Δε θέλετε να τα πετάξετε; Δοκιμάστε τη “ζώνη αναμονής”

Αν δεν είστε ψυχολογικά έτοιμοι να αποχωριστείτε τα πράγματά σας, εφαρμόστε τη "ζώνη αναμονής". Πρόκειται για μία μέθοδο σταδιακού ξεκαθαρίσματος.
Κάποιοι αγαπούν να συλλέγουν αντικείμενα. Όχι συγκεκριμένα αντικείμενα, αλλά τα πάντα. Όχι γραμματόσημα και αυτοκινητάκια-μινιατούρες, αλλά τα φθαρμένα t-shirts, DVD που έχουν να δουν τουλάχιστον μία δεκαετία ή τα εισιτήρια από συναυλίες που πήγαιναν όταν ήταν έφηβοι. Κάθε προσπάθεια να αποχωριστούν τα πράγματά τους είναι μία μεγάλη πρόκληση, γιατί έχουν δεθεί συναισθηματικά ακόμη και με τα άχρηστα, περιττά ή κατεστραμμένα αντικείμενα.
Δείτε ακόμη: Πώς να απαλλαγείτε από τις σκνίπες σύμφωνα με τους ειδικούς
Αν ανήκετε σε αυτούς, ίσως χρειάζεστε κάποια ώθηση για να παραδεχτείτε επιτέλους ότι έφτασε η ώρα κάποια από αυτά τα αντικείμενα να φύγουν. Η “ζώνη αναμονής” είναι μία ήπια μέθοδος σταδιακού ξεκαθαρίσματος, με την οποία θα δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να συνηθίσει στην ιδέα του αποχωρισμού. Αν ανήκετε στους παθολογικούς συλλέκτες, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές και παρατηρήστε την πρόοδό σας.
Πώς λειτουργεί η “ζώνη αναμονής”
Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους πρότζεκτ ξεκαθαρίσματος, είτε πρόκειται απλώς για την τακτοποίηση ενός συρταριού ή ραφιού, είτε για ολόκληρο δωμάτιο. Δες πώς μπορείς να την εντάξεις στη ρουτίνα σου:
Προσθέστε ακόμη ένα κουτί ή δοχείο
Οι περισσότερες μέθοδοι ξεκαθαρίσματος βασίζονται στη δημιουργία τριών στοίβων/δοχείων: για να κρατήσεις, να χαρίσεις και να πετάξεις. Η μέθοδος της ζώνης αναμονής προσθέτει και μια τέταρτη επιλογή: το δοχείο “ίσως αργότερα”. Εκεί τοποθετείτε αντικείμενα για τα οποία δεν είστε σίγουροι ότι θέλεις να κρατήσετε ή που ξέρετε βαθιά μέσα σας ότι μπορείτε να αποχωριστείτε, όπως για παράδειγμα, εκείνο το τζιν που δεν σας κάνει εδώ και πέντε χρόνια ή το επιτραπέζιο παιχνίδι που λατρεύετε αλλά κανείς στην οικογένεια δεν θέλει να παίξει μαζί σας.
Αυτό το δοχείο “ίσως” σας βοηθά να αποφύγετε την ψυχολογική πίεση του άμεσου αποχωρισμού.
Αποθηκεύστε το, για λίγο
Βρείτε μια γωνιά εκτός οπτικού πεδίου για να φυλάξετε το δοχείο της ζώνης αναμονής, ενώ παράλληλα συνηθίζετε την ιδέα της ζωής χωρίς αυτά τα αντικείμενα. Αν χρειαστεί να αναζητήσετε κάτι από εκεί μέσα όσο είναι αποθηκευμένο, τότε είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για αντικείμενο που αξίζει να κρατήσετε.
Ορίστε μια προθεσμία
Γράψτε την πάνω στο κουτί, σημειώστε την στο ημερολόγιό σας ή βάλε υπενθύμιση στο ψυγείο: αυτό το δοχείο “ίσως αργότερα” πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης. Φυσικά, όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο, αλλά ιδανικά η προθεσμία δεν πρέπει να ξεπερνά τους τρεις μήνες, ώστε να μην κρατάτε τα αντικείμενα επ’ αόριστον (απλώς σε ένα πιο κρυφό σημείο).
Χαρίστε τα ή πουλήστε τα
Όταν φτάσει η προθεσμία, ό,τι βρίσκεται ακόμα μέσα στο κουτί πρέπει να φύγει. Χαρίστε το ή πουλήστε το. Αν φοβάστε ότι θα διστάσετε την τελευταία στιγμή να αποχωριστείτε κάποια πράγματα, μην κοιτάξετε καν τι έχει μέσα το κουτί. Ζητήστε από κάποιο λιγότερο συναισθηματικό φίλο ή συγγενή να το αδειάσει και να αναλάβει την πώληση ή τη δωρεά των αντικειμένων.
Δείτε ακόμη: Πώς μας βλάπτουν τα μικροπλαστικά: 2 τρόποι να αποτοξινωθείτε
Τα οφέλη της μεθόδου
Αυτή ίσως να είναι η καλύτερη προσέγγιση για να απαλλαγείτε από πράγματα, αν ανήκετε σε εκείνους που δυσκολεύονται πολύ να αποχωριστούν αντικείμενα ή αν έχετε ήδη κάνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα αλλά εξακολουθείτε να έχετε υπερβολικά πολλά. Βάζοντας τα αντικείμενα σε μια κατάσταση «αναμονής» για λίγο, μπορεί τελικά να καταφέρετε να κόψετε τον συναισθηματικό δεσμό και να τα αποδεσμεύσετε πιο εύκολα. Επιπλέον, μπορεί να διαπιστώσετε ότι στον επόμενο γύρο ξεκαθαρίσματος προχωράτε πολύ πιο γρήγορα, αφού δεν θα χρειάζεται να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που συνοδεύουν τον αποχωρισμό από κάτι που αγαπάτε.
Πιθανά μειονεκτήματα
Όπως συμβαίνει με κάθε μέθοδο ξεκαθαρίσματος, έτσι και η «ζώνη αναμονής» έχει τα μειονεκτήματά της. Το βασικότερο: αν είστε από τους ανθρώπους που συνεχώς αναβάλλουν πράγματα, το κουτί του «ίσως αργότερα» μπορεί να μείνει εκεί για πάντα, και αυτά τα αντικείμενα θα συνεχίσουν να μαζεύουν σκόνη στο σπίτι σας, αντί να εξυπηρετούν κάποιον σκοπό.
Υπάρχει επίσης το πρακτικό ζήτημα του να βρείτε χώρο για να αποθηκεύσετε όλα αυτά τα πράγματα. Κι αν έχετε τοποθετήσει περισσότερα αντικείμενα στη «ζώνη αναμονής» απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία, τότε στην ουσία συνεχίζετε να καταλαμβάνετε πολύτιμο χώρο στο σπίτι όσο περιμένετε να «δουλέψει» η καθυστέρηση.
Παρόλα αυτά, το να κρατήσετε προσωρινά αυτά τα αντικείμενα μπορεί να είναι ένα μικρό τίμημα, αν είστε πραγματικά πρόθυμοι να τα αποχωριστείτε όταν περάσει το χρονικό όριο.
Photo credit: Istock