Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, όμως η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και θερμίδες προβληματίζει όσους προσέχους τη σιλουέτα τους. Η λύση δεν είναι να τα στερηθούμε, αλλά να μάθουμε πότε είναι καλύτερο να τα καταναλώνουμε ώστε να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας. Η επιστήμη δείχνει πως η χρονική στιγμή του γλυκού επηρεάζει τον μεταβολισμό, τα επίπεδα σακχάρου και τον τρόπο που αποθηκεύουμε λίπος.

Διαβάστε ακόμη: Πόσες θερμίδες κρύβει 1 Ferrero Rocher ή 1 φιστίκι Αιγίνης; 

Μετά το μεσημεριανό: η «ιδανική» ώρα για γλυκό

Οι ειδικοί συμφωνούν: η καλύτερη στιγμή για γλυκό είναι μετά το κύριο γεύμα, και ειδικά μετά το μεσημεριανό. «Αν απολαύσετε το γλυκό σας το μεσημέρι, θα έχετε την ευκαιρία να κάψετε τις θερμίδες κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας», λέει η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος. Προτείνει να τρώμε επιδόρπιο περίπου μία ώρα μετά το μεσημεριανό. «Αν καταναλωθεί αμέσως μετά το τελευταίο σας γεύμα, μπορεί να νιώσετε φούσκωμα και δυσφορία», λέει.

Ένα πλήρες γεύμα περιέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λιπαρά, τα οποία επιβραδύνουν την απορρόφηση ζάχαρης και σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης. Με αυτόν τον τρόπο, τα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες «χωνεύονται» πιο ήπια και είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε αποθήκευση λίπους.

Η Δέσποινα Μαρσέλου κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος συμφωνεί ότι το γλυκό είναι καλύτερο μετά το γεύμα. «Η κατανάλωση επιδόρπιου μετά από ένα ισορροπημένο γεύμα σας επιτρέπει να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά του γεύματος, τα οποία σταθεροποιούν το σάκχαρο από τα γλυκά. Ψυχολογικά, είναι επίσης καλύτερο να το τρώτε μετά το γεύμα», λέει. «Όταν το επιδόρπιο “συνδέεται” με ένα γεύμα, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει άσκοπο τσιμπολόγημα αργότερα μέσα στη μέρα».

Μην τρώτε γλυκά με άδειο στομάχι ή αργά το βράδυ

Ωστόσο αποφύγετε να φάτε μελομακάρονα και κουραμπιέδες μετά το βραδινό: ένα γλυκό μετά το δείπνο μπορεί να συμβάλει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα, στομαχική αναστάτωση ή απλώς κακό ύπνο όταν καταναλώνεται πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. «Χρειάζονται περίπου μία έως δύο ώρες για να χωνευτούν οι υδατάνθρακες», λέει ο κλινικός διαιτολόγος -διατροφολόγος Γιώργος Μίλεσης.«Αν προσθέσετε περισσότερα συστατικά όπως πρωτεΐνη και λίπος, αυξάνετε τον χρόνο πέψης.

«Δεν θέλετε επίσης να φάτε γλυκό με άδειο στομάχι, καθώς το σώμα σας θα το απορροφήσει πιο γρήγορα και αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου και μεγαλύτερη “κατάρρευση” λίγες ώρες αργότερα», προσθέτει.

Γλυκό πριν την άσκηση: το καλύτερο καύσιμο

Πολλοί αθλητές τρώνε ζάχαρη για να τροφοδοτήσουν τις προπονήσεις τους επειδή προσφέρει μια γρήγορη και εύκολη πηγή ενέργειας. Και η αλήθεια είναι ότι, ακόμα κι αν δεν νομίζετε ότι τροφοδοτείτε την προπόνησή σας με ζάχαρη, πιθανότατα το κάνετε. «Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι όλα τα αθλητικά τρόφιμα που καταναλώνετε είναι φτιαγμένα από ζάχαρη», λέει ο Χάρης Μανουσάκης, γυμναστής. «Τα τζελ σας, τα αθλητικά ποτά σας, τα καραμελάκια σας, οι μπάρες σας, είναι ζάχαρη. Ραφιναρισμένη ζάχαρη, αλλά ζάχαρη.» Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι απλώς μια πιο νόστιμη εναλλακτική.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη είναι γρήγορα ενεργοποιούμενο καύσιμο για την προπόνηση. «Απορροφάται γρήγορα και μετατρέπεται σε άμεση ενέργεια», εξηγεί ο γυμναστής. Μέσα σε περίπου 15–20 λεπτά από την κατανάλωση αυτής της γλυκιάς λιχουδιάς, οι μύες σας που εργάζονται λαμβάνουν την ενέργεια που χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν την προπόνησή σας. Σε σύγκριση, αν τρώγατε ένα πιο αργά χωνευόμενο σύνθετο υδατάνθρακα, όπως μια γλυκοπατάτα, θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να φτάσουν αυτές οι θερμίδες στους μύες σας.

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα ελέγξετε τη ζάχαρη που τρώτε

Γλυκό μετά την άσκηση για ταχύτερη αποκατάσταση

Η κατανάλωση ενός γλυκού αμέσως μετά την άσκηση (εντός 30-60 λεπτών) συμβάλλει στη γρηγορότερη ανάκαμψη και προετοιμάζει το σώμα για την επόμενη προπόνηση. «Όταν τρώτε γλυκά αμέσως μετά την προπόνηση, τα σάκχαρα μπορούν να βοηθήσουν στην ταχεία αποκατάσταση της ενέργειας (γλυκογόνου) που χρησιμοποίησαν οι μύες σας κατά την άσκηση», λέει η Αναστασία Κόκκαλη και συνεχίζει: «Ενώ τα γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αναπληρώνουν το γλυκογόνο, συχνά στερούνται απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως η πρωτεΐνη ή οι ίνες, που είναι κρίσιμα για την αποκατάσταση των μυών». Γι’ αυτό είναι καλύτερο να συνδυάζετε το γλυκό σας με κάποιο πρωτεϊνούχο σνακ, όπως γιαούρτι η γάλα.

Photo credit: iStock