Ποιο λαχανικό πρέπει να αποφεύγετε αν παίρνετε συμπλήρωμα μαγνησίου

Αν παίρνετε συμπλήρωμα μαγνησίου, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις τροφές που επηρεάζουν την απορρόφηση του μετάλλου από τον οργανισμό.
Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του μυικού και καρδιαγγειακού συστήματος, να μειώσουν τις κράμπες και τις ημικρανίες. Ωστόσο το μαγνήσιο δεν απορροφάται πάντα αποτελεσματικά από τον οργανισμό.
Διαβάστε ακόμη: Τι δεν πρέπει να καταναλώνετε με άδειο στομάχι το πρωί
Σύμφωνα με το National Institutes of Health, όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει μόνο το 30% έως 40% του μαγνησίου που περιέχουν. Ακόμη κι αν ενισχύσετε τη διατροφή σας με συμπλήρωμα μαγνησίου, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ορισμένες μορφές μαγνησίου έχουν από τη φύση τους πολύ μικρότερη βιοδιαθεσιμότητα από άλλες. Επιπλέον, ορισμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του μετάλλου. Μία από αυτές τις τροφές είναι το σπανάκι.
Πώς το σπανάκι εμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου
Αν και το σπανάκι είναι συνήθως μια υγιεινή επιλογή και αρκετά δημοφιλές λαχανικό, δεν είναι και ο καλύτερος «φίλος» του συμπληρώματος μαγνησίου για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με την παρουσία ενώσεων που ονομάζονται οξαλικά.
Ίσως έχετε ακούσει για τα οξαλικά εάν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ πέτρα στα νεφρά. Όταν τα ούρα σας περιέχουν μεγάλη ποσότητα οξαλικών, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου πέτρας. Η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των νεφρών. Ωστόσο, τα οξαλικά δεν αυξάνουν μόνο την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στα νεφρά· μπορούν επίσης να δεσμευτούν με το μαγνήσιο, καθιστώντας πιο δύσκολη για το σώμα σας την απορρόφηση του μετάλλου. Τα οξαλοξικά βέβαια δεν βρίσκονται μόνο στο σπανάκι, αλλά και στο μαϊντανό, το παντζάρι, το σχοινόπρασο και άλλα.
Διαβάστε ακόμη: Δε φαντάζεστε ποιο είναι το φρούτο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Το δεύτερο πρόβλημα με το να συνδυάζετε μαγνήσιο με σπανάκι αφορά το ασβέστιο, το οποίο υπάρχει σε πολλά λαχανικά. Ένα φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 245 mg ασβεστίου, περίπου την ίδια ποσότητα που θα βρίσκατε σε 110 γραμμάρια απλό γιαούρτι.
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη βιοδιαθεσιμότητα του μαγνησίου. Όταν το σώμα σας λαμβάνει και τα δύο μέταλλα ταυτόχρονα, πρέπει να επιλέξει ποιο θα χρησιμοποιήσει άμεσα — και το ασβέστιο συνήθως έχει την προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, αν πάρετε το συμπλήρωμα μαγνησίου μαζί με τροφή ή ρόφημα πλούσιο σε ασβέστιο, μπορεί να απορροφήσετε λιγότερο μαγνήσιο απ’ ό,τι υπολογίζετε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσετε το σπανάκι από τη διατροφή σας αν παίρνετε συμπληρώματα μαγνησίου. Απλώς πρέπει να διαχωρίζετε χρονικά την κατανάλωσή του από τη λήψη του μαγνησίου.
Photo credit: