αποτελεί comfort food, ειδικά για τις γυναίκες μετά από έναν χωρισμό.
Δείτε ακόμη: Τα συμπληρώματα κολλαγόνου επιβραδύνουν τα σημάδια της γήρανσης;
3. Το παγωτό συμβάλει στην απώλεια βάρους
Η κατανάλωση παγωτού μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Όταν τρώτε κάτι κρύο, ο οργανισμός αναγκάζεται να κάψει θερμίδες και λίπος προκειμένου να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το ασβέστιο που περιέχεται στο παγωτό αυξάνει το μεταβολισμό.
4. Αυξάνει τη λίμπιντο
Ο φώσφορος που περιέχεται στο παγωτό έχει συνδεθεί με αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης.
5. Αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Η κατανάλωση γάλακτος με πλήρη λιπαρά και η κατανάλωση παγωτού φαίνεται να είναι προτιμότερη για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες από μια διατροφή που αποτελείται από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, όπως το αποβουτυρωμένο γάλα και το γιαούρτι. Μελέτη έδειξε ότι μια επιπλέον μερίδα ημερησίως ενός γαλακτοκομικού τροφίμου χαμηλών λιπαρών φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανωοθυλακιορρηξίας κατά 11%, εάν η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων παρέμενε αμετάβλητη. Αντίθετα, μια επιπλέον ημερήσια μερίδα γαλακτοκομικού τροφίμου με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα, συσχετίστηκε με 22% χαμηλότερο κίνδυνο (με αμετάβλητη πρόσληψη θερμίδων). Η μελέτη έδειξε ότι όσο περισσότερο παγωτό έτρωγαν οι γυναίκες, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος, έτσι ώστε μια γυναίκα που κατανάλωνε παγωτό δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχε 38% μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με μια γυναίκα που κατανάλωνε παγωτό λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παρουσία μιας λιποδιαλυτής ουσίας, η οποία βελτιώνει τη λειτουργία των ωοθηκών, μπορεί να εξηγεί τον χαμηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας από τα γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το παγωτό είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά, οπότε η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η κατανάλωσή του σε μέτριες ποσότητες, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι πιο υγιεινή επιλογή.
Photo credit: @villageicecream/Instagram